Koronavírus: rendkívüli intézkedések a hazai és a nemzetközi sportéletben – ez történt szerdán

Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC, OTP Bank Liga, 21. forduló, Groupama Aréna, 2020.02.15.
A Ferencváros és a Fehérvár bajnoki versenyfutása a pályán dőlhet el
Vágólapra másolva!
Szerda délután a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Kormány vészhelyzetet hirdetett a világot és hazánkat is sújtó koronavírus-járvány miatt. A vészhelyzeti intézkedések egyik része, hogy a kabinet minden olyan eseményt betiltott, amelyre zárt térben 100, nyitott térben pedig legalább 500 ember részvételével került volna sor. Gulyás Gergely szerint ennek az intézkedésnek köszönhetően valamennyi magyarországi sportesemény zárt kapus lesz. A hazai szövetségek természetesen reagáltak a bejelentésre. A globális járvány pedig nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sportéletet is továbbra is érzékenyen érinti.

A Kormány döntésével összhangban a

Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége úgy döntött, hogy 2020. március 12-én 0 órától a bajnoki kosárlabda mérkőzéseket csak zárt kapuk mögött, nézők jelenléte nélkül lehet lejátszani.

A mai, tehát március 11-i bajnoki mérkőzések esetében a szervező döntése, hogy beengedi-e a közönséget a találkozóra.

A Magyar Röplabda Szövetség is úgy határozott, hogy minden MRSZ által szervezett felnőtt és utánpótlás-mérkőzést le fognak bonyolítani, azonban ezeket nézők nélkül, zárt kapuk mögött kell lejátszani.

Mindkét esetben igaz, hogy a zárt kapukra vonatkozó döntés egészen visszavonásig lesz érvényben.

Akárcsak a kosárlabdában, úgy a röpiben is zárt kapuk mögött mehetnek majd a meccsek. Fotó: Polyák Attila - Origo

A hazai kézilabda szakág is reagált a Kormány bejelentésére. A Telekom Veszprém férfi és a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatánál a hivatalos honlapról lehetett értesülni, hogy mostantól a klubok minden mérkőzésüket nézők nélkül bonyolítják le. A győriek még az utánpótlás meccseikre is kiterjesztették a tiltást.

A szerdai férfi Magyar Kupa negyeddöntőt Szegeden már zárt kapuk mögött játszotta le a házigazda a Ferencváros ellen.

A nemzetközi kupákat tekintve az EHF szerdai közleménye szerint a helyszínek minden esetben az eredetiek maradnának, csak az időpontok változnának,

így a budapesti női Bajnokok Ligája négyes döntőt május 8-9. helyett szeptember 5-6-án rendeznék meg. A férfi BL négyes döntőjére május 30-31. helyett augusztus 22-23. között Kölnben, az EHF Kupa kétnapos fináléjára pedig május 23-24. helyett augusztus 30-31. között Berlinben kerülne sor.

Az EHF egyelőre az eredeti dátumokkal számol, és április 17-én határoz arról, hogy változnak-e az időpontok.

A kézilabdánál maradva, de a nemzeti csapatot érintve, zárt kapus lesz a női kézilabda olimpiai selejtezőtorna Győrben.

A Nemzetközi Kézilabda-szövetség arról döntött szerdán, hogy a terveknek megfelelően mind a férfi, mind a női kézilabda olimpiai selejtezőtornákat az eredeti márciusi-áprilisi időpontokban kell lejátszani. Az egyes rendező országok szövetségei a saját kormányaik által hozott, koronavírussal kapcsolatos irányelvek mentén dönthetnek arról, hogy nézők előtt, vagy zárt kapuk mögött tartják-e meg a versenyeket.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnökének bejelentése alapján a győri helyszínen zárt kapus tornát rendeznek majd.

A magyar női kézilabdacsapatot a nézők nem biztathatják majd Győrben. Forrás: MTI/EPA/Jamamura Hirosi

Az olimpiai kvalifikációnál maradva, március 19-22. között Budapesten rendezték volna meg a birkózók kvalifikációs versenyét az ötkarikás játékokra.

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) illetékesei, alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, konzultáltak a nemzetközi szövetség (UWW) szerb elnökével, Nenad Laloviccsal, s végül közösen a halasztás mellett döntöttek.

Az MBSZ kifejezte szándékát a rangos viadal későbbi, április-májusi megrendezésre, természetesen a járványhelyzet aktuális ismeretében, s értesítette az érintett országok szövetségeit. A további hazai birkózóversenyek sorsáról rövidesen döntés születik.

Lőrincz Viktor már 2019 szeptemberében olimpiai kvótát szerzett a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában a nur-szultani kvalifikációs birkózó-világbajnokságon. Forrás: Martin_Gabor/Martin Gabor

A magyarországi nemzetközi versenyekkel kapcsolatban még egy komolyabb törlésről is érkezett hír szerda délután, mely szerint

az ITF elhalasztja a budapesti Fed-kupa döntőt.

A huntennis.hu azt írta a döntéssel kapcsolatban hogy: „Miután alaposan megvitatták és megvizsgálták a helyzetet az ITF elnökséggel és a magyar Szervező Bizottsággal, a Magyar Kormány mai fedettpályás eseményeket érintő döntésének fényében sajnálatos módon

az ITF bejelenti az eredetileg április 14-19. tervezett Fed Cup by BNP Paribas döntő elhalasztását.

Az ITF elkötelezett abban, hogy még 2020-ban megrendezésre kerüljön a Fed-kupa döntő és folyamatos kapcsolatban áll minden kulcsfontosságú érintett féllel, beleértve a Magyar Kormányt, a Magyar Tenisz Szövetséget, valamint a WTA-val, annak érdekében, hogy egy mindenki számára megfelelő új időpontot találjanak."

Babos Tímeának még várnia kell, hogy a Fed-kupa döntőn a franciák és az oroszok ellen megmutathassa magát. Forrás: AFP/Greg Wood

A hazai labdarúgást is érinti a Kormány által bejelentett intézkedéscsomag. A szerdai Magyar Kupa negyeddöntők még nézők előtt kezdődhettek el, azonban

a március 14-15-i hétvégi meccsek és a további bajnoki, valamint a kupamérkőzések a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) döntése értelmében zárt kapusak lesznek.

Az MLSZ döntése visszavonásig marad érvényben.

A nemzetközi futballporondon is egymást érték március 11-én a halasztó vagy zárt kapus döntések. Spanyolországban egy asztalhoz ültek a Spanyol Labdarúgó-szövetség, a La Liga és a Játékosok Szövetsége képviselői, hogy megbeszéljék annak a lehetőségét, hogy

az első osztályú labdarúgó-bajnokságot leállítsák a koronavírus miatt.

Természetesen, amint erről lesz további információnk, azonnal megosztjuk az Origón.

A spanyoloknál további hír, hogy a koronavírus miatt más időpontban játsszák le az eredetileg április 18-ra kiírt Real Sociedad-Athletic Bilbao mérkőzést, amelynek győztese lesz a 2019/2020-as Király Kupa nyertese.

Továbbra is a mediterrán országnál maradva az UEFA hivatalos Twitter-oldalán jelezte, hogy a március 12-i, Sevilla-AS Roma és Internazionale-Getafe nyolcaddöntőket elhalasztották. A pótlásról, annak mikéntjéről a későbbiekben döntenek.

Angliában az Arsenal játékosai karanténba kerültek a járvány miatt.

A londoni labdarúgó klub több futballistája is úgy döntött, hogy önkéntesen karanténba vonul, mert korábban többen is kapcsolatba kerültek az Olimpiakosz görög csapatának tulajdonosával, aki megfertőződött az újfajta koronavírussal.

Franciaországban a Francia Kupa április 4-i döntőjét elhalasztották.

Egyelőre még nem ismert az új dátum a labdarúgó-versenysorozat fináléjára vonatkozóan, amelyet majd a PSG és a Lyon játszik egymással.

További rövid híreink a koronavírussal kapcsolatban, a sport világából március 11-én:

Az EHF úgy döntött, hogy a március végi Európa-bajnoki selejtezőket júniusra halasztja. A döntés a magyar válogatottat is érinti. A magyar csapat kétszer játszott volna Montenegróval, de ezeket a meccseket sem rendezik meg. Az első hírek szerint júniusban kerülhet sor az elhalasztott mérkőzésekre.

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) nem rendezi meg jövő héten a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupát.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a koronavírus-járvány miatt elhalasztotta éves kongresszusát, melyet június 5-én Etiópiában rendezett volna meg. A szervezet tanácsának március 20-ra tervezett zürichi ülését is átütemezték, erre júniusban vagy júliusban kerül sor a tervek szerint.

Koronavírusos lett a német másodosztályú Hannover játékosa. Timo Hubers, a Bundesliga 2-ben szereplő labdarúgó-együttes hátvédje pozitív koronavírustesztet produkált.

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) vezetősége megbeszélést kezdeményez a csapatok tulajdonosaival, hogy a koronavírus-járvány miatt milyen intézkedéseket, szigorításokat kell majd bevezetniük (zárt kapus mérkőzések is szóba kerülnek majd).

A Formula-1-et is elérte a koronavírus. A Haas-csapat két tagja, és a McLaren-istálló egyik alkalmazottja önkéntes karanténba vonult, miután koronavírustesztet végeztek rajtuk Ausztráliában az év első futama előtt.

A Nemzetközi Torna Szövetség is versenyeket halasztott el. A szövetség hivatalosan is bejelentette, hogy három világkupa megmérettetést is júniusra halasztottak a koronavírus miatt.

A kanadai egészségügyi hatóság javaslatára törölték az eredetileg hétfőn rajtoló műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot a koronavírus-járvány miatt.

A 2019/2020. tanévi Diákolimpia® versenyrendszere a mai naptól 2020. április 15-ig felfüggesztésre kerül. A felfüggesztés időtartama alatt a Magyar Diáksport Szövetség rendezésében megvalósított Diákolimpia® versenyek vonatkozásában, a versenyrendszer valamennyi (körzeti, megyei, valamint országos) szintjén, Diákolimpia® versenyek nem kerülnek megrendezésre.

Háromhetes országos karantént hirdetett az ukrán kormány. A sportesemények megrendezését csak nemzetközi szervezetek engedélyével és nézők nélkül tartja lehetségesnek a kormány - számolt be az UNIAN ukrán hírügynökség.