Vágólapra másolva!

Szerdától vb-selejtezőket vívnak a férfiézilabdázók<br/>

A magyar férfikézilabda-válogatott egyértelmű célkitűzése, hogy kijusson a 2001-es franciaországi világbajnokságra, ehhez első lépésként sikerrel kell vennie a szerdán kezdődő selejtezőket - jelentette ki Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) főtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Hajdu János, az októberben kinevezett szövetségi kapitány elmondta: szinte két együttest kell egyszerre irányítania. Ahhoz ugyanis, hogy a vb-selejtezőkön sikerrel lépjen túl a gárda, szükség lesz a rutinos, idősebb játékosokra is. A távlati cél eléréséhez - ez a 2004-es athéni olimpia - viszont a fiataloknak is lehetőséget kell biztosítani.

Magyarország ellenfele a selejtezőkön - sorrendben - Bulgária, Litvánia és Ausztria lesz. Csak a csoportelső kerül tovább a júniusi rájátszásba, ahol a január 21-30. közötti horvátországi Eb-ről egyenes ágon tovább nem jutó riválist kap.

Hajdu János úgy vélekedik, hogy Bulgária nem képvisel jelentős játékerőt, Litvániának viszont jó kézilabdázói vannak, közülük többen légiósok különböző nívós bajnokságban.

- Véleményem szerint Ausztria a legerősebb csoportellenfél - jegyezte meg a szövetségi kapitány. - Az osztrákok vissza akarnak térni a világ élvonalába, erre kiváló alkalom lehet ez a sorozat. Ezen kívül nagyon erős a sportdiplomáciájuk.

A sajtótájékoztatón szóba került Éles József ügye: a Fotex KC Veszprém játékosa ugyanis egyéni szerződése miatt nem szerepelhet a válogatottban. Hajdu János számítana az átlövő-irányítóra, de tudomásul kell vennie, hogy a szövetség rendelkezése szerint csak azok játszhatnak a nemzeti csapatban, akik vállalják: kizárólag adidas-felszerelésben lépnek pályára.

Császári Attila, az adidas Budapest Kft. marketing menedzsere elmondta, hogy az általa képviselt cég évi 20-30 millió forinttal támogatja az MKSZ-t, cserébe a felnőtt és a korosztályos válogatottak tetőtől talpig adidasban játszanak. Sinka László elismerte: hogy, amikor Éles nem adidas-cipőben szerepelt a válogatottban, a szövetség 4-5 milliót vesztett.

(MTI)