Vágólapra másolva!
Kezdetben 11/1 arányban volt a favorit, később az oddsza 7/1-re csökkent, a meccs napján már csak 4/1 volt az esélyszám, a szorítóban pedig újfent könnyűnek találtatott, jóllehet nyolc kilóval nehezebb volt ellenfelénél: szombat éjjel Vlagyimir Klicsko az ötödik menet végén technikai KO-val vereséget szenvedett az amerikai Lamon Brewstertől a gazdátlan WBO nehézsúlyú bokszvilágbajnoki címért vívott mérkőzésen, a Las Vegas-i Mandalay Bay Hotel arénájában. Ezzel könnyen lehet, hogy befejeződött a 28 éves ukrán karrierje, ugyanis a meccs előtt azt nyilatkozta: ha kikap, nem bokszol többé.

A mérkőzés bizarr körülmények között ért véget: már legongatták az ötödik menetet, amikor egy hatalmas ütésváltás végén a fiatalabbik Klicsko fivér a sarokba tántorgott, majd szép lassan lecsúszott a padlóra a kötél mentén. Margaret Goodman, a ringorvos azonnal odasietett, de kérdésére - "Hogy érzi magát?" - az atlantai olimpia bajnoka képtelen volt bármiféle választ adni, ehelyett még egyszer összerogyott. Az orvos erre véget vetett a mérkőzésnek, TKO-t hirdetett, Klicskót pedig kórházba szállították, hogy megvizsgálják, nincs-e komolyabb baja.

Pedig minden Vlagyimir mellett szólt: 14 centivel magasabb volt 186 centis ellenfelénél, 109 kilót nyomott, míg Brewster csak 101-et, s két évvel fiatalabb is a 30 éves amerikainál. Álla azonban "üvegből" készült: hiába uralta az első négy menetet, hiába küldte padlóra Brewstert a negyedikben, hiába tűnt közelinek KO-győzelme, az ötödikben feltámadt az amerikai, és balhorgaival elkezdte puhítani az erejével elkészült ukránt. A menet közepén már számoltak Klicskóra, majd következett a végzetes ütésváltás, melynek a gong vetett véget. Klicsko azonban lecsúszott a földre, s nem volt képes folytatni a mérkőzést.

A félnehézsúlyú világbajnok Roy Jones, valamint a legismertebb mérkőzésszer-vező Don King is úgy vélte, hogy Klicskónak be kellene fejeznie profi pályafutását. "Most legalább megtudta, milyen az igazi vereség" - mondta Jones. "Egyáltalán nem lepett meg Brewster sikere, mert Klicsko nem volt jó erőállapotban és nem tud küzdeni."
(MTI)


A meccset a szorító mellől nézte végig Vlagyimir bátyja, a 32 éves Vitalij, aki április 24-én az öccsét elsőként kiütő Corrie Sandersszel csap össze a WBC koronájáért a Los Angeles-i STAPLES Centerben. 11 500 néző, telt ház figyelte az eseményeket, a jegyek ára 50 és 600 dollár között mozgott.

Érdekes módon a mérkőzés ütésstatisztikája Klicsko óriási fölényét mutatja:

BrewsterKlicsko
Összes ütés/találat:158/43 311/120
Erős ütések: 85/32 113/52
Egyenesek: 198/68 73/11