Vágólapra másolva!
A New Jersey Devils nyerte a Stanley Kupát az észak-amerikai profi jégkorongligában, miután kétszeri hosszabbítás után a Dallas Stars otthonában szerezte meg a végső sikerhez szükséges negyedik győzelmet. A rájátszás legértékesebb játékosának (MVP - Conn Smythe-díj) a bajnok kőkemény hátvédjét, Scott Stevenst választották.

NHL-döntő, 6. mérkőzés:
Dallas Stars - New Jersey Devils 1-2 (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 0-1)
gól:
Keane (27.), illetve S. Niedermayer (26.), Arnott (89.)
A párharcot 4-2-es összesítéssel a New Jersey nyerte, és 1995 után ismét bajnok lett.

Fotó: Reuters

Ördögi szárnyalás

A folytatásban emberhátrányban szerzett vezetést a vendéggárda. A kapus Martin Brodeur indítása után két hazai védő is hibázott, a szélvész gyors Scott Niedermayer kilépett, lőtt, s a korong Ed Belfour lábvédőjéről csorgott a hálóba (0-1).

Hatvankilenc másodperc múlva szép támadás után jött az egyenlítés. Scott Thornton keresztpassza után Mike Keane emelt jobbról a rövid fölső sarokba (1-1). Később az orosz Szergej Nyemcsinov, illetve a cseh Patrik Elias ismét előnyhöz juttathatta volna a New Jerseyt, de kísérletük egyaránt a kapuvason csattant.

A harmadik harmad hatalmas iramában mindkét együttes számos ziccert hagyott ki. Következett a hirtelen halál, amelynek első szakaszában a vendégek veszélyeztettek többet, a kapura lövést tekintve 11-1-re nyerték ezt a játékrészt. Ekkor Belfour kapus tartotta versenyben a Starst.

A 83. percben kis híján megnyerte a mérkőzést a Dallas, de Brett Hull erős lövése után Brodeur még rá tudott ülni a korongra, mielőtt az átvánszorgott volna a gólvonalon.

A 89. percben véget ért a maratoni csata. A hazaiak egyik legjobbja, Mike Modano nem zavarta meg Eliast, aki a jobb sarokból fonákkal középre adott, a korong két védő között akadálytalanul jutott el Arnotthoz, aki egyből az átvetődő Belfour fölött beütötte a Stanley Kupa sorsát eldöntő találatot.

- Az előző mérkőzésen, ahol a harmadik hosszabbításban kaptunk ki, a Dallasnak volt szerencséje, most pedig nekünk. Úgy érzem, rászolgáltunk a győzelemre - nyilatkozott a találkozót záró ünnepség alatt a bajnokság utolsó gólját szerző Arnott.

(MTI)

Ajánló:

A Stanley Cup honlapja

Korábban:

Végletekig izgalmas, látványos, kapusbravúrok sokaságát hozó mérkőzésen, háromszori hosszabbítás után nyert a címvédő Dallas Stars a New Jersey Devils otthonában az NHL döntőjének ötödik mérkőzésén, ezzel 3-2-re felzárkózott a négy győzelemig tartó párharcban.