Társoldalunk:

Brutális izlandi védelem, magyar továbbjutási esélyNemzeti kézilabdacsapatunknak a továbbjutáshoz vasárnap Nyíregyházán legalább négy góllal kell legyőznie Izland legjobbjait. Ez pedig cseppet sem lesz egyszerű feladat, főleg ha a szerdán éjjel Reykjavíkban játszott mérkőzésen tapasztaltakból indulunk ki.

Ahhoz persze nem fér kétség, hogy a szabolcsi megyeszékhely csarnokába legalább olyan forró légkört varázsolnak majd a szurkolók, mint az izlandiak a magukéba szerdán. A népünnepélyhez hasonló mérkőzésen a fantasztikus hangzavarban a magyarok nem illetődtek meg. Sőt, attól sem jöttek zavarba, hogy a hazaiak olykor a durvaságoktól, a súlyos, szándékos szabálytalanságoktól sem riadtak vissza. Letépték Zsigmond, aztán Éles mezét, és ezt - meg még több, sportpályára nem való jelenetet - elnézték a bírók. Szathmári kapus bravúrok sorozatával tartotta a lelket társaiban, akik közül védekezésben Csoknyai és Rosta M. teljesítménye érdemelt dicséretet, támadásban pedig Éles, Zsigmond és a spanyol Santanderben is jeleskedő Sótonyi villogott. A hajrá jelentős izlandi vezetéssel kezdődött, mert a Vass-tanítványok ekkor ziccereket hagytak ki, nem találták a küzdelem ritmusát. A végén huszárosan hajráztak a magyarok, és nem vették át a hazaiak durva stílusát.

Sinka László, a szövetség főtitkára, a küldöttség vezetője a csütörtöki hazatéréskor elégedetten nyilatkozott a gárda izlandi vendégszerepléséről. Elmondta, hogy a csapatot kitűnő küzdőszellem jellemezte, és ha vasárnap hasonló felfogásban lép pályára, ledolgozhatja a hátrányát és továbbjuthat a csoportból.

Szathmári János a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy társaival együtt dühösen vonult az öltözőbe a meccs végén, mert a bírókon is múlott a magyarok veresége. "Az izlandiaknak és nekünk is életbe vágó kérdés a továbbjutás, mert ez meghatározza a válogatott sorsát a következő években. Aki nem jut el a vébére, annak gyakorlatilag nem lesz esélye az olimpiai minősítés megszerzésére" - hangoztatta a klasszis kapus.

Ha a mieink legalább négy góllal nyernek vasárnap, akkor továbbjutnak. Ha kevesebbel - és a svájciak kétszer megverik a finneket -, akkor a gólkülönbség számolgatása következik a három nyolc-nyolc pontos együttes között.

Vass Sándor: "Tudtuk előre, hogy brutálisan védekeznek az izlandiak. Arra azonban nem gondoltunk, hogy a bírók engedik ezt a harcmodort. Játékosainkat dicséret illeti a végküzdelemben nyújtott teljesítményükért. Nyíregyházán vélhetően hasonló, hatalmas ütközet elé nézünk, és fel kell készülnünk arra, hogy az izlandiak idegenben is irtózatosan gorombák lesznek."