Vágólapra másolva!
Rendkívül elismerően írtak a hétfői német lapok Erdei Zsolt újabb sikeréről, többnyire fényképes tudósításokban számolva be arról, hogy a magyar ökölvívó nyolcadik alkalommal is megvédte a Boksz Világszervezetnél (WBO) őrzött félnehézsúlyú világbajnoki címét.

A tekintélyes Süddeutsche Zeitung kiemelte, hogy a 33 éves, Hamburgban élő Erdei három és fél éve világbajnok, amelyhez hasonló, tartós sikert csakis a walesi Joe Calzaghe könyvelhet el. A szombat éjszakai mérkőzésről beszámolva az újság úgy vélekedett, hogy az ellenfelet, George Blades-t a 11. menetben a mérkőzésvezető mentette meg. A lap számára nyilvánvaló volt, hogy a bíró helyesen döntött, mert az amerikai ökölvívó nem rogyott össze ugyan, de szemmel láthatóan bizonytalanul állt a lábán.

Az újság felettébb tekintélyesnek nevezte Erdei mérlegét, kiemelve, hogy profiként vívott 27 mérkőzéséből a kiváló magyar bokszoló valamennyit megnyerte, s ebből 17-t kiütéssel. Az újság idézte Erdei Zsoltot, aki kijelentette, hogy világbajnoki címét a legszívesebben Las Vegasban az amerikai bokszlegenda, Roy Jones ellen védené meg, aki a második a WBO ranglistáján.

Az esetleges mérkőzéssel kapcsolatban azonban meglehetős kétellyel nyilatkozott az újságnak Jean-Marcel Nartz, az Erdeit is foglalkoztató Universum menedzsere, aki a meccsek lekötéséért felelős. Nartz szerint ugyanis Jonest már nem érdekli a cím, sokkal inkább a pénz. Ráadásul Erdei ellen könnyen és nagyon lehet veszíteni - tette hozzá.

A Németországban legnagyobb példányszámú, Bild című bulvárlap a világbajnoki övet a megszokott mosollyal magasba emelő Erdei fényképét közölve ugyancsak azt emelte ki, hogy - amint írta - a "Madár" becenévre hallgató, magyar ökölvívó három és fél éve világbajnok, s ennek elismeréseként tagja lett a WBO-bajnokok klubjának, s a klubtagságot egy gyémántokkal ékesített aranygyűrűvel pecsételték meg.

A Bild szintén beszámolt arról, hogy Erdei most a "megasztár" Roy Jones ellen készül. Az újság ugyanakkor az Universum egy másik vezetőjét, Klaus Peter Kohlt idézte, aki Nartznál derűlátóbb volt az összecsapás esélyeit illetően, s kijelentette: " Megpróbáljuk Németországba hozni azt."

Hasonlóan fényképes tudósításban számolt be Erdei győzelméről és eddigi százszázalékos mérlegéről a Die Welt is. A konzervatív újság elismerően írt a magyar ökölvívó újabb sikeréről, a tudósítás bevezetőjében ugyanakkor azt emelte ki, hogy Erdei edzője, a 60 éves Fritz Sdunek rákbetegségének diagnosztizálása óta első ízben állt ismét a ring sarkában egy világbajnoki mérkőzésen.

Forrás: MTI

A rosszindulatú daganatot márciusban állapították meg Erdei - és korábban Kovács István - a nemzetközi bokszvilágban nagy tekintélynek örvendő edzőjénél, aki azóta több operáción, majd kemoterápiás, illetve több hetes sugárkezelésen esett át. Sdunek a lapnak adott interjúban első ízben beszélt betegségéről, valamint arról, hogy egy-egy kezelés után mit jelentett számára az ökölvívócsarnok még akkor is, ha sokszor úgy érezte, mintha hirtelen őt ütötték volna ki.

Ilyen körülmények között - ahogy Sdunek fogalmazott - Erdei győzelme az elmúlt hónapok rendkívül kemény megpróbáltatásai után egyfajta balzsamot jelentett számára.