Vágólapra másolva!
Jelentősen megszigorodik a doppingellenőrzés, illetve változik a vétkesek eltiltásának mértéke ősztől az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). A 301 nap és egy elmaradt idény után, a bérvita keddi lezárultával szentesített következő szezonban a szakemberek évente kétszer végezhetnek előre be nem jelentett szűrést a játékosok körében.

Az először lebukók 20, a visszaesők 60 mérkőzésre szóló, a harmadszor is rajtakapott hokisok pedig örökös eltiltásra számíthatnak. Eddig - Európában szokatlan módon - csak az önként jelentkezőket vetették alá vizsgálatnak az NHL-ben, amelynek új alapszabályát várhatóan a jövő héten véglegesítik.

A példátlan szigor főként a többi tengerentúli profi bajnokság törvénykezésének ismeretében ütközik ki. Az amerikaifutballistákat tömörítő NFL-ben ugyan 2-ről 6-ra emelték a szúrópróbaszerű tesztek számát a holtszezonban, ám az először vétkezők mindössze 4, míg a másodszor doppingolók 6 meccsen nem szerepelhetnek.

A baseballban egységesen 10 napos eltiltást kapnak a tiltott szerekkel élő játékosok, igaz, Bud Selig MLB-főnök 2006-tól keményebb fellépést ígér.

Ami a kosarasokat illeti, az először doppingolók 5-10 mérkőzéses kényszerpihenőre számíthatnak, másodszorra 25 meccses, harmadszorra egyéves, negyedszerre pedig örökös száműzetés jár.