Vágólapra másolva!

Az olimpiai arany sem elképzelhetetlen a nőikézilabda-válogatott számára<br/>

Minden esély megvan arra, hogy a magyar nőikézilabda-válogatott megismételje vagy túl is szárnyalja a sydneyi olimpián az 1996-ban bronzérmes atlantai szereplést. Egyértelműen kijelenthető, hogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány együttese a világ közvetlen élmezőnyébe tartozik, és így dobogóesélyes Ausztráliában.

A csapat Mocsai vezetésével az 1998-as hollandiai Európa-bajnokságon, majd tavaly az előolimpián is bronzérmes lett. Az év végi norvég-dán közös rendezésű világbajnokságon ötödikként zártak a magyarok, egyetlen vereségüket a negyeddöntőben a későbbi győztes Norvégiától szenvedték el.

A válogatott gerince adott. A kapuban Farkas Andrea és Pálinger Katalin stabilan, nagyszerűen véd, a két szélen Balogh Beatrix, a Dániában légióskodó Kántor Anikó és a jelenleg térdsérüléssel bajlódó Lőwy Dóra kihagyhatatlannak tűnik. Irányító poszton Kökény Beatrix világklasszis, Siti Beáta pedig szintén bármikor képes vezére lenni a csapatnak. Beállósként is nagyszerű játékosok állnak Mocsai Lajos rendelkezésére: a nemzetközileg jegyzett Pádár Ildikó, valamint Kulcsár Anita. Az átlövőknél Nagy Anikó, Deli Rita és az utóbbi időben visszaeső Farkas Ágnes alkotja a szűk keretet. Ezen a poszton azonban jelentősen erősödést jelenthet, ha siker koronázza a magyar szövetség és az olimpiai bizottság nagy-nagy erőfeszítéseit, amelyek célja, hogy a Jugoszláviában született, de már magyar állampolgárságú Radulovics Bojana ott lehessen Sydneyben.

A meglévők mellé keres bármikor bevethető, jó versenyzőtípusú játékosokat a nagy nemzetközi tekintélynek örvendő magyar szakember.

A válogatottra az olimpiáig hátralévő időben sok feladat vár. Először áprilisban Csehországgal szemben kell kivívnia az indulási jogot a decemberi Európa-bajnokságra, majd - a klubok európai kupaszereplésétől függően - május-júniusban magaslati edzőtábor szerepel a programban. A háromhetes aktív szabadság után hosszú felkészülés kezdődik, amelynek fő része a tatai és a vb-ezüstérmes Franciaországgal közös edzőtábor. A szövetség tervezi, hogy augusztusban Ausztriával is együtt készüljön a csapat.

A magyar válogatott olimpiai csoportbeosztása a vasárnapi lausanne-i sorsoláson derült ki. Ezek szerint Franciaország, az Eb-házigazda, vb-negyedik Románia, az olimpiákon mindig rendkívül erős csapattal induló Koreai Köztársaság, valamint az Afrika-bajnok Angola lesz az ellenfél az első körben. A két csoportból négyen-négyen továbbjutnak, majd egyenes kieséses rendszerben folytatódnak a küzdelmek.

Mocsai Lajos elmondta, hogy csapatának egyik legnagyobb feladata az lesz, hogy alkalmazkodjon a riválisok különféle stílusához.

- Az utóbbi években feljövő franciák rendkívül keményen védekeznek, kérdés, hogy a korábbi esélytelenségük után most, amikor már mindenki figyel rájuk, miként tudnak helytállni. Románia agresszív kézilabdát játszik. Dél-Korea nagy előnye, hogy az akklimatizálódásra nemigen kell hangsúlyt fektetnie, ráadásul az ázsiai ország egyértelműen mindig az olimpiára készül, a vb-n nem feltétlenül a legjobbakkal vesz részt. Emellett Angolát sem szabad lebecsülni - mondta Mocsai Lajos.

Egyértelmű cél, hogy a csapat minél előkelőbb helyen zárja csoportküzdelmét, mert akkor könnyebb ellenfelet kaphat a negyeddöntőben, és ezáltal nő az esély a legjobb négy közé kerülésre.

(MTI)