Ételmérgezés és lábtörés sem lehet akadály, ha egyszer játszani kell

Horizontal SPORT FINAL WINNER BASKETBALL Scottie Pippen (L) hugs Chicago Bulls teammate Michael Jordan  at the end of game five of the 1997 NBA Finals 11 June at the Delta Center in Salt Lake City, Utah. Jordan scored 38 points leading the Bulls to a 90-8
Scottie Pippen (L) hugs Chicago Bulls teammate Michael Jordan at the end of game five of the 1997 NBA Finals 11 June at the Delta Center in Salt Lake City, Utah. Jordan scored 38 points leading the Bulls to a 90-88 to take a 3-2 lead in the series. AFP PHOTO/JEFF HAYNES / AFP PHOTO / JEFF HAYNES
Vágólapra másolva!
Derek Carrnak, az Oakland Raiders harmadéves irányítójának a Carolina Panthers elleni mérkőzésen megsérült az ujja, besétált az öltözőbe, helyrerakták neki, majd visszatért, és megnyerték a meccset. Elég tökös dolog, de nem páratlan a sport világában. Voltak már olyanok, akik hasonló dolgokat vittek véghez, ráadásul döntő szituációban. Köztük volt például Jack Youngblood, Willis Reed és Michael Jordan is.

Az Oakland Raiders versenyben van az AFC első helyéért a New England Patriots-szal, így az alapszakasz vége felé közeledve minden egyes meccs felértékelődik. A Carolina Panthers elleni összecsapás előtt 8-2-vel álltak, akárcsak a Patriots, és épp négymeccses győzelmi sorozatban voltak. A Panthers elleni első félidőben 24-7-re vezettek, azonban a harmadik negyedben megsérült a dobókezén a kisujja, lesétált a pályáról, egyenesen be az öltözőbe.

Pár perc múlva egy kesztyűben tért vissza, és bár a Carolinát feltüzelte a lehetőség (25 pontot szereztek zsinórban), Carr nem bánt velük kesztyűs kézzel, és sérülten is zseniális passzokat osztogatva megfordították a meccset. 35-32-re nyertek. Annyira jó meccs volt, hogy érdemes megnézni az egész összefoglalóját:

Carr azóta nyilatkozott az állapotáról, és megnyugodhatnak a Raiders szurkolói, mert azon kívül, hogy fáj neki, és be van dagadva, nincs komolyabb probléma vele.

AZ NFL egyik leghíresebb sérülten is nagyot alkotó játékosa Jack Youngblood volt, a Los Angeles Rams (később St. Louis Rams, majd az idei szezontól újra LA Rams) korábbi védője, aki törött lábbal játszotta végig 1980-ban a rájátszást, közte egy vesztes Super Bowl-meccsel, és a Pro Bowlon is ott volt. Nem véletlenül nevezték a futball John Wayne-jének. A legemlékezetesebb megmozdulása az volt, amikor sackelte a Cowboys irányítóját, Roger Staubach-ot.

Pizza vs. Air Jordan

A kosárlabdázók között is voltak olyan nagyságok, akik visszatérésükkel vagy azzal gyakoroltak nyomást az ellenfélre, hogy sérülten is vállalták a játékot, ketten ráadásul az NBA-döntőt választották a pszichikai hadviselés színteréül.

Ott van a legendás „The Flu Game" az 1997-es NBA-döntő ötödik meccse Salt Lake City-ben, Michael Jordan pályafutásának egyik legemlékezetesebb alakítása. A Bulls 2-2-re állt a Utah Jazz elleni fináléban.

Jordan két nappal a meccs előtt pizzát rendelt a hotelszobájába, amitől ételmérgezést kapott.

Mikor előző éjjel áthívta magához a személyi edzőjét, izzadt és magzatpózban feküdt a szobájában. A Bulls edzői azt mondták neki, esélytelen, hogy pályára lépjen másnap, de Jordan pár órával a meccs előtt felkelt az ágyból, és a csapattal tartott. Bár látszott rajta a gyengeség, felsétált a Delta Center parkettájára. Főleg akkor érződött, hogy beteg, mikor valamilyen oknál fogva állt a játék, azonban ha elindult az óra, a tőle megszokott küzdeni tudással harcolt a győzelemért.

38 ponttal zárta a meccset, és természetesen az utolsó másodpercekben kulcsszerepet vállalt magára.

Annyira kimerült, hogy a lefújást követően erőtlenül, teljesen kimerülve dőlt neki hű társának, Scottie Pippennek, és ez a pillanat az NBA történetének egyik legemlékezetesebb momentuma.

A párharcot végül a hatodik meccsen lezárta a Chicago Bulls, azon az estén 39 pontot dobott a főbika.

A sokkolás mestere

A New York Knicks szupersztárja, Willis Reed 1970-ben tényleg az utolsó pillanatig várt azzal, hogy összetörje mentálisan az ellenfelet, a döntő utolsó, hetedik meccséig. Május nyolcadikán minden lap újság úgy jelent meg Amerikában, hogy

azt találgatták, pályára lép-e a Knicks centere a Madison Square Gardenben a döntő ütközeten a Los Angeles Lakers ellen.

Komoly combsérüléssel küzdött ugyanis, a hatodik meccsen nem játszott Los Angelesben, de az ötödik meccs sem miatta volt emlékezetes. Mivel senki sem tudta, fog-e játszani, hatalmas üdvrivalgás fogadta, mikor besétált a csarnokba, és a kommentátorok is sokkot kaptak a látványtól.

A legendák arról szólnak, hogy a Lakers játékosai már akkor tudták, hogy ki fognak kapni, mikor meglátták Reedet. Ráadásul kezdőként lépett pályára, és ő dobta a Knicks első két kosarát, összesen ezt a négy pontot szerezte a meccsen, de ez már elég volt, hogy olyan erőt adjon a társaknak, hogy nélküle is lemossák a Lakerst.

A Trash Talk december elsején 20 órától a Sport1-en látható adásában sok más érdekesség mellett a sérülten is remeklő sportolókról is szó lesz. Kovács Sándor, Szuper Levente, Tőrös Balázs és a műsorvezető Szaniszló Csaba természetesen az NFL, a UFC, az NBA és az NHL aktualitásai mellett sem mehet el szó nélkül.