A 15 éves korszakos zseni Kamila Valijeva nyerte az aranyat a műkorcsolya-Eb-n

Tallinn, Észtország, műkorcsolya Eb, 2022, Anna Shcherbakova, Kamila Valieva, Alexandra Trusova
Silver medalist Russia's Anna Shcherbakova, gold medalist Russia's Kamila Valieva and bronze medalist Russia's Alexandra Trusova celebrate during the medal ceremony for the women's competition of the European Figure Skating Championship 2022 on January 15, 2022 in Tallinn. (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Vágólapra másolva!
A mindössze 15 éves korszakos tehetség, az orosz Kamila Valijeva nyerte a nők versenyét, Schermann Regina pedig a 23. helyen végzett, ami hatalmas sikernek számít, annak ellenére is, hogy sokat hibázott a fiatal versenyző, és a mostaninál már sokkal jobb teljesítményt is nyújtott versenyeken. Az Ignateva Mariia, Danijil Leonyidovics Szemko magyar jégtáncos pár 18. helyen tudott végezni újoncként, ami szintén bizakodásra ad okot. A férfiak versenyét Mark Kondratyjuk nyerte pénteken a tallinni műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon. Jégtáncban nem történt meglepetés, a bombaformában lévő Viktorija Szinyicina - Nyikita Kacalapo páros legyőzte a közönségkedvenc Alekszandra Sztyepanova - Ivan Bukin párost. Párosban történt a legnagyobb magyar siker, ott a Chtchetinina, Magyar kettős a 6. helyet tudta megszerezni, míg az aranyat papírforma szerint a Misina - Galljamov duó vihette haza, akik jó úton haladnak a felé, hogy elérjék a Grand Slamet.

Schermann Regina a hibák ellenére is büszke lehet, Valijeva újabb aranyérmet vitt haza

A 17 esztendős magyar induló a csütörtöki rövid programban 22. lett a 36 fős mezőnyben, így mutathatta be szombaton a kűrjét a legjobb 24 között. Az első csoportban harmadikként lépett jégre, és az ugrásokban bizonytalan volt, több alkalommal is - így a tripla Lutz, a tripla Rittberger és a tripla Toeloop után - is elesett. Akadtak a gyakorlatában további pontatlanságok is, emiatt sokat vontak le tőle, csak az olasz Marina Pireddát tudta megelőzni, aki nem is mutatta be kűrjét.

Tallinn, 2022. január 15. Schermann Regina a kűrjét mutatja be a nők versenyében a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon, 2022. január 15-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

A dobogón nem történt igazi meglepetés, hiszen az előzetes esélyek szerint mindhárom helyre orosz korcsolyázót vártak.

A világbajnoki címvédő Anna Scserbakova hibázott a rövid programban, az orosz és a nemzetközi sajtó pedig az elmúlt hetekben példátlan támadássorozatot intézett a háromszoros orosz bajnok ellen, és félő volt, hogy ha a kűrben nem nyújt maximumot, akkor az orosz szövetség Jelizaveta Tuktamisevát küldi helyette az olimpiára.

Scserbakova viszont ismét bebizonyította, hogy képes a legnagyobb mélységekből is felállni és küzdeni, a kűrben az idei szezon egyéni legjobb teljesítményét tudta bemutatni, ezzel sikerült megszereznie az ezüstérmet.

A rövid programban hibátlan produkciót nyújtó junior világbajnok és orosz bajnok Valijeva a szabadkorcsolyázásban már nem volt annyira magabiztos, mint két napja, de így is az élen tudott végezni a kűr után, hiszen óriási volt az előnye. Ennek ellenére egyre inkább érződik a nyomás a fiatal versenyzőn, akit korszakos tehetségnek kiáltottak ki, számos világrekordot tart már most, és mindenki aranyat vár tőle a közelgő olimpián.

Anna Scserbakova, Kamila Valijeva és Alekszandra Truszova Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

A bronzérmet egy harmadik orosz, a korábban vb- és Eb-harmadik Alekszandra Truszova szerezte meg, míg a rövid program után második belga Loena Hendrickx a negyedik helyre csúszott vissza. Truszova a kűrben többször is hibázott, nem sikerült számára a tripla Axel sem, ami quadjai mellett az egyik legfontosabb fegyver lehet Valijeva legyőzésében.

Jelenleg csak Truszova képes megszorongatni Valijevát, egy tiszta programmal az olimpián pedig akár még nyerhet is, bár ehhez valóban tökéletes teljesítményt kellene nyújtania.

Szinyicina és Kacalapov emlékezetes program után nyert aranyérmet

Az újonc kettős a pénteki ritmustáncban 19. lett, így szombaton bemutathatta kűrjét a legjobb húsz között.

A nemrég összeállt magyar páros két ellenfelét, a svájci és az észt duót előzte meg.

A szabadkorcsolyázásban a 18. eredményt érte el, ezzel sikerült összességében egyet előre lépnie.

Tallinn, 2022. január 15. Ignateva Mariia és Szemko Danijil Leonyidovics magyar jégtáncospár a kűrjét mutatja be a tallinni műkorcsolya Európa-bajnokságon, 2022. január 15-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Győzött az oroszok világbajnoki és Eb-címvédője, a Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov páros. A második helyre a szintén orosz Alekszandra Sztyepanova és Ivan Bukin került, harmadikként pedig a Charlene Guignard, Marco Fabbri olasz kettős végzett.

Az oroszok ezen a versenyen nagy esélyesnek számítottak, miután az olimpiai favorit Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron páros nem indult el az Európa-bajnokságon a koronavírus-fertőzés kockázata miatt. Az egyetlen kérdés csak az volt, hogy az orosz bajnok Sztyepanováék meg tudják-e szorongatni az idén bombaformában lévő Viktorija Szinyicina - Nyikita Kacalapov párost. A meglepetés elmaradt, azonban mindkét duó maradandót nyújtott a programjaik alatt, és jó eséllyel felállhatnak majd a dobogóra a közelgő olimpián.

Mark Kondratyjuk hamar közönségkedvenc lett

A szerdai rövid program után úgy tűnt, hogy akár a dobogó mindhárom fokára orosz versenyző állhat, mert bár a triót kevesebb mint egy pont választotta el egymástól, a többi rivális jócskán lemaradva követte őket.

A kűr aztán felborított mindent, mert a fordított sorrendben jégre lépő indulók közül a rövid program után harmadik Jevgenyij Szemenyenko nagyon elrontotta a szabadkorcsolyázását, így nem tudta átvenni a vezetést sem, az olasz Daniel Grassl érme már biztos volt.

Az első kontinensviadalán szereplő Mark Kondratyjuk azonban nem hibázott, így nagy teher hárult az éllovas Andrej Mozaljovra, aki ezt nem bírta el.

Ő is sokat rontott, ezért a kűrben csak a hatodik legmagasabb pontszámot kapta, amivel a negyedik helyre csúszott vissza.

A bronzérem nagy meglepetésre a lett Deniss Vasiljevsé lett, aki 2018-ban egyszer már közel volt a dobogóhoz, de akkor éppen lecsúszott róla. A mezőny magyar indulója, Csernoch András 32. lett a rövid programban, így a legjobb 24-et felvonultató kűrben már nem lépett jégre.

Az oroszoknak a férfi szám kifejezetten fontos volt ezen a világversenyen, hiszen a közelgő olimpián egyik indulójuk sem számít éremesélyesnek.

Tallinn, 2022. január 12. Csernoch András mutatja be rövid programját a Tallinnban rendezett műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, 2022. január 12-én. MTI/EPA/Toms Kalnins Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Megállíthatatlanul halad a Grand Slam felé Anasztaszija Misina és Alekszandr Galljamov

Párosban a várakozásoknak megfelelően a dobogó mindhárom fokát orosz versenyzők foglalták el, azonban a küzdelem végig kiélezett volt, annak ellenére is, hogy a Bojkova - Kozlovszkij duó az orosz bajnokságban nyújtott lenyűgöző teljesítménye után most sokat hibázott, és jócskán tudásuk alatt teljesítettek, így csak a bronzérmet tudták megszerezni.

A világbajnoki címvédő Misina, Galljamov kettősnek a szezonbeli legjobbja (239,82 pont) kellett az Európa-bajnoki aranyhoz, és így is csak három ponttal tudták megelőzni a Taraszova - Morozov kettőst (236,43).

A Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk duó ott lehet a pekingi téli olimpián Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a páros lehet majd a legizgalmasabb szám az olimpián, hiszen nőiben, férfiban és jégtáncban is van toronymagas esélyese az aranynak, míg párosban a három orosz mellett két kínai duó is harcban lesz az érmekért.

A magyar bajnok Chtchetinina, Magyar kettős - amely a 2020-as Eb-n tizedik, a tavalyi világbajnokságon pedig a 14. volt - a Por a szélben (Dust in the wind) című dalra futott. Az előadás jól sikerült, egyetlen komoly, pontlevonással járó rontás volt, amikor a tripla toeloopnál Chtchetinina elesett. A szerdai rövid programban ugyanekkor Magyar esett el. A magyarok a 171,03-as pontszámuknál a szezonban már értek el jobbat: november 27-én 175,80-at kaptak a Szocsiban rendezett Grand Prix-viadalon, de így is sikerült megszerezni a 6. helyet, ami szenzációs sikernek számít.