A Real korábbi elnöke kritikus állapotban, a NOB továbbra sem aggódik

2020 Tokyo Olympics The 2020 Summer Olympics is scheduled to take place from 24 July Summer Olympics Tokyo 2020 2020 Summer Olympics Games of the XXXII Olympiad OLYMPIC GAMES Olympics The Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympic Ga Covid-1
A japánok nem akarnak nézők nélküli olimpiát
Vágólapra másolva!
Hosszú idő után a szerdai nap volt az első, amikor nem jelentettek be nagyobb volumenű sporteseménnyel kapcsolatban halasztást vagy törlést, mióta világjárvánnyá nyilvánították a koronavírust. Persze így is rengeteg sportágban hoztak vészintézkedéseket, ráadásul több sportolóról vagy sportvezetőről kiderült, hogy fertőzött. Összefoglaló a szerdai fejleményekről.

Kezdjük az egyik legrosszabb hírrel. A koronavírus-járványban megbetegedett Lorenzo Sanz is, aki 1995-től 2000-ig volt a Real Madrid elnöke. A 76 esztendős korábbi sportvezetőt kritikus állapotban szállították kórházba.

Rajta kívül az Espanyol játékosai közül hatan, az Alavés focistái közül hárman produkáltak pozitív tesztet. Utóbbi klubnál a szakmai stáb és a háttérstáb tagjai közül heten, a további alkalmazottak közül pedig öten fertőződtek meg.

A Real Madrid korábbi elnöke is megfertőződött a koronavírussal

Az Espanyol hat labdarúgója fertőződött meg koronavírussal, amelyet a Real Madrid korábbi elnöke is elkapott. A barcelonai klub bejelentése szerint mindannyian enyhe tüneteket mutatnak, és orvosi megfigyelés alatt állnak. A koronavírus-járványban megbetegedett Lorenzo Sanz is, aki 1995-től 2000-ig volt a Real Madrid elnöke. A 76 esztendős korábbi sportvezetőt kritikus állapotban szállították kórházba.

Szintén Spanyolországhoz köthető, hogy a világ- és kétszeres Európa-bajnok kézilabdázó, Gedeon Guardiola is elkapta a koronavírust, ami sajnos aligha meglepő, miután löweni csapattársáról, a szintén világ- és Európa-bajnok dán Mads Mensah Larsenről is kiderült korábban, hogy koronavírusos.

Észak-Amerikában is tovább fertőz a Covid-19. Tegnap kiderült, hogy a világ egyik legjobb kosarasa, Kevin Durant is elkapta, vele pedig már hét NBA-játékosnál mutatták ki a vírust. A profi jégkorongliga, azaz az NHL sem büszkélkedhet már azzal, hogy nincs koronavírusos játékosa, ugyanis az Ottawa Senators egyik, eddig nem megnevezett hokisának pozitív lett a tesztje.

A fejlemények ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság továbbra sem fontolgatja, hogy elhalassza a tokiói olimpiát. Pedig egyre többen kritizálják a vezetőséget, köztük aktív sportolók, korábbi olimpiai bajnokok és jelenlegi NOB-tagok is, de a szervezet egyelőre hajthatatlan. Még az sem hatja meg a NOB-ot, hogy a házigazdák olimpiai bizottságának 62 éves alelnöke, Tasima Kozó is elkapta a koronavírust.

A NOB továbbra sem fontolgatja az olimpia elhalasztását

Egyre többen kritizálják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), amely - hivatalos kommunikációja szerint - továbbra sem vette fontolóra a nyári, tokiói ötkarikás játékok elhalasztását a koronavírus-járvány miatt. A kanadai NOB-tag, Hayley Wickenheiser úgy fogalmazott, a jelenlegi állapotokat tekintve érzéketlen és felelőtlen döntés a NOB részéről, hogy változatlan meggyőződéssel kitart a játékok megrendezése mellett.

Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője szerint sem lehet idén biztonságban megrendezni a világ legrangosabb sporteseményét, ráadásul a doppingellenes szervezetek nagy része felfüggesztette tevékenységét a járvány idejére.

Ahol már történt halasztás és történni is fog, az a Forma-1, amelynek az előző hétvégén rendezték volna a szezonnyitó futamát Ausztráliában. A vezetőség továbbra is elkötelezett amellett, hogy a lehető legtöbb versenyhétvégét megtartsa, ezért a legfrissebb intézkedés szerint előrehozzák március-április tájékára a menetrendszerinti augusztusi nyári szünetet, ráadásul ez most nem kettő, hanem háromhetes lesz. Pontos időpont egyelőre nincs.

Előrehozták az F1 nyári szünetét, jöhetnek az augusztusi futamok

Az FIA közleményben tudatta, hogy előrehozták és meghosszabbították az F1 szokásos, augusztusban esedékes nyári szünetét. Ez megteremti a lehetőséget, hogy a koronavírus visszaszorítása után erőltetett menetben pótolják az elmaradó versenyeket. A koronavírus miatt elhalasztott Forma-1-es nagydíjak okán kialakult kényszerszünetet kötelező leállás váltja fel a sportágban, miután az FIA bejelentette, hogy a Motorsport Világtanács jóváhagyta a sportszabályzat módosítását.

Elmarad a túraautó-világkupa (WTCR) németországi versenyhétvégéje, amelyre május 21. és 23. között a Nürburgringen került volna sor. Korábban már két áprilisi eseményt, a marokkói és a magyarországi (Hungaroring) versenyhétvégét is töröltek, így a szezon - jelen állás szerint - Szlovákiában kezdődik június 5. és 7. között.

A Le Mans-i 24 órás autóversenyt a június 13-14-i hétvégéről szeptember 19-20-ra tették át.

A férfi tenisztornákat szervező ATP, és a nőiket rendező WTA bejelentette, hogy június 7-ig biztosan nem tartanak versenyeket.

A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) szerdán bejelentette, hogy május végéig minden versenyt töröl. Ebbe beleesik több olimpiai és paralimpiai kvalifikációs viadal is, a duisburgi viszont nem, annak megrendezéséről áprilisban döntenek. A szervezetnek arra is van terve, hogyan osztja szét a maradék kvótákat – már ha rendeznek idén olimpiát.

Május végéig minden kajak-kenu versenyt töröltek vagy halasztottak

A Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) május végéig valamennyi versenyét törölte vagy elhalasztotta, egyúttal arról is döntött, hogy miként osztaná szét a fennmaradt olimpiai és paralimpiai kvótákat. Szerdai hírleveléből kiderült, a döntésnek több olimpiai és paralimpiai kvalifikációs viadal is áldozatául esett, köztük a gyorsasági szakágban az első világkupa, a racicei európai kontinentális kvalifikációs verseny.

A Giro d'Italia szervezői bíznak abban, hogy nem marad el teljesen a háromhetes olasz körverseny. Ősszel szeretnék megrendezni rövidített útvonalon,

az viszont már szinte biztos, hogy a budapesti rajtot egy következő alkalommal, normál kerékvágásban pótolják.

Maradjunk Olaszországban egy kis optimizmusért. Vincenzo Spadafora olasz sportminiszter szerint - ha a koronavírus-járványban kedvezően alakul a helyzet - május 3-án folytatódhatna az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, a Serie A. Gabriele Gravina, az Olasz Labdarúgó Szövetség elnöke kiemelte, ha sikerülne május 3-án beindítani a pontvadászatot, lehetőség nyílna a június 30-i befejezésre.