Vágólapra másolva!
Csütörtök reggel a magyar kajak-kenu válogatott tagjai ismét belevetették magukat a munkába a dél-afrikai edzőtáborban. Az edzés után a versenyzők megebédeltek, majd elvonultak pihenni. A holtidőt kihasználva a szövetség két munkatársa úgy döntött, hogy kimennek evezni, és kajakost faragnak az Origo újságírójából, de nem jártak sikerrel.

Munkatársunk helyszíni jelentése Roodeplaatból, Dél-Afrikából.

Amikor reggel nyolckor megérkeztünk a kajak-kenu válogatott főhadiszállására, az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta már befejezte az edzést. Ekkor érkeztek Simon Miklós tanítványai, Takács Tamara, Sólyom Dóra, és nagy meglepetésre Kárász Anna is edzésre jelentkezett, akinek szerdán este még gyomorrontása volt a dél-afrikai ételektől.

Ezután vízre a szállt a Csipes-csapat, vagyis a szöuli olimpiai bajnok Csipes Ferenc vezette honvédos legénység: a lánya, a szintén olimpia bajnok Csipes Tamara, és a két világbajnok, Medveczky Erika és Hagymási Réka.

Miután a honvédosok jó másfél óra edzés után kiszálltak a vízből, Csipes Tamara azonnal az Origo rendelkezésére állt, és mesélt az anyaság örömeiről, a túlzott elvárásokról, arról, hogy milyen az, ha az ember apja egy olimpiai bajnok legenda.

A délelőtti foglalkozások után jött az ebéd, a menü párolt csirkehús volt, barna rizzsel és egy kis salátával. Hüttner Csaba szövetségi kapitány invitálására mi is megebédeltünk. Az étel finom volt, de a kajakosok közül páran már húzták a szájukat, ugyanis az edzőtáborban szinte mindennap csirke és rizs kerül az asztalra, ami nyilván egy idő után már a fülén jön ki az embernek.

Dudás Miklós, akit csak mosolygós óriásnak becéznek Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Amíg az ebéd után a sportolók elmentek pihenni, addig a szövetség két munkatársa elhatározta, hogy kihajóznak, jómagam pedig úgy gondoltam, hogy velük tartok, és kipróbálom ezt a nagyszerű sportot.

Természetesen azonnal figyelmeztettek, hogy a vízbe fogok borulni, ugyanis, aki még sosem kajakozott, az nem bírja megtartani magát a vízen egy versenyhajóval.

Gondoltam, kit érdekel. Úgyis csaknem 40 fok van, hoztam váltóruhát és törölközőt. Mi bajunk lehet?

Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy megkaptam a világbajnok Dudás Miklós hajóját. Direkt nem is azt írtam, hogy kajakozhattam egy világbajnok hajójával, mert odáig sajnos nem jutottam el. Miután letettem a hajót a vízre, néhány másodperc alatt azonnal beborultam, a kollégák pedig, ahogyan az várható volt, hangos nevetésben törtek ki.

Majd tettem még egy próbát, ami annyival sikeresebb lett, hogy egészen 20 másodpercet eltölthettem Dudás Miklós hajójában, de amikor magamhoz vettem a lapátot és elrugaszkodtam, ismét elborultam, és arccal a vízben landoltam.

A sikertelenség ellenére óriási élmény volt beleülni egy válogatott sportoló hajójába, és ha visszatérek Magyarországra, egész biztosan elkezdek kajakozni.

Úgyis most kezdődik a szezon.