Vágólapra másolva!
Fa Nándor közelít a táv háromnegyedéhez a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen.

Újabb bejegyzést közölt a hajónaplójában Fa Nándor, a Spirit of Hungary versenyzője. Már megkerülte a Horn-fokot, túl van a táv háromnegyedén a Vendée Globe-on.

"Két hónap után egyértelműen megerősödik az emberben ez a vágy: tisztességgel befejezni. Szép és jó, de még jobb lesz, ha vége lesz - írta a magyar hajós. - Valahogy a Horn-fokkal egy olyan mérföldkövet hagy maga mögött az ember, ami lezár egy nagyon nehéz időszakot, és nehéz újabb energiákat mozgósítani az előttem álló egy hónapra. Pedig kell, és fogok is, mert a cél ott van, nem itt."

Fa Nándor hóval borított hajója Forrás: Spiritofhungary.hu

A kínokat enyhítette, hogy Fa tudott beszélni a családjával is: "Kérdezték, most mikor lesz nekem itt jó idő? Megnyugtattam őket, hogy az még napok, legalább egy ezrest kell még fölfelé mennem ahhoz. Ezek után két órával itt, ahol vagyok kitisztult az idő és olyan nyár kerekedett, hogy azonnal levetkőztem. Úgy melengettem a lábamat, hogy mezítláb toporogtam a kormányállásban. Elképeszt, hogy semmi egyéb nem történt, mint megkerültem egy nagyobb sziklazátonyt, és megváltozott körülöttem a világ."

Ezek után azonban viharba került, ami azért is volt kellemetlen, mert „a mi csizmáinkat nem a havas jégre tervezték, csúszkálok a fedélzeten és a kormányállásban, bár ott kicsit félre kotrom a latyakot a láb alól, ami vastagon megállt. Annyira hideg lett, hogy miközben a hátamon érzem az izzadtságot, a kezem konkrétan lefagy".

Várhatóan erős szélben, jó sebességgel halad el a Falkland-szigetek mellett, a versenyben továbbra is a nyolcadik, hátránya 4161 tengeri mérföld az éllovas francia Armel Le Cleach-hez képest.