Társoldalunk:

Kosárlabda: Férfi Európa-bajnoki középdöntő, B csoport Magyarország-Lengyelország 78-68



Hat mérkőzés után - jobb pontkülönbségével - második helyen áll középdöntőcsoportjában a magyar válogatott, miután hosszabbítás után itthon is legyőzte a lengyel csapatot.

Pedig nem kezdődött valami jól a paksi mérkőzés. A magyar válogatott kulcsjátékosa - aki mellesleg a kapitány, Mészáros Lajos fia - , a nagyszerű formában játszó Mészáros Zalán a kedd esti edzés után rosszul lett, és hiába szállították azonnal a fővárosba, hiába kapott infúziókat és gyógyszereket, nem léphetett pályára, ráadásul nem tarthat a csapattal Romániába, a következő középdöntő-mérkőzésre sem.

"Nagy kár, mert a hét végi tornán Zalán és Boros nagyszerűen játszott egymás mellett", mondta a meccs előtt a kapitány. "Így most Boros irányít, és mellette Halm kezd. Emberfogással védekezünk majd, de át fogunk állni zónázásra is, mivel az Lengyelországban bejött."

Egy évvel ezelőtt kilenc ponttal győztek idegenben a mieink, és ez akkoriban hatalmas meglepetésnek számított a nagyszerű lengyel válogatott ellen. És azóta sem változtak meg gyökeresen az erőviszonyok. Például a két túlkorossal megerősített lengyel juniorválogatott az előmérkőzésen 74-55-re győzte le a magyar juniorokat...

Sok hibával, görcsösen kezdett a magyar válogatott, különösen a bajnokságban hétről hétre remeklő Dávid okozott csalódást, le is cserélték, Sitku valamivel eredményesebben szerepelt a posztján. Szinte kizárólag Gulyásnak köszönhető, hogy egyáltalán versenyben voltunk a szintén kissé ideges lengyel válogatottal. A paksi center szinte mindenhonnan betalált, 22 magyar pontból 12-t ő szerzett. Ahogy lecserélték, négy ponttal elmentek a lengyelek (24-28). Az irányító Pluta és a cserecenter Dryja viszi a vállán a vendégeket, 28-35-ről azonban a visszatérő Gulyás és Sitku feltornázta a mieinket 32-35-re. "Egyetlenegy hárompontos dobásuk sem ment be a kilencből, megvannak a helyzeteink, de nem dobjuk be őket", kesergett Mészáros Lajos a szünetben.

Gulyás triplájával jött fel a magyar csapat 45-43-ra, és Dávid révén sikerült az egyenlítés is. A lengyelek azonban megint néggyel elhúztak, rendre kijátszva a támadóidőt, ráadásul ebben a szakaszban szinte csak büntetőből találtunk a kosárba.

Aztán a lengyelek idegeskedése megbosszulta magát, két és fél perccel a vége előtt 61-61-nél Halm büntetőivel kiegyelítettünk. Azután megint ők vezettek, de az utolsó másodpercekben Borost faultolták, és ő mindkét büntetőt bedobva hosszabbításra mentett.

Ahol aztán tízpontos előnyt sikerült kiharcolni, amivel ismét közelebb jutottunk a franciaországi Európa-bajnoki döntőhöz.

Mészáros Lajos: "Nagyon fegyelmezetten játszottunk, sikerült megakadályoznunk a lengyelek gyors indításait. A második félidőben pedig sokat javult a dobóteljesítményünk is."

Eugeniusz Kijewski: "Nem nyilatkozom."