Vágólapra másolva!
Cserny Rékának még négy és fél hét van hátra a Harvard egyetem negyedik, azaz utolsó évfolyamából. A magyar nőikosárlabda-válogatott 23 éves, 190 centis csillaga esélyes arra, hogy elkeljen a jövő szombaton, április 16-án, a New Jersey állambeli Secaucusban tartandó játékosbörzén, a drafton, melynek kiválasztottjai a WNBA-ben szerepelhetnek majd. A női NBA 2005-ös - szám szerint kilencedik - szezonja május 21-én kezdődik.

"Konkrét esélyeimről nem sokat tudok mondani, sok minden függ attól, melyik csapatnak milyen típusú, melyik poszton játszó kosarasra lesz szüksége", taglalta a drafttal kapcsolatos várakozásait a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból a Harvardra kikerült kosaras.

- Nem izgul?
- Nem, életemben létezik fontosabb dolog is annál, sem hogy játszom-e a WNBA-ben vagy sem. Ha kiválasztanak, akkor kipróbálom magam, ha nem, az sem a világ vége. Meg aztán ha idén nem jön össze, akkor később még sikerülhet, elvégre 23 éves vagyok.

- Ugye, tudja, hogy a válogatottnak égető szüksége lenne önre az augusztusi Eb-pótselejtezőn, Lengyelország és Finnország ellen... Márpedig ha draftolják, és a csapata még versenyben van a playoffban, akkor a WNBA és a válogatott üti egymást.
- Tudom, és folyamatos e-mail-kapcsolatban állok Sterbenz Tamás szövetségi kapitánnyal, aki megerősítette, nagyon vár engem. Megírtam neki, hogy először szeretném megvárni, mi történik a drafton. Ha nem foglalnak le, de valamelyik csapat meghív az edzőtáborába szabadúszóként, vagyis "free agentként", akkor azt valószínűleg megnézem, de nem szeretnék semmi bizonytalanba belevágni. A válogatottban feltétlenül szeretnék játszani, korántsem másodlagos a WNBA mellett, de azért szeretném felmérni, milyenek a lehetőségeim idén idekint.

- Itthon úgy hírlik, már leszerződött az MKB-Euroleasing-Sopron csapatához...
- Érdekes, ön már a második, aki ezt mondja. Nos, május előtt nem fogok dönteni szerződés-ügyekben, már ami a WNBA-n kívüli csapatokat illeti. Addig csak a tanulás és a draft létezik számomra. Június 9-én lesz a diplomaosztás.

Ch. Gáll András