Aknára futott egy kamion a Dakar-ralin

Vágólapra másolva!
Akna robbant a Dakar-rali egyik kamionja alatt. Az osztrák Günter Pichlbauer és Johann Peter Reif, valamint az olasz Arnaldo Nicoli által irányított jármű súlyosan megrongálódott, személyi sérülés azonban nem történt. A Palik László, Darázsi Gábor páros a 61. helyen futott be, Kis Sándor és Czeglédi Péter autóját viszont váltóhiba miatt vontatni kellett a célig. A két évvel ezelőtti győztes, Jutta Kleinschmidt a verseny feladására kényszerült, egy női motorost lépsérüléssel szállítottak kórházba.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
A norvég Pal Anders sikerrel vette a dűnét


A térségben egyébként sok, még a második világháborúból, illetve a '70-es évekből származó akna található. A Dakar-rali történetében nem ez az első ilyen eset, hét évvel ezelőtt halálos áldozatot követelt - igaz, nem itt, hanem Marokkó déli részén - egy hasonló robbanás: az egyik kísérőkamion francia utasa, Laurent Gueguen halt bele sérüléseibe.

A csapat kamionja vontatta a célba a Kis Sándor, Czeglédi Péter duó Nissanját a 11. szakaszon. Az autó az első ellenőrzési ponton még túljutott, ekkor azonban a váltó felmondta a szolgálatot. Az eddig legjobban szereplő magyar párosnak éppen jókor jön a hétfői pihenőnap, így ugyanis vélhetően lesz idő a javításra. A Palik László, Darázsi Gábor páros, illetve kamionosok között szereplő Jérome Raimbaud (francia), Szaller Zoltán, Farkas Nándor (Mercedes) trió is célba érkezett Az autósoknál a francia Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret kettős, a motorosoknál az olasz Fabrizio Meoni nyerte a szakaszt.

Nem a nők napja volt a vasárnapi a Dakaron. Motorhiba miatt a verseny feladására kényszerült 2001-es győztes, a tavalyi második német Jutta Kleinschmidt. A Volkswagennel induló kölni versenyző - aki a nők közül egyedülálló módon tudta megnyerni a sivatagi száguldást - a második ellenőrző pont előtt tíz kilométerrel állt meg. A hibát egyelőre nem sikerült kideríteni. Kleinschmidt összetettben a negyedik helyen állt az autósok között.

A mezőny két női motorosának egyike, Patsy Quickre nagyot bukott, s hamarosan meg kell operálni. A 37 éves brit versenyző 42 kilométerrel a rajt utánvesztette el uralmát gépe felett. A balesetet követően azonnal a szívai kórházba szállították, ahol az első orvosi vizsgálat kiderítette, hogy megrepedt a lépe.

11. szakasz (Szerir-Szíva, összesen: 586 km, gyorsasági: 438 km)
autósok:
1. Peterhansel, Cottret (francia, Mitsubishi) 3:32:53 óra
2. Alphand, Stevenson (francia, brit, BMW) 1:30 perc hátrány
3. Maszuoka, Schulz (japán, német, Mitsubishi) 2:26 p. h.
...61. Palik László, Darázsi Gábor (Toyota) 3:40:31 ó h.

összetett:
1. Peterhansel, Cottret 27:54:13 ó
2. Maszuoka, Schulz 16:32 p. h.
3. De Mevius, Guehennec (belga, francia, BMW) 1:31:47 ó. h.
...57. Palik, Darázsi 28:33:02 ó. h.

motorosok:
1. Meoni (olasz, KTM) 3:45:52 ó
2. Sainct (francia, KTM) 9:33 p. h.
3. Despres (francia, KTM) 11:17 p. h.

összetett:
1. Sainct 31:20:52 ó
2. Despres 12:47 p. h.
3. Meoni 28:01 p. h.

kamionosok:
1. De Rooy (holland), Colsoul (belga), Slaats (holland) (DAF) 4:17:46 ó
...29. Jerome Raimbaud (francia), Szaller Zoltán, Farkas Nándor (Mercedes) 3:51:27 ó. h.

összetett:
1. De Rooy, Colsoul, Slaats 35:27:11 ó
...31. Raimbaud, Szaller, Farkas 39:27:07 ó. h.