Vágólapra másolva!

Szerdán bejelenthetik a bérmegállapodást az NHL-ben

Sajtóértesülés szerint szerdán - vagy magyar idő szerint csütörtök hajnalban - jelentik be, hogy létrejött a megállapodás az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) klubtulajdonosai és a játékosok érdekvédelmi szervezete között.

A két fél közel egy éve nem tudott megállapodásra jutni a bérvitában, így aztán a teljes 2004/05-ös idény elmaradt. Most viszont több amerikai lap megbízható forrásra hivatkozva azt írja, a liga vezérkara New Yorkban jelenti be - állítólag már le is foglalta a rendezvény helyét -, hogy októberben újra indul a bajnokság.

A megállapodás tényét azért nem rögtön teszik közzé az érintettek, mert nem szeretnék elvonni a magyar idő szerint szerda hajnali baseball All Star-mérkőzésről a figyelmet, illetve saját maguknak is nagyobb publicitást remélnek az időpontcsúsztatással.

A hatéves szerződés értelmében a csapatok a következő szezonban legalább 21, legfeljebb 39 millió dollárt költhetnek fizetésekre. Egyetlen hokis sem kereshet többet a felső érték húsz százalékánál, vagyis 7,8 milliónál. Az élő szerződések esetében a játékosok 24 százalékos bércsökkenést kénytelenek elviselni, azok pedig, akik így is a maximumérték fölött maradnának, még többet. További részletet egyetlen médium sem említ.

A klubtulajdonosok a nagy bértömeggel indokolták, hogy tíz év alatt a 30 csapat összesen 1,6 milliárd dollár veszteséget halmozott fel. A hokisok korábban nem voltak hajlandóak beleegyezni a fizetéscsökkentésbe, illetve a bérek maximálásba, emiatt volt a kényszerszünet.

A megállapodás hiányában először fordult Észak-Amerikában, hogy bérvita miatt egy sportág teljes idénye elmaradt. A leállás alatt közel 400 játékos európai bajnokságban szerepelt. Két kanadai, a világbajnok, kétszeres Stanley-kupa-döntős Rob Niedermayer és unokatestvére, Jason Strudwick a Ferencvárosban játszott, míg Szuper Levente a Dunaújváros-Invitelt erősítette.