Vágólapra másolva!
Volt menedzsere szerint kiváló sportember, a magyar bokszszövetség elnöke pedig szelídnek és tisztességesnek, az ügy áldozatának tartja Csábi Bettinát, akinek pénteken rendelték el előzetes letartóztatását egy több mint félmilliárd forintos adócsalási ügyben. A profi bokszolók közül sokan kerültek már összeütközésbe a törvénnyel, egy sportpszichológus szerint ennek ellenére nem jelenthető ki, hogy indulatosabb emberek lennének másoknál.

A kecskeméti bíróság pénteken elrendelte Csábi Bettina és az ügy hat másik gyanúsítottjának előzetes letartóztatását. A gyanú szerint a társaság 650 millió forint kárt okozott az államnak azzal, hogy huzamosabb ideje nagy mennyiségű gabonát szerzett be Romániából, és hamis dokumentumokkal azt a látszatot keltette, hogy az árut tovább viszik Szlovákiába, valójában azonban a gabona Magyarországon került forgalomba. Az ügyletben valós gazdasági tevékenységet nem végző fiktív cégek is közreműködtek, az elkövetők célja az áfára vonatkozó szabályok kijátszása, az adófizetés elkerülése volt - mondta a Bács-Kiskun Megyei Bíróság sajtószóvivője.

A 34 éves Csábi Bettina nyolcéves korában kezdett karatézni, később több küzdősportot is kipróbált, thai-bokszban és kick-bokszban is világbajnok lett, 2004-ben pedig a profi bokszolók között is a csúcsra ért, miután egy debreceni gálán legyőzte a bolgár Ivanovát.

"Minden pályafutás tele van buktatókkal. Többször voltam már azon a ponton, hogy abbahagyom. De ilyenkor mindig felrázom magam, és megtalálom a kiutat, úgy is mondhatnám, hogy előre menekülök" - mondta egy [origo]-nak adott interjúban nem sokkal a győzelem után.

Világbajnoki címét később tízszer is megvédte, és veretlenül vonult vissza, amikor menedzsere, Rácz Félix 2006-ban bejelentette, hogy kivonul a sportágból. "Bettinát kiváló sportemberként ismertem meg, nagyon kedveltem. Mindig felkészült volt, és míg a menedzsere voltam, mind a 12 mérkőzését teljesítette" - mondta a Totalsportnak Rácz Félix, de érdeklődésünkre nem akart többet mondani egykori védencéről, aki már sportpályafutása alatt is jogászként dolgozott, 2007-ben pedig ikerlányai születtek.

Csábi férjével az "álomdiétaként" ajánlott testsúlycsökkentő élelmiszerek forgalmazásával foglalkozott, a Tv2 szerint cukrászdát és pizzériát is működtetett. Ügyvédje szerint a bűncselekmény, amivel gyanúsítják, nincs összefüggésben a nevével fémjelzett álomdiétával. "A gyanúsításban a Dream-food Kft. szerepel, aminek tevékenységét nem ő végezte" - idézte a Blikk dr. Szőts Józsefet. Az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Csábinak 2011. március 24-ig volt többségi befolyása a Dream-food Kft.-ben.

Az ugyancsak diétás termékekkel foglalkozó Schobert Norbert annak idején együtt dolgozott Csábiékkal. "Öt évvel ezelőtt volt egy cég, ahol a férje volt az egyik ügyvezető, ő pedig az egyik reklámarcunk" - nyilatkozta a Mokka című műsornak Schobert. "Időközben a cégen belül tulajdonképpen konkurenciát csináltak ellenem, ki kellett válnom abból a cégből, és sajnos el is tűntek egy csomó pénzzel."

"Inkább áldozat, mint bűnös"

Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke szerint Csábi Bettinát ártatlanul gyanúsítják a hatóságok. "A cégnél ügyvezetőként ő írta alá a papírokat, de nem gondolom, hogy ő követte el a csalást. A média nagyon felfújta az egészet, ami mélységesen bánt, mert nagyon szelídnek és tisztességesnek ismertem meg, akitől mindenféle sandaság távol áll. Inkább áldozat, mint bűnös."

Forrás: MTI/Kovács Attila
Csötönyi szerint Csábi nem bűnös

A sportvezető egy történettel is próbálta alátámasztani, hogy Csábi tiszteli a törvényt. "Egyszer ültem az autójában, ahogy mentünk, megszólalt a telefonja, ő pedig félrehúzódott, megállt, és csak aztán vette fel. Betartotta a szabályokat, és én ebből indulok ki. Olyat is láttunk már, hogy százmilliókat kerestek embereken, pedig csak tudatlanságból nem fizették be az adót, amit később megadtak. Hasonlót tudok elképzelni itt is."

Csötönyi elmondta, a szövetség elnökségének egyes tagjai próbálkoznak különböző utakon segíteni Csábinak, de ez nagyon nehéz, mert egyelőre kapcsolatba lépni sem lehet vele. A szülei elváltak, ezért a nagyszüleihez kötődik jobban, de senkivel nem tudtam közvetlenül beszélni. "Közvetve annyit tudok, hogy hétfőn még találkozott az egyikükkel, sétáltatta a kutyáját, aztán délután elvitték a kommandósok."

Csábi pár éve előadóként már járt börtönben, akkor úgy nyilatkozott: "Nagyon utálom a zárt helyeket, liftben sem szeretek tartózkodni. Elég nyomasztó, hogy körbe vagyunk rácsozva, semmi természetes fény nincs."

Kótainak is van peres ügye

Csábi Bettina mellett még egy magyar bokszolónak zajlik peres ügye: Kótai Mihály ellen zsarolás a vád.

Forrás: MTI/Kovács Tamás
Kótai Mihály (jobbról a második) a bíróságon

A Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség vádirata szerint a sértett 2003-ban ismerkedett meg Kótai Mihállyal, akivel megállapodott abban, hogy a bokszoló 9 millió forintot fektet a cégébe, és ezt a pénzt 2-3 hónap múlva 10 százalékos haszonnal kapja vissza. Kótai a pénzt 2005 végén a kamatokkal együtt egyben kérte vissza, de ezt a sértett nem tudta visszafizetni. A bokszoló 2007 év végén a vád szerint megfenyegette, majd bántalmazta a sértettet a tartozás kiegyenlítése érdekében, illetve közölte vele: "ha nem fizetsz, megöllek, szétverlek, kinyírlak".

Tucatszám kerültek rács mögé a bokszvilágbajnokok

A profi ökölvívás világában nem ritka, hogy egy sportoló összeütközésbe kerül a törvénnyel.

Többször került már bajba a világ egyik legjobb ökölvívójának tartott Floyd Mayweather Jr. is. 2002-ben kétrendbeli erőszak miatt hat hónapos felfüggesztett börtönre, kétnapos házi őrizetre és 48 óra közmunkára ítélték. 2004-ben egyéves felfüggesztett börtönbüntetést kapott, mert tettlegességig fajult a vitája két nővel. 2005-ben megrugdosott egy kidobóembert, újabb 90 napos felfüggesztett börtönbüntetés lett a jutalma. Tavaly szeptemberben ismét őrizetbe vették, miután volt barátnője, gyermekei anyja feljelentette. Josie Harris azt állította, hogy Mayweather előbb megverte, majd ellopta a telefonját. A bokszoló tettéért akár 34 évet is kaphatott volna, de szerencséjére Harris beismerte, hazudott.

A rettegett nehézsúlyú világbajnok, Mike Tyson háromszor volt börtönben, összesen 40 hónapot töltött rácsok mögött, egyszer nemi erőszakért, egyszer pedig azért, mert egy autóbaleset során megvert két férfit.

Egy másik nehézsúlyú csillag, Riddick Bowe 1999-ben elrabolta gyerekeit és tőle elvált feleségét, ami miatt 17 hónapos börtönt kapott, azért csak ennyit, mert a bíróság figyelembe vette a védelem azon érvét, hogy a sok ütéstől Bowe agykárosodást szenvedett.

Egy másik bokszoló, Clifford Etienne karrierjét Tyson tette tönkre 2003-ban, amikor 49 másodperc után kiütötte. Etienne a börtönben tanult meg bokszolni, büntetése felének (10 év) letöltése után 1998-ban kegyelmet kapott, de 2005-ben előbb lövöldözött, majd 1900 dollárt zsákmányolt egy bankból, végül elrabolt egy autót, amelyben két gyerek is ült. A kocsit összetörte, de útközben még rálőtt két rendőrre, akiket nem sikerült eltalálnia. Százötven év börtönbüntetést kapott.

A nigériai születésű Ike Ibeabuchit Mike Tyson utódjaként tartotta számon a szakma, ám miután 1999-ben TKO-val nyert Chris Byrd ellen, örömében elrabolt és megerőszakolt egy táncoslányt. Jövőre szabadulhat.

Ugyancsak világbajnok volt John Tate, az 1976-os montreali olimpia bronzérmese, aki veretlenül jutott el a WBA nehézsúlyú trónjáig, 1979-ben egyhangú pontozással verte Gerrie Coetzeet. Visszavonulása után drogfüggő lett, kisebb bűncselekmények miatt megjárta a börtönt is. 1998-ban autóvezetés közben agyvérzést kapott, és meghalt.

A volt pehelysúlyú világbajnok Naseem Hamedet gondatlan autóvezetéssel okozott súlyos testi sértésért ültették le 15 hónapra 2005-ben, miután 325 ezer fontot érő McLaren-Mercedesével két autóba rohant bele Sheffield mellett.

Reggie Johnsont tavaly októberben ítélte tizenkét év börtönre a houstoni bíróság, a korábbi közép- és félnehézsúlyú világbajnok csalással szerzett százezer dollárt, miután nyári ökölvívó-edzőtáborokat hirdetett meg, amelyek sohasem valósultak meg.

A könnyűsúlyú világbajnok Edwin Valero tavaly áprilisban a cellájában akasztotta fel magát, három hónappal az után, hogy három késszúrással megölte a feleségét egy venezuelai szállodában.

Az 52 éves Drewey Bozella teljesen más utat járt be: az amerikai bunyós 26 évet ült ártatlanul börtönben, miután 1983-ban letartóztatták egy idős asszony meggyilkolásáért. Később egy DNS-vizsgálat tisztázta Bozellát, aki a börtönben megtanult bokszolni, és Bernard Hopkins segítségével idén októberben győzelemmel mutatkozott be a profik között.

Forrás: AFP/Ethan Miller
Hopkins is megjárta a börtönt

Ült börtönben Bernard Hopkins is, aki 17 éves korában öt évet kapott fegyveres rablásért. Ezt követően javult meg, és lett a középsúly, illetve a félnehézsúly világbajnoka. Idén májusban Jean Pascal legyőzésével elnyerte a WBC félnehézsúlyú címét, és felülírta George Foreman korábban megdönthetetlennek tűnő rekordját: 46 évesen és 4 hónaposan ő lett minden idők legidősebb bokszvilágbajnoka.

Miért pont a bokszolók?

Az [origo]-nak nyilatkozó sportpszichológus szerint a bokszolókkal kapcsolatos bűnügyek elsősorban társadalmi okokra vezethetőek vissza, hiszen a profi ökölvívás leginkább a szegénységben élő fiatalok számára jelent kitörési lehetőséget. "A pályafutások során biztos keresetük lesz, aztán amikor vége lesz, nyilván fenn akarják tartani az addigi életszínvonalat. A visszavonulást a legtöbb sportolónak nagyon nehéz megélnie, sok bokszolónak pedig végképp nincs mihez nyúlnia, ez is beleviheti őket törvénytelen dolgokba" - mondja Boda-Ujlaky Judit.

Az ökölvívók a legtöbbször erőszakos bűncselekményeket követnek el, Boda-Ujlaky szerint ennek ellenére nem jelenthető ki, hogy a bokszolók vagy más küzdősportok versenyzői indulatosabb emberek lennének más sportolóknál. "A Szovjetunió kiválasztó rendszerében még készítettek úgynevezett sportági profilokat, ahol a pszichés jellemzőket is figyelembe vették annak eldöntéséhez, hogy kinek milyen sportot javasoljanak, de nem igazán vált be a módszer. Az persze természetes, hogy bokszot inkább azok választják, akik amúgy is szeretnek verekedni, de biztosan van például olyan vízilabdázó, aki agresszívabb ember egy átlagos bokszolónál."

Boda-Ujlaky szerint az edző szerepe is nagyon meghatározó abban, hogy egy bokszoló agresszivitása átlépi-e a ring határait. "Egy edző erkölcsileg is neveli a tanítványát, és pontosan meg lehet különböztetni, mi az, ami a szorítóba való, és mi az, ami nem. Ha viszont a pályán sportszerűtlen tettekre buzdítja a sportolót, akkor annak hatásai a tanítvány életének más területeire is hatással lehetnek."

Csötönyi Sándor úgy látja, a bokszolók között sincs több bűnöző, mint máshol, az ökölvívókat azonban valamiért megbélyegzik ezzel. "A rablógyilkosoknál sosem írják meg, ha sportolt valamit, pedig tudnék példát mondani ilyenre is. Jól emlékszem, hogy pár éve egy csúnya rablásban az egyik híres vívónk, öttusázónk és egy kajakos is benne volt, ez viszont kimaradt a hírekből, csak mi tudunk róla, akik a sporton belül vagyunk. Az ökölvívásban semmivel sem magasabb a tévútra térők aránya, mint bármilyen más sportágban, sőt."