Vágólapra másolva!

Megvan 91 millió forint, viszont hiányzik még 141



A magyar vízipóló menedzselését tekintve a közelmúltban mintasportággá vált, a szövetségben már gyakrabban hangzott el a "marketing" kifejezés, mint a "játékos" vagy a "labda". Idén viszont azért kell különösen sokat beszélni a pénzről, mert egyelőre hiányzik. Nem is kevés, úgy 141 millió forint.

- Idén hét világversenyt rendeznek, ezekre előzetes számításaink szerint 232 millió forintért tudnánk felkészülni, illetve elutazni. Ezzel szemben pillanatnyilag még optimista számítások szerint is csak 91 millió forint áll rendelkezésre - adta meg az alaphangot Martin doktor.

- Január lévén ez még természetes vagy már abszolút természetellenes?

- Természetellenes, a helyzet rendkívül súlyos.

- Tárgyaltak-e már az új Postabank-vezetéssel az év végén lejárt főszponzori szerződés esetleges megújításáról, megreformálásáról?

-Dr. Kiss Ottó, aki novemberig betöltötte az ügyvezető igazgatói tisztet, levélben megkereste a bank vezetését, ám a szövetség érdemi választ nem kapott.

- Zwack Péter azzal hagyta ott a sportág novemberi közgyűlését, hogy az új helyzetben nem kíván a szövetség munkájában közreműködni, ám többen remélték, hogy rábírhatják elhatározása megváltoztatására. Sikerült?

- Márciusban tárgyalunk Zwack úrral a továbbiakról.

- A kormányzat 32 millió forinttal támogatja idén a vízilabdát. Mekkora öszszegre számított?

- Nem ekkorára. Ahhoz képest, hogy tavaly egy világversenyre kaptunk hetvenmilliót, idén hétre harminckettőt.

- Milyen szoros az öszszefüggés az anyagi lehetőségek beszűkülése és a Postabank-ügy néven elhíresült, nem is jogi, inkább etikai normákat sértő történet között?

- Ellehetetlenítette a sportágat, hogy bizonyos erői szembefordultak egymással. Ráadásul kompromisszummal zárult a harc, mert az egyik tábor Kiss Ottó távozását követelte, de csak az ügyvezető igazgatói posztról váltották le, az elnökségnek tagja maradt. Az ellentétek ezzel nem szűntek meg.

- Kiss Ottó, mint elnökségi tag, tehát ellentmondásos figura, pénzszerző menedzserként viszont hiányzik?

- Többször kértem, hogy segítsen a szponzorkeresésben, de más irányú elfoglaltságára hivatkozva visszakozott.

- Az "ellehetetlenülés" kifejezést használta. Viszszafordíthatatlan ez a folyamat?

- Ha az lenne, lemondanék az elnöki tisztségről. De nem tartom annak.

- Ha mégsem sikerül megszerezni azt a bizonyos 232 milliót, hol kell, hol lehet takarékoskodni?

- Készítettem egy válságköltségvetést, ez egyes világversenyek kihagyásával mintegy 160 millió forintra rúgna.

- Mely világversenyek hagyhatók ki?

- Ezt most még nem mondhatom meg, hiszen csak a személyes véleményemet közölném. Ahhoz, hogy hivatalos állásfoglalás legyen belőle, az elnökségnek jóvá kellene hagynia.

- Akárhogyan alakulnak is a prioritások, gondolom, nem vitás, hogy az Európa-bajnokságon és Világkupán is induló felnőtt férfi válogatott elsőbbséget élvez...

- Ez valóban nyilvánvaló.

- Az a kérdés, ezután mi a fontosabb: a női felnőtt csapat vagy a férfi korosztályos válogatottak?

- Nehéz egyértelműen voksolni, hiszen a női póló olimpiai sportág lett, a fiú utánpótlás viszont világelső.

- Az idei világversenyek fontossági és időrendi sorrendje egészen más, a női Világkupát például tavaszszal, a férfit ősszel rendezik. Elképzelhető, hogy addig utazgatnak különféle csapataink, amíg van pénz, aztán mindenki itthon marad?

- Ez elképzelhetetlen. A döntést nem elég meghozni, annak érvényt is kell szerezni. Nem mondhatjuk, hogy amíg van pénzünk, élünk, aztán utánunk az özönvíz.

Ballai Attila