Vágólapra másolva!
Phil Jackson, a kosárlabda történetének legsikeresebb edzője 60 évesen (szeptember 17-én ünnepli e kerek évfordulót) is roppant kapós. Olyannyira, hogy az NBA két sztárcsapata, a New York Knicks és a Los Angeles Lakers is szeretné leszerződtetni a Chicago Bullsszal hat, a Lakersszel három bajnoki címet gyűjtő trénert. Hétfőn például Isaiah Thomas, a Knicks elnöke tárgyalt Jacksonnal - Los Angelesben -, a hét második felében pedig Kobe Bryanttel, a Lakers frontemberével fog találkozni, s nyilván közöttük sem az időjárás lesz a beszélgetés témája.

Jacksont mindkét klubhoz szoros szálak fűzik. 1967-től 1978-ig a Knicks játékosa volt, kulcsszerepet játszott az 1973-as bajnoki cím megszerzésében. (Az 1970-es diadal idején sérült volt.) A Lakersnél 1999 és 2004 között edzősködött, az első három idényben bajnoki címre vezette a Shaquille O'Neal és Kobe Bryant fémjelezte gárdát. 2004 nyarán meglehetősen viharos körülmények között távozott a csapattól, akkor úgy tűnt, csaknem 59 évesen véglegesen visszavonul.

Csakhogy a Lakers idén padlót fogott, s mivel Jackson továbbra is Jerry Buss klubtulajdonos gyönyörűséges leányával, az egykori Playboy-modell Jeanie Buss-szal jár, borítékolni lehetett, hogy nincs vége egyszer s mindenkorra a Jackson-Lakers kapcsolatnak.

Nem is lett, ahhoz azonban, hogy a mágus visszatérhessen, rendezni kell a viszonyt a "vezérürüvel", Kobeval. Mint ismeretes, Jackson remek könyvében, a 2003-2004-es évad történéseit taglaló "The Last Season" (Az utolsó idény) című munkában nem valami jó véleménnyel volt Bryantről. Azt is bevallotta, hogy azt kérte Mitch Kupchak klubmenedzsertől, hogy cserélje el Bryantet valakire, Shaqet viszont tartsa meg. (Mint ismeretes, éppen fordítva történt...)

Amennyiben Jerry Buss újból leszerződtetné Jacksont, arra csak a várható bérvita rendeződése után kerülne sor. Június 30-án lejár a hat éve életben lévő kollektív szerződés a liga és a játékosok szervezete (NBPA) között, s nagy valószínűséggel komoly huzavona kezdődik arról, hogy miként osszák el az NBA bevételeit.

Ennek átmeneti lockout lehet a vége, márpedig annak nincs értelme a klub szempontjából, hogy akkor is fizesség Jacksont, amikor az nem végezhet edzői tevékenységet.

Jackson ugyanis nem "olcsójános" - úgy hírlik, évi tízmillió dollár alatt szóba sem áll Buss klubelnökkel. Ez minden idők legmagasabb edzői fizetése lenne az NBA-ben - legutóbb öt évre 30 milliót kapott Jackson a Lakersnél.

Ugyanakkor a Los Angeles Times azt is jelentette, hogy hétfőn Isaiah Thomas már tárgyalt Jacksonnal. A megbeszélés hírét Brent Musburger, az edző ügynöke is megerősítette. A Knicks 1994 óta, amikor legutóbb bajnoki döntőt játszott, gyakorlatilag válságban van - bár az 1999-es csonka idényben döntőt játszott a San Antonio Spursszel -, s sokan úgy gondolják, csak egy ilyen varázsló, mint Jackson, képes kirántani az NBA legnagyobb költségvetésű csapatát a slamasztikából.

Jackson 14 szezonban edzősködött az NBA-ben, 832 győzelem és 316 vereség az összmérlege, ez 72,5-es győzelmi százalék, minden idők legjobb eredménye. A playoffban 175 meccset nyert edzőként, ez is világcsúcs, miként 71,7 százalékos győzelmi aránya is.

Ch. Gáll András