Vágólapra másolva!
Miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán világjárvánnyá nyilvánította a koronavírust, több sporteseményt is töröltek vagy felfüggesztettek. A hullám csütörtökön is folytatódott, nézzük sorra, hogy milyen intézkedések születtek.

Kezdjük a legnagyobb horderejű hírrel: ugyan még nem erősítették meg hivatalosan, de minden bizonnyal elhalasztják a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságot, a Bajnokok Ligája hátralevő részét pedig felfüggesztik. Az Eb-t a tervek szerint 2021-ben rendeznék meg, és – amennyiben a vírus csillapodik nyárra – a BL-t az Eb eredeti idejében folytatnák, de ez egyelőre csak feltételezés.

Elmarad a futball EB, leáll a Bajnokok Ligája

A L'Équipe című francia sportnapilap csütörtökön délután arról írt, hogy az UEFA a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztja az idei labdarúgó Európa-bajnokságot. Az UEFA március 17-én kedden olyan videókonferenciát szervezett, amelyen az 55 tagállam valamennyi képviselője részt vesz.

Több, Bajnokok Ligájában érdekelt csapat is karanténba került. A Real Madrid egyik kosarasánál koronavírust diagnosztizáltak, emiatt nemcsak ők, hanem a focisták is karanténba vonultak. Ugyanez igaz a Juventusra is, ahol a csapat védőjénél, Daniele Ruganinál mutatták ki a vírust. Cristiano Ronaldónak sem volt választása, ő azonban nem Torinóban, hanem otthon, Madeirán tölti a következő 15 napot.

Cristiano Ronaldo is karanténba vonult

Miután kiderült, hogy a Juventus futballistája, Daniele Rugani megfertőzödött a koronavírussal, Cristiano Ronaldo is karanténba vonul, ám nem tér vissza Olaszországba, hanem Portugáliában, Madeirán marad. Cristiano Ronaldo az Inter elleni vasárnap esti 2-0-ra megnyert rangadón még értelem szerűen Torinóban volt, másnap, március 9-én utazott haza Madeirára, hogy meglátogassa kórházban fekvő édesanyját.

Habár a BL-halasztás még nem hivatalos, az biztos, hogy sem a Manchester City-Real Madrid, sem a Juventus-Lyon nyolcaddöntő visszavágót nem rendezik meg jövő héten.
A Real karanténjához kapcsolódik, hogy a Spanyolországban is a bajnokság felfüggesztése mellett döntöttek, a következő két hétben biztosan nem rendeznek mérkőzéseket az első és a másodosztályban. A spanyol bajnokság mellett leállt a román, a holland és az észak-amerikai (MLS) pontvadászat is.

Minden jel arra mutat, hogy az Európa-bajnoki pótselejtezőket (amelyen a magyar válogatott is érdekelt) is más időpontban fogják rendezni.

A román és a bosnyák szövetség is halasztást kért az UEFA-tól, és amennyiben enged az európai szervezet, úgy a bolgár-magyar összecsapást sem valószínű, hogy lejátsszák az eredeti, március 26-i időpontban.

Elhalaszthatják az Eb-pótselejtezőket, veszélyben a bolgár-magyar meccs is

Román sajtóhírek szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a válogatott mérkőzések, így a március végi Európa-bajnoki pótselejtezők és U21-es Eb-selejtezők elhalasztására készül a koronavírus-járvány miatt, és ezt már jelezte is tagszövetségeinek. A Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap szerint a hivatalos bejelentés két-három nap múlva várható - írja az nso.hu.

Ami az olimpiát illeti, a tervek szerint megtartják a világ legnagyobb sporteseményét. A japánok is így készülnek, ráadásul ma Olümpiában meggyújtották az olimpiai lángot. Viszont több kvalifikációs versenyt is töröltek, vagy elhalasztottak, például a női vízilabda-pótselejtezőket, vagy a tekvondósok európai viadalát.

Némileg meglepő, hogy a női kézisek győri olimpiai selejtezőtornáját viszont megpróbálják megrendezni az eredeti időpontban, azaz március 20-22. között.

Több komoly szervezet is a felfüggesztés vagy halasztás mellett döntött csütörtökön. A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) elrendelte az összes verseny (a már említett vízilabda mellett az úszást és műúszást is beleértve) halasztását április végéig bezárólag. Néhány versenyt töröltek, a budapestit későbbi időpontra tolták.

Április végéig szinte minden eseményt törölt a FINA

Miután a WHO világjárvánnyá minősítette a koronavírus terjedését, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) videokonferencián tartott válságtanácskozást, amelyen arról határoztak, hogy április végéig szinte minden eseményt törölnek a versenynaptárból. A FINA a döntések meghozalatakor a WHO mellett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlásait is figyelembe vette. Az április 10. és 12.

Az észak-amerikai profi kosárligában (NBA) a Utah Jazz francia centerénél, Rudy Gobert-nél diagnosztizálták a koronavírust, ezért a liga vezetője, Adam Silver azonnali hatállyal, határozatlan időre felfüggesztette a bajnokságot.

Ugyanúgy leáll a hokiliga is (NHL):

- indokolta a döntést Gary Bettman komisszár.

A koronavírussal viccelődött az NBA-sztár, ő lett az első fertőzött - videó

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vezetője, Adam Silver bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggesztik a bajnokságot, mert egy játékosnál koronavírust diagnosztizáltak. Később kiderült, hogy a Utah Jazz All-Star centeréről, Rudy Gobert-ről van szó, aki az Oklahoma City Thunder elleni mérkőzés reggelén rosszullétre panaszkodott.

Nemcsak a tengerentúlon áll le a kosárlabda, a Nemzetközi Szövetség (FIBA) is szünetet rendelt el mindegyik sorozatában.
A férfi tenisztornákat szervező ATP legalább hat hétre felfüggesztette a küzdelmeket (többek között a budapesti viadalt), valamint a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat is törlik minden bizonnyal, miután a McLaren visszalépett a futamtól az egyik dolgozó pozitív koronavírus-tesztje miatt. A Forma-1 mellett számos autósportos versenyt is töröltek.

Ami a téli sportokat illeti, a férfiak alpesi világkupáját befejezettnek nyilvánították, akárcsak a síugró vk-t, ahol győztest hirdettek. A sífutóknál egy versenyt töröltek, míg a biatlonosoknál elmarad a világkupadöntő, és ezen a hétvégén dől el a világkupa sorsa.