Olimpiai lázban a kanadai hokiválogatott

Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint valamikor szerdáról csütörtökre virradó éjjel hozza nyilvánosságra olimpiai keretét Wayne Gretzky, a kanadai jégkorong-válogatott szakvezetője. A vancouveri sajtótájékoztatón nem kisebb ügyben kell döntenie: a címvédő csapat jelenlegi 81 tagú keretét kell 23 főre szűkíteni.
Vágólapra másolva!

Amióta az 1998-as naganói téli olimpián profik is jégre léphettek, az olimpiai jégkorongtorna különös jelentőséggel bír. Annak ellenére, hogy a lockout miatt egy éven keresztül szünetelt a világ legjobb bajnoksága, az NHL képviselői idén is tiszteletben tartották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kérését, s nemcsak a hagyományos februári All Star-gálától tekintettek el, de február 12-28-a között a bajnoki küzdelmeket is szüneteltetni fogják. A cél mi más is lehetne: legjobbak legyenek ott Torinóban.

Minden idők egyik legszínvonalasabb bajnokságának ígérkezik a viadal, hiszen a nagy hokinemzetek mindenkire számíthatnak - ellentétben a világbajnokságokkal, amikor a Stanley-kupáért vívott harc miatt a legjobbak nem csatlakozhatnak a válogatottakhoz

Komolyan készül a Team Canada is, amely a legendás Wayne Gretzky vezérletével már egy esztendeje az olimpiára koncentrál. Bármilyen hihetetlen, tavaly nyáron, Vancouverben már tartott a válogatott egy előolimpiai edzőtábort, s amióta zajlik a bajnokság, a vezetők hetente tanácskoznak, tartanak telefonkonferenciát, s egyeztetnek a nemzeti együttes összeállítását illetően.

Jelen pillanatban 81 tagú (!) a keret, nem egyszerű tehát Gretzky dolga, hiszen 24 órával a nevezési határidő lejárta előtt kell megnevezze a 23 főt tömörítő névsort.

A Phoenix Coyotes edzője nem hajlandó addig elárulni semmit terveiről, bennfentesek viszont azt tudni vélik, hogy a kapusok között a Salt Lake Cityben aranyérmes Martin Brodeur (New Jersey Devils) és a háromszoros világbajnok Roberto Luongo (Florida Panthers) a favorit, őket maximum Marty Turco (Dallas Stars) vagy Jose Theodore (Montreal Canadiens) szoríthatja ki a csapatból.

A védelemben olyan klasszisok várnak bevetésre, mint Rob Blake (Colorado Avalanche), Éric Desjardins (Philadelphia Flyers), Scott Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) vagy Chris Pronger (Edmonton Oilers). A csatársor sem kutya, ki tudna dönteni olyan névsor láttán, amelyben szerepel Brendan Shanahan, Steve Yzerman (mindkettő Detroit Red Wings), Todd Bertuzzi (Vancouver Canucks), Dany Heatley (Ottawa Senators), Jarome Iginla (Calgary Flames), Paul Kariya (Nashville Predators), Eric Lindros (Toronto Maple Leafs), Rob Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) vagy Joe Sakic (Colorado Avalanche) neve?

Az Ottawa Sun szakírója, Bruce Garrioch például már vállalkozott is egy tippelésre, szerinte a csapat a következő lesz:
kapusok: Martin Brodeur (New Jersey), Roberto Luongo (Florida), Marty Turco (Dallas).
védők: Rob Blake (Colorado), Scott Niedermayer (Anaheim), Chris Pronger (Edmonton), Wade Redden (Ottawa), Adam Foote (Columbus), Ed Jovanoski (Vancouver), Robin Reghr (Calgary)
csatárok: Joe Sakic (Colorado), Joe Thornton (San Jose), Vincent Lecavalier (Tampa), Martin St. Louis (Tampa), Jarome Iginla (Calgary), Dany Heatley (Ottawa), Brad Richards (Tampa), Kris Draper (Detroit), Rick Nash (Columbus), Todd Bertuzzi (Vancouver), Jason Spezza (Ottawa), Ryan Smyth (Edmonton), Eric Staal (Carolina).

Majd kiderül, igaza volt-e...

A legutóbbi NHL-játéknap eredményei:
New York Rangers - New Jersey Devils 1-3
Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning 6-4
Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets 4-3 - szétlövés után
Montreal Canadiens - Ottawa Senators 4-3 - szétlövés után
Nashville Predators - Colorado Avalanche 3-2
Phoenix Coyotes - St. Louis Blues 4-5
San Jose Sharks - Anaheim Mighty Ducks 4-2

[origo]