Vágólapra másolva!
Új csapatban kezdi meg az NHL következő idényét két híres európai kapus, a cseh Dominik Hasek és a lett Arturs Irbe. Nyikolaj Habibulin szolgálataira viszont számít a Stanley-kupa-győztes.

Az 1998-ban olimpiai bajnok Hasek elhagyja a Detroit Red Wings együttesét, és az Ottawa Senatorsszal tárgyal. A 39 éves klasszis az amerikai gárdával Stanley-kupát nyert 2002-ben, idén viszont súlyos ágyéksérülése miatt csak 14 mérkőzésen szerepelt.

Irbe - aki 2002-ben éppen Hasek bravúrjai miatt nem nyert a Carolina Hurricanesszel az NHL nagydöntőjében - a Columbus Blue Jacketshez került, ahol 5,2 millió dollárt keres majd egy idény alatt.

Persze a két játékos csak abban az esetben mutatkozhat be új egyesületében, ha az NHL-ben megegyezés születik a játékos-szervezet és a klubtulajdonosok között, ugyanis ezen megállapodás nélkül nem indul be a bajnokság.

A következő idényben is számít Nyikolaj Habibulin szolgálataira a friss bajnok, a Tampa Bay Lightning. A 31 éves orosz kapus szenzációs védésekkel járult hozzá a klub történetének első Stanley-kupa-diadalához, és ezért 6,5 millió dollárt tehet zsebre a 2004/05-ös szezonban. Habibulin a playoffban ötször védett hibátlanul, és átlagban a remeknek mondható 1,71 gólt kapta mérkőzésenként. A légiós a győzelmek (83), az egymást követő sikerek (8) és a kapott gól nélküli összecsapások (14) számában vezeti a Tampa örökranglistáját.