Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt továbbra is világszerte - így Magyarországon is - halasztják vagy törlik a különböző sporteseményeket. Vegyük sorra a legfontosabb pénteki fejleményeket.

Hivatalossá vált, hogy

a koronavírus-fertőzés veszélye miatt nem rendezik meg március 26-án a Bulgária - Magyarország Európa-bajnoki pótselejtező mérkőzést.

A Bolgár Parlament a pénteki nap folyamán vészhelyzetet hirdetett ki az országban, a Bolgár Egészségügyi Minisztérium és a Nemzeti Krízisközpont pedig március 29-ig megtiltotta minden tömegrendezvény, kulturális-, szórakoztató- és sportesemény megrendezését.

A pénteki napot követően hivatalosan is leállították az európai labdarúgó topligák közül a még nem félbeszakított francia, illetve német bajnokságokat is.

Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az olasz és a francia ligákat határozatlan ideig, a spanyolt két játéknapra, a németet április 2-ig, az angolt pedig április 4-ig szüneteltetik a szervezők.

A Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) azt javasolta a kluboknak, hogy függesszék fel a közös edzéseket, a játékosokat pedig felkérték, hogy kövessék a hatóságok utasításait. Az RFEF azt tanácsolta a csapatoknak, hogy készítsenek egyéni edzésterveket, ezzel elősegíthetik, hogy a játékosok szigorúan betarthassák az egészségügyi és kormányzati irányelveket.

Üzent madeirai karanténjából az ötszörös Aranylabdás Cristiano Ronaldo. A portugál sztár - többek között - megköszönte az egészségügyi dolgozóknak kitartó, fáradságos munkájukat, valamint a betegeknek mielőbbi felépülést kívánt.

A pénteki nap folyamán hosszas huzavona után a szervezők úgy döntöttek, hogy lefújják az idénynyitó Formula-1-es Ausztrál Nagydíjat. Erre azután került csak sor, miután a McLaren-Renault csapata, illetve a versenyzők közül Sebastian Vettel és Kimi Raikönnen is rég elhagyták Melbourne-t. A hírek szerint a szezon legkorábban júniusban rajtolhat el. Erre jó bizonyíték lehet, hogy a bahreini és a vietnámi hétvégéket már hivatalosan is törölték.

A Formula E is két hónapra szóló szünetet jelentett be, miután egyeztetett erről a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA). Ennek eredményeként nem lesz verseny Párizsban, Rómában, a kínai Sanyában, valamint Jakartában sem. A Formula E irányítói azt remélik, hogy a sorozat júniusban, vagy júliusban folytatódhat.

A koronavírus-járvánnyal való fejlemények alakulása kapcsán legtovább a kézilabdavilág várt ki és reménykedett az azonnali megoldásban. Mivel erre sajnos nem volt precedens, ezért pénteken több súlyos döntést is meg kellett hozni a következő időszakra vonatkozóan.

A nemzetközi szövetség elhalasztotta a március 20. és 22. közötti női kézilabda olimpiai selejtezőtornákat.

Az egyik csoportban a magyar válogatott is érintett lett volna. A mieink Oroszország, Szerbia és Kazahsztán társaságából szerettek volna Győrben kettőt is megelőzni, hogy biztossá váljon a tokiói kvótájuk.

Az IHF 2020 júniusát jelölte meg a selejtező lehetséges időpontjaként.

Szintén március végén került volna sor a női Európa-bajnoki selejtezők 3., illetve 4. játéknapjára is, azonban az európai szövetség az összes mérkőzést törölte, és a június 1-6-i hétre halasztaná, közte a Magyarország-Montenegró párharcot is.

Április 12-ig szünetelnek az európai kézilabdakupák, az EHF pénteki döntése öt magyar csapatot is érint.

Nem tud pályára lépni a Telekom Veszprém, a MOL-Pick Szeged, a Grundfos Tatabánya, a Győri Audi ETO és a Siófok KC sem.

A Magyar Kézilabda Szövetség hivatalos oldalán jelentette be, hogy az összes hazai versenysorozatát felfüggesztette a koronavírus-járvány terjedésére való tekintettel.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) pénteken bejelentette, szombattól korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggeszti. A szezonnal kapcsolatos döntését az MKOSZ elnöksége kedden az élvonalbeli klubok vezetőivel közös rendkívüli ülésen hozza meg.

A Magyar Jégkorong Szövetség úgy határozott, hogy valamennyi - utánpótlás, női és amatőr - bajnokság további mérkőzéseit azonnali hatállyal törli, illetve nem javasolja a csoportos edzések megtartását, helyette egyéni edzéstervek összeállítását tanácsolja.

A nemzetközi szövetség (IIHF) döntése értelmében elmaradnak az U18-as világbajnokságok, köztük a magyar érdekeltségű divízió I/A torna, amit az olaszországi Asiagóban rendeztek volna.

A Magyar Röplabda Szövetség döntése értelmében április 3-ig minden mérkőzést elhalasztanak a sportágban. A döntés minden felnőtt és korosztályos bajnoki és kupamérkőzésre vonatkozik.

A Magyar Tollaslabda Szövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntektől határozatlan ideig felfüggeszti a hazai versenyeket minden korosztályban és kategóriában. A nemzetközi szövetség a közeljövő számos viadalát, köztük a kanadai olimpiai kvalifikációs versenyt törölte.

Az Újpesti Torna Egyletnél Őze István klubigazgató úgy döntött, hogy hétfőtől az egyesület valamennyi létesítménye bezár, csoportos edzéseket határozatlan ideig egyetlen szakosztályban és korcsoportban sem tartanak.

Hiába a szervezők áldozatos munkája, elmarad a Budapestről rajtoló Giro d'Italia.

A második legnagyobb kerékpáros körverseny első három szakaszát Magyarország rendezte volna. Ahogyan arról Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztosa Facebook-oldalán beszámolt, miután a járvány lecsengett, mindkét fél célja lesz a szerződés módosítása annak érdekében, hogy egy későbbi időpontban Magyarországról induljon a Giro d'Italia.

Marty Walsh polgármester bejelentése szerint szeptember 14-re halasztották az eredetileg április 20-ra kiírt Boston Marathont.

Szintén elhalasztották a tavasz legnagyobb magyar szabadidősport rendezvényét, az április 4-5-i budapesti Telekom Vivicittá Városvédő Futást is.

Elmarad a tokiói olimpia versenyuszodájának átadóünnepsége, amelyet jövő vasárnap tartottak volna.

Mint arról a pénteki napon szintén beszámoltunk, Mikel Arteta, az Arsenal edzője, valamint Callum Hudson-Odoi, a Chelsea futballistája is megfertőződött a koronavírussal. Mindketten egy-egy londoni klub alkalmazásában állnak. Az olasz Sampdoria csapatában négy újabb labdarúgó lett fertőzött.