Vágólapra másolva!
Vlagyimir Klicsko olimpiai aranyéremmel szeretné befejezni pályafutását, ezért ott akar lenni Rióban, noha eddig a profik nem szerepelhettek az olimpián. A tervek szerint a 2016-os játékokra valamilyen szinten valóban be fogják engedni a profikat, a magyar bokszelnök Csötönyi Sándor szerint azonban nem lenne egészséges Klicsko visszatérése.

"Tényleg részt akarok venni a riói olimpián, a nemzetközi amatőr szövetség (AIBA) most azon dolgozik, hogy ez lehetővé váljon" - idézte a Fightnews.com a fitalabb Klicsko-fivért, aki 1996-ban Atlantában már nyert olimpiát. Klicsko ugyanis annak idején megígérte néhai edzőjének, Emanuel Stewardnak, hogy egy második olimpiai arannyal fogja lezárni a pályafutását.

A Fightnews szerint a következő olimpián profi bokszolók is részt vehetnek majd, ha nem volt húsznál több profi meccsük, a 37 éves, jelenleg is négyszeres profi világbajnok Klicskónak viszont már 62 meccs van a háta mögött a hivatásosok között. A portál ugyanakkor úgy véli, az AIBA meg fogja találni a módját, hogy Klicsko indulhasson Rióban, és a német amatőr szövetség elnöke is biztos benne, hogy megteremtik a feltételeit az ukrán óriás részvételének.

A magyar szövetséget irányító Csötönyi Sándor viszont szinte kizártnak tartja ezt a lehetőséget. "Valóban van egy ilyen tervezet, de szerintem nincs esély rá, hogy el is fogadják. Inkább az a javaslat reális, hogy az AIBA profi szervezetének ranglistáján az első ötben szereplő bokszolók jutnak majd ki Rióba" - mondta az AIBA végrehajtó bizottságába 2011-ben bekerült Csötönyi, aki nem tartaná egészségesnek Klicsko visszatérését az olimpiára.

Csötönyi elmondta, az AIBA a két idei végrehajtó bizottsági ülése után hoz döntést az ügyben, és tesz javaslatot a Nemzeközi Olimpiai Bizottságnak , amely várhatóan elfogadja majd azt.