Többesélyes ralihajrá

Vágólapra másolva!
Ismét kiegyenlített a küzdelem a ralivébén. A szezon elején azt hihettük, hogy a Mitsubishi "csont nélkül" nyeri az idei világbajnokságot, és Tommi Mäkinen is begyűjti ötödik címét. Tehettük, hisz az első négy futamon a japán csapaton kívül senki nem rúgott labdába, és toronymagasan vezettek a versenyben. A Katalán-rali után 40 ponttal állt az élen a piros gárda úgy, hogy legfőbb üldözője, a Ford épp hogy csak két ponttal szerzett többet húsznál, Mäkinen pedig két futamgyőzelemmel, 24 ponttal vezetett a 16 pontos Carlos Sainz előtt.
Vágólapra másolva!

Fotó: DPPI
Burns győzelmével Új-Zélandon (McRae második helyének és Mäkinen kudarcának hála) nyílt a küzdelem a hajrában

Ekkor a gyárak versengésében hat pontra csökkent a Ford hátránya, köszönhetően a McRae mellett egyenletesen teljesítő Carlos Sainznak, aki ugyan idén még nem állt fel egyszer sem a dobogó tetejére, de tíz futamból csak kétszer nem végzett pontszerző helyen, és két ezüst- és két bronzpozíciót is magáénak tudhat.

A világbajnoki sorozat tizedik, új-zélandi futama után fordult a kocka. A Ford átvette a vezetést, előnye tíz pont a Mitsubishi előtt, míg a többi gyár jócskán leszakadva erőlködik. Az egykor szebb napokat látott, háromszoros világbajnok Subaru-csapat, Richard Burns új-zélandi győzelmének köszönhetően - a Peugeot-t két pontocskával megelőzve - felugrott a harmadik helyre.

Így tehát abszolút nyílt a rali-világbajnokság végkimenetele, és a tavalyi eredmények tekintetében is nehéz jósolni. A 2000-es szezon utolsó négy versenyén a jelenlegi esélyesek közül egyik csapat sem ért el komolyabb eredményt. Persze Mäkinen kétszer, Sainz pedig egyszer felgurult a négy pontot érő harmadik helyre, de most sokkal többre lesz szükség a győzelemhez.

És ne feledkezzünk meg Richard Burnsről sem, aki ugyan jelenleg kilenc ponttal lemaradva áll a harmadik helyen, és két okból is ő a legelszántabb az esélyes pilóták közül. Nem nyert még világbajnokságot (1999-ben és 2000-ben is második lett), tavaly megnyerte a RAC-ralit és második helyen ért célba Ausztráliában. Előfordult már a ralivilágban is, hogy az utolsó versenyen dőlt el a vb-cím sorsa. Legutoljára tavaly.

Kovács Iván

Ajánlat:

Korábban: