Vágólapra másolva!

Röplabda: csak a férfiak mennek az Eb-re<br/>

A Magyar Röplabda Szövetség szerdai elnökségi ülésén úgy határozott, hogy csak a férfi válogatott vesz részt a 2001-es Európa-bajnokságon Csehországban. A női nemzeti együttest a szövetség korlátozott anyagi lehetőségei miatt nem nevezik a kontinensviadal B osztályába.

- A férfi szakág egyre jobban felzárkózik az európai élmezőnyhöz - nyilatkozta Stevik Péter főtitkár az ülés után. - Nyári Sándor irányításával a férfi válogatott első helyen végzett az európai B-osztály küzdelmeiben, így májustól már a sportág legjobbjaival mérkőzhetnek a jövő évi kontinensviadalon való részvételért. A szövetség költségvetése azonban nem ad lehetőséget arra, hogy mindkét nemzeti csapatot szerepeltessük az Eb-n. Az anyagiak kényszerítették rá az elnökséget a mai döntésre. Figyelembe véve a két együttes eredményességét, a férfiak nevezéséről határoztunk. A női szakágnak a jövőben meg kell újulnia.

Az Eb sorsolását január végén rendezik. A csapatok négyszer négyes csoportokban mérkőznek majd. A nyolcról 12 résztvevősre bővített Eb-re a négy csoportgyőztes és a két legjobb második helyezett kvalifikálja magát a hat (Csehország - rendező, Olaszország, Oroszország, Jugoszlávia, Hollandia, Franciaország) kiemelt válogatott mellé.

Forman József, a Szakszig NRK Nyíregyháza női csapatának vezetőedzője - aki a kétnapos Interliga négyes tornán Bécsben tartózkodik - az osztrák fővárosból kommentálta az MRSZ elnökségének a döntését.

- Nemcsak a magam, hanem az egész női szakág nevében is nyilatkozom, s kijelentem: fel vagyok háborodva a szövetség határozata miatt. Véleményem szerint rossz döntést hozott a testület. Az elmúlt hat évben háromszor annyit költött a sportág vezetése a férfi szakágra, mint a nőire, számomra érthetetlen okokból. Állítom, hogy a női válogatott semmivel sem gyengébb, mint a férfi. Példaként említem a 1997-ben kiharcolt 3-0-ás győzelmet az Egyesült Államok ellen és a 0-2-ről elért 3-2-es sikert Németországgal szemben. A lányok átlagéletkora 23-25 év között van. Hogy lehet az, hogy ezek a tények nem jelentenek perspektívát a szövetségnek?

(MTI)