McRae indul a Dakaron

Vágólapra másolva!
Hivatalosan bejelentették Párizsban, hogy a WRC-ből talán ideiglenesen távozó skót Colin McRae, a sportág egyik legnagyobbika a Nissan-csapat tagjaként rajthoz áll, debütál a január 1-jén kezdődő 26. Dakar-ralin.
Vágólapra másolva!

Amiről régóta hallani, most már hivatalos: Colin McRae indul a Dakaron! A ralivébé 1995-ös, 35 éves bajnoka először vesz részt a sivatagi versenyen, méghozzá gyári Nissan-pilótaként. Start Párizsban január 1-jén, lesz 17 szakasz (Franciaországban 1, Spanyolországban 2, Marokkóban 4, Mauritániában 6, Maliban 2, Burkina Fasóban és végül Szenegálban 1-1), az össztáv 11052,5 km, ebből 5628 a "gyorsasági". A nevezések szerint úgy 180 motor, 120 autó és 60 kamion áll rajthoz.

A mindenféle motorsportok iránt heves érzelmeket tápláló McRae nagyon szeretne kalandozni egyet a Dakaron - mondta már sokszor. A WRC-ből meg kitették, nem kellett az aktuális világbajnok Citroënnek. Úgy volt hát, hogy egy évet tuti "pihen", közben dakarozik meg Le Mans meg miegymás. Viszont a skót klasszis egyik legnagyobb riválisa, az angol Richard Burns agyában daganatot diagnosztizáltak, s kihagyja a 2004-es raliszezont.

Sokak szerint pedig éppen McRae lenne az ideális megoldás Burns pótlására a Subarunál, mindketten Imprezával voltak világbajnokok (Colin 1995-ben, Richard 2001-ben). A WRC következő idénye január 23-án kezdődik Monacóban, azaz elvileg, ha nehezen is, de működhetne a dolog.

McRae-hez hasonlóan egy másik "öreg róka", a finn Ari Vatanen is egy Nissan Double Cab 4x4-essel porol, az 1981-es WRC-legjobb négyszer nyert már a Dakaron. McRae jobbkeze az a svéd Tina Thorner lesz, aki korábban Vatanent is segítette.

A 26. Dakar-ralin szokás szerint nem egy magyar egység próbál szerencsét: a nevezési lista alapján motorral (hogy milyennel, passz) Szilvási Péter, autóval Palik László (navigátora Darazsi Gábor, Bowler Wildcat), Benyó Miklós (Maurer Péter, Hyundai Terracan) és Szalay Balázs (Bunkoczi László, Opel Frontera), kamionnal Darazsi Zsolt (Hajnal Károly, Tagai Róbert, MAN) és Szaller Zoltán (Francois Coquatrix, Mercedes) nyomul.