Vágólapra másolva!
Szerdán hajnalban hivatalosan is elkezdődött az átigazolási időszak az NBA-ben, és a Clippers rögtön elküldte két játékosát, hogy helyet csináljon Kobe Bryantnek. Az eddigi legjobb üzleteket a Utah Jazz kötötte, amely így a Nyugati főcsoport egyik legjobb együttese lett.

Magyar idő szerint szerda hajnalban előbb kihirdették a fizetési sapka pontos összegét (43,87 millió dollár), két órával később pedig megkezdődött az átigazolási szezon "éles" időszaka. Kaliforniában ekkor még csak kedd este kilenc volt, és a Los Angeles Clippers azonnal lépett. Mivel csak 11,65 milliójuk maradt volna Kobe Bryantre, villámgyorsan tető alá hoztak egy megállapodást a Charlotte Bobcatsszel, Melvin Ely és Eddie House átadásáról. A két játékos fizetése együttesen 2,5 millió lesz a most következő szezonban, így Bryantnek már fel tudja ajánlani a Clippers a maximális (a 2003/04-es, 13,5 milliós bére 105%-át kitevő) 14,2 milliós fizetést.

A Lakers azonban még ennél is többet adhat, és fog is, hiszen Shaquille O'Neal szinte tökéletesen biztos távozásával egyszerűen meg kell tartaniuk a 25 éves hátvédistent.

A filmváros szupersztárjain kívül is számos nagynevű játékos jövője kérdéses még: például Rasheed Wallace (Detroit Pistons), Kenyon Martin (New Jersey Nets), Erick Dampier (Golden State Warriors), Karl Malone és Derek Fisher (Lakers), Vlade Divac (Sacramento Kings) és Darius Miles (Portland Trail Blazers) nem tudja még, hol fog játszani jövőre.

Martin Atlantában és Denverben egyezkedett (arról is szó volt, hogy a Nuggets és a Nets ún. sign-and-trade üzletet kötnek, de ebből semmi nem lett), végül a coloradóiak felajánlottak egy hatalmas aláírási bonust K-Martnak, ami nagyon nehéz helyzetbe hozta a Nets friss tulajdonosát, Bruce Ratnert: 20-30 millió között összeget kellene szinte most azonnal kifizetnie a csatárnak, hogy maradjon.

A 41 éves Malone-t nagyon elgondolkodtatta a Lakers szétesése, és akkor bekopogtatott a San Antonio Spurs. "Kétszer vagy háromszor beszéltem Gregg Popovich vezetőedzővel, és az igazgató R.C. Buford is találkozóra hívott kétszer. A köztes napokon pedig mindig felhívott valaki. Jókat beszélgetünk" - nyilatkozta a szokásos lazasággal Malone, aki azért tartja magát ahhoz a kijelentéséhez, hogy ha a térdműtétje után nem lesz 100%-os a szezonkezdésre, inkább visszavonul békében.

A legnagyobb (és egyben legellentmondásosabb) üzletet egyelőre a Utah Jazz kötötte: Carlos Boozert szerezték meg hat évre 68 millió dollárért. Ha aláírja az ajánlatot. A korábbi csapata, a Cleveland Cavaliers ugyanis azt állítja, Boozer megállapodott velük a hosszabbításról, mielőtt tárgyalni kezdett volna a rivális 27 millió dollár jobb ajánlatáról. A szerződéses fegyelem és az adott szó megsértését kéri számon most a fiatal csatáron mindenki (az ügynöke fel is mondott neki), de Boozer kitart amellett, hogy nem jellemhibáról, hanem ésszerű üzletről van szó.