Sanyinak sikerült

Vágólapra másolva!
A spanyol Carlos Sainz (Citroën) győzelmével ért véget a 24. Argentin rali, a világbajnoki sorozat nyolcadik futama. Második csapattársa, a pontversenyben előnyét növelő francia Sebastien Loeb, harmadik a belga Francois Duval (Ford) lett. Mindenki Sanyibája pályafutása 26. győzelmét ünnepelheti az elitben, rekord.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi záró öt gyorson - ahogy az várható volt - már semmi különös nem történt, Sainz, Loeb, Duval és Hirvonen őrizte pozícióját, Rovanperä támadgatott (három szakaszon ő volt a leggyorsabb), de hiába, csak faragni tudott hátrányából. A két helyi menő, a privát 206-ossal száguldó Perez Companc és Pozzo is maradt remek pontszerző, bár utóbbinak, aki ne feledjük, N-es Mitsuval iparkodott, végül át kellett adnia hetedik helyét a gyári Lancert terelgető Panizziéknak.

A 187. 'fellépésén' 91. alkalommal dobogós matador félelmetes előnnyel, gyönyörű versenyzéssel írt történelmet (26 futamgyőzelem a ralielitben). Utoljára tavaly, Törökországban diadalmaskodott, más kérdés, hogy a 25 diadallal büszkélkedő McRae ugye idén nem kap lehetőséget a WRC-ben. Sainz első és Loeb második helye egyben azt is jelenti, hogy a Citroën először tarolt az évadban.

Meg azt, hogy a konstruktőri cím védője alaposan növelte előnyét a riválisokkal szemben, akárcsak egyéniben Loeb, nagyon. Seb teljesítménye előtt meg minden kalap le: legutóbbi öt meccséből négyszer dobogón végzett, amúgy nyolcból hétszer ért célba, s amikor bírta a Xsara, minimum negyedik hely jött össze, nem semmi.

A 24. Argentin rali nagy vesztesei Grönholm, Solberg és Märtin, mind jól elbaltázták. Csapataiknak a második számú pilóták hoztak valamicskét a konyhára, úgy, mint Rovanperä, Hirvonen és Duval. Utóbbi roppant kiegyensúlyozottan teljesít mostanság, Hirvonen élete legjobbja (sőt, egy szakaszt is nyert, bravó), Rováról mindig is tudtuk, hogy kemény, gyors, miegymás.

Szóljunk még a Mitsubishiről, amely végre némi fejlődést mutat: míg Sohlberg versenyben volt, rendesen ment, meg hát Panizzi csak beért, ha több mint negyedórás hátránnyal is...

A szériások közt ugye Pozzo volt a legjobb, a vébés N-esek mérkőzését Sola nyerte.

Következik a Finn rali magyarokkal (a Tagai testvérekkel) és JWRC-vel augusztus 6. és 8. között, megint murva, jó gyors.

24. Argentin rali, végeredmény (élcsoport):
1. Sainz, Marti (spanyol, Citroën Xsara WRC) 4:23:11.0 ó (87,2 km/ö)
2. Loeb, Elena (francia, Citroën Xsara WRC) + 1:32.5 p
3. Duval, Prevot (belga, Ford Focus WRC) + 4:23.5 p
4. Hirvonen, Lehtinen (finn, Subaru Impreza WRC) + 8:27.7 p
5. Rovanperä, Pietilainen (finn, Peugeot 307 WRC) + 9:59.9 p
6. Perez Companc, Volta (argentin, Peugeot 206 WRC) + 16:24.7 p
7. G. Panizzi, H. Panizzi (francia, Mitsubishi Lancer WRC) + 17:39.0 p
8. Pozzo, Stillo (argentin, Mitsubishi Lancer) + 20:38.6 p
9. Warmbold, Price (német, brit, Ford Focus WRC) + 22:17.4 p
10. Sola, Amigo (spanyol, Mitsubishi Lancer) + 22:21.4 p