Fiji orvos, szerb mérnök, jordán herceg - ők döntöttek a tokiói olimpiáról

sports Horizontal
Members of the International Olympic Committee (IOC) executive board take part in the opening of their meeting at the IOC headquarters in Lausanne on March 3, 2020. - The COVID-19 which has already killed more than 3000 people in the World will be at the center of a meeting of the International Olympic Committee (IOC) on March 3 and 4, 2020 in Lausanne less than five months before the opening ceremony of the Olympics in Tokyo. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökségéből alig páran rendelkeznek komoly sportolói múlttal. A 17 fős testületből az elnök Thomas Bach mellett mindössze hárman olimpiai bajnokok. Most bemutatjuk azt a csapatot, amely az olimpiákkal kapcsolatos minden fontos döntést meghoz, s amely az elmúlt hetekben nem állt éppen a helyzet magaslatán, amikor a tokiói olimpia elhalasztása és a koronavírus-járvány volt a téma. A végső szót az olimpia elhalasztásáról egy olyan testület hozta meg, amelyben ott van egy orvos a Fiji-szigetekről, egy jordán herceg és egy szerb mérnök is.

Thomas Bach 2020. március 24-én történelmi jelentőségű döntést hozott meg. A NOB 9. elnökének nevéhez fűződik az olimpiai játékok történetének első halasztása. Korábban a két világháború, illetve a hidegháború már törlésre, illetve bojkottra kényszerítette a szervezetet és néhány országot.

Viszont olyan most először fordul elő, hogy egy nyári olimpiát egy évvel elhalasszanak.

Először került sor halasztásra az olimpiai játékok történetében Forrás: The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Kunihiko Miura

Nem csak minden idők első, páratlan évben megrendezendő olimpiája fűződik az 1976-ban a nyugatnémet tőrcsapattal aranyérmet nyerő sportvezető nevéhez. Bach 2013-ban vette át a NOB vezetését a jelenlegi tiszteletbeli elnöktől, Jacques Rogge-tól.

2014 decemberében, a 127. kongresszuson Bach kihirdette az Agenda 2020 programot.

Ez azt segítette volna elő, hogy egy fenntartható és költséghatékony stratégiával ne csak az óriási megapoliszok rendezhessenek ötkarikás játékokat. Ehhez képest regnálása alatt 2022-ben Peking, 2024-ben Párizs, 2028-ban Los Angeles kaptak téli és nyári olimpiákat.

Az Agenda 2020 pedig lassan a szemétkosár aljára süllyedt.

Thomas Bach (balra) és Vincent Defrasne biatlonos (jobbra), a dossziéban pedig az Agenda 2020 terve, amely aztán a szemétkosárban kötött ki Forrás: AFP/Jean-Christophe Bott

Bach – amikor megválasztották – sportolóbarát nézőpontjával nyerte el sokak bizalmát. Ha azt nézzük, milyen herce-hurca volt a tokiói játékok sorsával kapcsolatosan az elmúlt pár hétben, mire kimondták a halasztást, az nem erről tett tanúbizonyságot. A végletekig kivárt, amíg rábólintott az olimpia 2021-re halasztására. Mégis aki ezért elítéli és egy személyben őt teszi felelőssé, az hibásan teszi.

A NOB elnöke ugyanis nem csak a sportolók, hanem az olimpiát rendező ország, a szervezőbizottság, és a NOB elnökségi tagjai felé is felelősséggel tartozik.

A NOB elnöksége - március 3-án üléseztek Lausanne-ban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A döntéseket pedig az elnökség hozza meg, a csapatnak egyetlen tagja csak az elnök, Bach. Hogy kik tartoznak utóbbi kategóriába? Bachhal együtt összesen 17-en vannak. A tiszteletbeli elnök Rogge-ot már megemlítettük. További tagok még a négy alelnök, tíz elnökségi tag, valamint az általános igazgató Christophe De Kepper is.

A 17 főből csak négy nő, viszont ők mindannyian igazi úttörőnek számítanak.

Az amerikai Anita De Frantz a NOB történetének első női alelnöke volt 1997-2001 között.

Az 1976-os montreali olimpián evezésben bronzérmet nyerő De Frantz 2017 óta tölti be ismét az alelnöki tisztséget.

Számunkra a legismerősebb a hölgyek közül kétségtelenül Kirsty Coventry lehet. A zimbabwei úszónő volt az, aki 2008-ban megdöntötte Egerszegi Krisztina 17 éven keresztül fennálló világrekordját 200 méteres hátúszásban. A még mindig csak 36 éves, kétszeres olimpiai bajnokra hazájában "nemzeti kincsként" és "aranylányként" tekintenek. Nem véletlen, hogy 2018 óta Zimbabwe kulturális- és sportminisztere is egyben.

A zimbabwei Kirsty Coventry és Thomas Bach Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Aruba egy kis sziget a Karibi-tengeren. Innen származik Nicole Hoevertsz, aki szinkronúszóként vett részt az 1984-es olimpián, majd mielőtt NOB-tag lett, az Arubai Úszó Szövetség főtitkári tisztségét is betölthette. Mondanunk sem kell, mekkora dolog egy akkora szigetről ilyen magasra jutni, mint a négy legnagyobb budapesti kerület együttvéve (180 négyzetkilométer).

A negyedik női tag, Nawal El Moutawakel.

A muszlim és arab nők közül ő volt az egyik első, aki az USA-ban, az Iowa State Egyetemen tanulhatott sportösztöndíjjal. A munka 1984-ben megtérült, amikor a 400 méteres gátfutás olimpiai bajnoka lett.

El Moutawakel 1993-ban létrehozott egy öt kilométeres utcai futóversenyt hazájában, amelyen csak nők indulhattak. Napjainkra ez az esemény a világ legnagyobb női futóversenyévé vált az arab világban. Összehasonlításképp: a 2019-es budapesti ALDI Női Futógálán összesen 9 550 hölgy állt rajthoz, ugyanez a szám Marokkóban 30 000 körül volt.

Az 56 éves ex-gátfutónő volt annak a döntőbizottságnak az elnöke, amelyik a 2012-es londoni és 2016-os riói olimpia rendezési jogát odaadta az Egyesült Királyságnak, illetve Brazíliának.

Jelenleg a 2026-os, marokkói foci-vb pályázatnak a nagykövete. Annál, ahogyan ő veszi az egyes lépcsőfokokat, csak egyetlen személyt tudunk jelenleg a NOB elnökségében.

Szergej Bubka egyike azon négy NOB elnökségi tagnak, aki olimpiát nyert Forrás: AFP/Franck Fife

Szergej Bubkának már sportolói korában is mindig csak a következő lépcsőfokra – akarom mondani magasságra – volt szabad koncentrálnia. A hatszoros világ- és szöuli olimpiai bajnok pályafutása során 35-ször javította meg a rúdugrás világrekordját, ami példátlan magabiztosságról és céltudatosságról árulkodik.

2001-es visszavonulása után szinte azonnal ukrán parlamenti képviselő lett, 2005 óta pedig ő az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke. 2011 és 2015 között a Nemzetközi Atlétikai Szövetség alelnökeként is tevékenykedett.

Bubka 2013-ban már egyszer elindult a NOB elnöki székéért, de akkor nem volt esélye Bachhal szemben.

Ha 2021-ben ismét versenybe száll, nagyobb esélyekkel jöhetne ki győztesen 56 évesen, szűk egy évtizeddel több tapasztalattal a csatából.

A már említett választáson elsöprő többséggel megválasztott Bach ellenfelei közül Bubka mellett két, 70 évnél idősebb sportvezető is tagja a NOB elnökségének. A valódi sportmúlt nélküli, kifinomult üzleti érzékkel megáldott szingapúri Ng Ser Miang, valamint az 1968-as mexikóvárosi játékokon evezésben bronzérmet szerző svájci Dennis Oswald sem biztos, hogy reálisan versenybe szállhatnának az elnöki címért.

Juan Antonio Samaranch édesapja örökébe lépne Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Ju Huanzong

De Frantz mellett ifj. Juan Antonio Samaranch, Ugur Erdener, és Yu Zaiquing a másik három alelnök. A szemész végzettségű Erdener a Török Olimpiai Bizottság jelenlegi elnöke, és egyetemi professzor is egyben. A kínai Yu 2007 óta a Kínai Kosárlabda Szövetség vezetője, továbbá ő volt a pekingi olimpia szervezőbizottságának alelnöke.

A még nem említett elnökségi tagok között található egy újvidéki mérnök, akinek teniszklubja és samponmárkája is van (Nenad Lalovic), egy fidzsi származású orvos (Robin E. Mitchell), egy jordániai herceg (Feisal Al Hussein), és egy korábbi olasz bobos, aki a torinói olimpia bobversenyeinek versenyigazgatója volt (Ivo Ferriani).

A NOB elnöksége:
elnök: Thomas Bach (német)
tiszteletbeli elnök: Jacques Rogge (belga)
alelnökök:

  • ifj. Juan Antonio Samaranch (spanyol)
  • Ugur Erdener (török)
  • Anita DeFrantz (amerikai)
  • Yu Zaiqing (kínai)

általános igazgató: Christophe De Kepper (belga)
további elnökségi tagok:

  • Szergej Bubka (ukrán)
  • Ng Ser Miang (szingapúri)
  • Robin E. Mitchell (fidzsi)
  • Nicole Hoevertsz (arubai)
  • Denis Oswald (svájci)
  • Nenad Lalovic (szerb)
  • Kirsty Coventry (zimbabwei)
  • Ivo Ferriani (olasz)
  • Feissal Al Hussein (jordániai)
  • Nawal El Moutawakel (marokkói)

Ez tehát az a csoport, amelyet a NOB elnöke, Thomas Bach sem tudott megkerülni.

Ők voltak azok, akik kedden kimondták a végső szót a tokiói játékok elhalasztásával kapcsolatban.

Mivel az olimpiai játékok tulajdonosa a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, csak ez a szervezet dönthetett az idei eseménnyel kapcsolatban.

Hogy ez a csapat mennyire képezi le a világ élsportját és miért pont ezekből az országokból kerültek be a döntéshozó testületbe a tagok, az már egy másik cikk témája lehetne.