Vágólapra másolva!
A magyar férfikézilabda válogatott minimális előnyt szerzett a Norvégia elleni világbajnoki selejtezőn. Hajdu János szövetségi kapitány csapata szoros mérkőzésen 20-19-re verte skandináv riválisát.

világbajnoki selejtező, első mérkőzés:
Magyarország-Norvégia 20-19 (10-11)

Szeged, 2500 néző, vezette: Bülow, Lübker (németek)
góllövők: Éles 10/1, Kertész 3, Kotormán 3, Pásztor 2/1, Buday 1, Mezei 1, illetve Jensen 7, Lauritzen 3, Ellingsen 3, Hagen 3, Oustorp 2/2, Vildalen 1
hétméteresek: 4/2, illetve 2/2
kiállítások: 4, illetve 4 perc

Éles góljaival 3-1-re elhúzott a magyar válogatott, de a vendégek a félidő derekán utolérték ellenfelüket. Az ideges hangulatú mérkőzésen a támadásokba rengeteg hiba csúszott mindkét oldalon. A folytatásban átvették a vezetést a norvégok, de Éles látványos találataival továbbra is tartotta a lelket a többiekben, a veszprémi kitűnőség rendre egyenlített. A pihenőre mégis a skandinávok vonulhattak előnnyel, mert időntúli szabaddobásból is eredményesek voltak.

A második játékrészben is ötlettelenül támadott a házigazda, Buday, Éles és Kotormán se volt képes összefogni a csapatot. Ennek nyomán őrizték egy-két gólos vezetésüket a norvégok. Szathmári védései és Vildalen piros lapot érő szabálytalansága után fordult a kocka, és a 46. percben - 20 perc után - ismét a magyaroknál volt az előny (15-14). Sőt, már hárommal is vezetett a Hajdu-gárda (17-14), de a lelkes vendégek nem törtek össze. Négy perccel a vége előtt Éles 10. alkalommal volt eredményes. A hajrát jobban bírták a norvégok, és hátrányukat minimálisra faragták.

A visszavágót szombaton, 16.15 órakor rendezik Altában. A párharc győztese kijut a jövő év elején Franciaországban rendezendő világbajnokságra.

Hajdu János, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: - Nagyon nehéz visszavágó elé nézünk. Reálisan 4-5 góllal kellett volna nyernünk, de sok volt a hiba, rengeteg ziccert és két hétméterest is elhibáztunk, ráadásul a norvég kapus is szenzációsan védett. Nincs mit tenni, idegenben sem kaphatunk ki.

Christer Magnusson, a norvég válogatott szövetségi kapitánya: - Remek mérkőzés volt, az eredménnyel elégedett vagyok, de ennek ellenére úgy vélem, hogy a továbbjutás még nem dőlt el, mindkét csapatnak még ötven százalék esélye van. Szokatlan volt számunkra a szegedi csarnok, fülledt párás levegője.

(MTI)

Ajánló:

A Magyar Kézilabda Szövetség oldalai