Vágólapra másolva!

A kosarasok is nyitnának Kelet-Európa felé<br/>

A labdarúgás nyomán a kosárlabda vezetői is azon gondolkodnak, hogy az Európai Unió országainak csapatai számára megnyissák az utat korlátlan számú EU-n kívüli játékos szerződtetésére.

Borisz Sztankovics, a sportág nemzetközi szövetségének (FIBA) elnöke a Gazzetta dello Sport című olasz napilapnak adott interjújában kifejtette: szükségszerű a külföldi kosarasok leigazolását korlátozó szabályozások leépítése.

- A futballban bevezetett 1995-ös Bosman-szabály nehéz helyzetbe hozott minket - fogalmazott a jugoszláv sportvezető. - Igazából a legjobb lenne visszatérni a régi bevált rendszerhez, de ezt nem tehetjük meg.

A jelenlegi szisztéma szerint a csapatok az EU tagországaiból korlátlan számú játékost szerződtethetnek, míg az Unión kívüli országokból legfeljebb kettőt - ahogyan régebben az EU-tagállamok esetében is volt. Sztankovics elmondta: reméli, hogy a FIBA elöljárói a hétvégi szavazáson elfogadják majd az új szabályt, amely szerint már a kontinens bármely államából korlátlanul lehet kosarasokat vásárolni, és csak a többi földrészről érkezőkre vonatkozna a kétfős megszorítás.

(MTI)

Korábban:

Az Európai Bizottság - szóvivőjének közlése szerint - visszautasítja azt a kezdeményezést, hogy a külföldi játékosok szerződtetésével kapcsolatban újra korlátozásokat vezessenek be az Európai Unió országainak labdarúgócsapatainál.