Vágólapra másolva!

Ma délután hoznak ítéletet Benedek ügyében<br/>

Több olasz lap is arra számít, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingellenes bizottsága felmentő határozatot hoz szerda délután Benedek Tibor és a tiltott szer használatán ért két másik vízilabdázó ügyében.

A La Repubblica szerint "meglehet, hogy a testület jóhiszeműséget feltételez a játékosokról és ejti a vádat. A magyar Benedek azt állítja, hogy egy hazájabeli orvos javaslatára használt kenőcsöt, a jugoszláv Vujasinovic pedig azt mondta, hogy egy csapattársa javaslatára fogyasztott táplélékkiegészítőt, amelynek csomagolásán nem volt feltüntetve a tiltott szer". "Mindketten hangoztatták, hogy csapatuknak, az INA Assitalia Romának semmi köze az ügyhöz" - írta a lap.

"A vádejtés botrányos szele fúj, nemcsak a klubok, hanem a játékosok irányában is" - írta a Corriere della Sera, amely Ratko Rudiccsal, az olasz válogatott edzőjével közölt interjút abból az alkalomból, hogy csütörtökön este a Magyarország-Olaszország mérkőzésre kerül sor Firenzében, az Európa-bajnokság első napján.

Az szinte biztosra vehető, hogy a klubokat nem büntetik meg. Giacomo Aiello doppingellenes ügyész, aki hétfőn meghallgatta a játékosokat, maga is közölte: "nincs semmi arra utaló jel, hogy kapcsolat lenne a tiltott szerek használata és az olasz vízilabdacsapatok magatartása között".

Korábbi feltevésekkel ellentétben egyáltalán nem automatikus, hogy egy-egy játékos pozitív tesztje esetén megbüntetik a klubot is - mutatott rá a La Repubblica.

- Sodródunk az eseményekkel, most már magam sem tudom, hogy mi fog történni a Benedek-ügyben - ismerte el szerda reggel az Kemény Dénes, a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a csütörtökön kezdődő Európa-bajnokság színhelyéről, Firenzéből.

Kemény kedden beszélt utoljára telefonon a Rómában tartózkodó balkezes világklasszissal, aki a doppingügyével kapcsolatos szerda délutáni határozathozatalra vár és - a kapitány szerint - nem túlságosan derülátó.

- Az Európa-bajnokság előtti technikai értekezletet szerda délelőtt tartják, ezen Martin György, a szövetség elnöke, a magyar küldöttség vezetője vesz részt - folytatta Kemény. - Többféle variáció képzelhető el: vagy a múltheti felfüggesztést veszik figyelembe és törlik Benedek nevét a nevezési listánkról, vagy, ismerve a fejleményeket, megvárják a döntéssel a délutáni, római határozatot.

Mindentől függetlenül a magyar csapat, miközben a rendkívül fontos kérdés megválaszolására vár, folytatja előkészületeit: kedden délben sor kerül a menetrendszerinti edzésre.

(MTI)