Vágólapra másolva!

Nem játszhat Benedek az Európa-bajnokságon<br/>

- Kaptunk egy levelet Alessandro Sansától, az Európai Úszó Liga (LEN) igazgatójától, amelyben közli, hogy felfüggesztették Benedek Tibor játékjogát, ezzel eldőlt: nem játszhat az Európa-bajnokságon - jelentette Firenzéből, a csütörtökön kezdődő férfi vízilabda Európa-bajnokság színhelyéről Martin György, a szövetség elnöke.

A magyar küldöttség vezetője a délelőtti technikai értekezleten kapta kézhez a LEN-igazgató levelét, és utána haladéktalanul intézkedett, így sor került a Benedek tartalékának jelölt Székely Bulcsú akkreditálására: ő lett a magyar válogatott 15. játékosa. Martin arra a felvetésre, hogy eszerint a LEN meg sem várta a szerda délutáni római döntést a doppingügybe keveredett Benedekkel kapcsolatban, csak megismételni tudta: felfüggesztették a játékjogát, nem játszhat.

- A jugoszlávok csak 14 játékosra számíthatnak, mert eljárási hibát követtek el, így a Benedekhez hasonlóan doppingügybe keveredett másik pólós, a szintén a bajnok Assitalia Romában játszó Vujasinovics helyett nem nevezhettek mást - tette még hozzá a magyar elnök.

A technikai értekezleten eldőlt, hogy az Eb nyitónapján, csütörtökön este (21.30) sorra kerülő magyar-olasz "rangadón" a spanyol Fernandez és a belga Simons bíráskodik.

Mint később kiderült: az Európai Úszó Liga (LEN) azért nem engedi Benedek részvételét az Eb-n, mert az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) a délelőtt 10 órakor rendezett technikai értekezletig nem mentette fel a játékost a doppingvádak alól.

Kemény Dénes szövetségi kapitány a döntést nem kívánta kommentálni, csak annyit jegyzett meg: egy június 26-i minta ügyében nem tudja elfogadni, hogy csak egy nappal az Eb kezdete előtt született döntés.

- Nagyon sajnálom a csapatot és Tibort is, mert rendkívül keményen készültünk erre a tornára, és bár magyarázkodásnak tűnik, de nem tudom, hogy ezek után milyen teljesítményre leszünk képesek - mondta a kapitány. - A fiúk a hírt tudomásul vették és kettőzött erővel koncentrálnak a házigazdák elleni csütörtök esti nyitómérkőzésünkre.

(MTI)