Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerint rossz üzenet lehet, hogy Tokió nagy költségvetésből készíti elő a 2020-as nyári játékokat. Az eredetileg tervezett 3,5 milliárd dollár helyett már 20 körül jár a költségvetés. 

Erről a NOB alelnöke, egyben a tokiói játékok ellenőrző bizottságának vezetője, John Coates beszélt csütörtökön, a testület ülését követően. Kifejtette, minden jövőbeli vendéglátó város Tokiót figyeli, és a rendezőknek el kell kerülniük, hogy rossz benyomást keltsenek az olimpia rendezésének költségei kapcsán. Hozzátette, további jelentős megtakarításokat vár el a házigazdától.

A NOB kedden arra kérte Tokiót, hogy az olimpia eredeti terveitől egyre inkább elrugaszkodó költségvetést tartsa 20 milliárd dollár alatt. Az elmúlt hónapokban számtalan olyan hír látott napvilágot, hogy

az eredetileg 3,5 milliárd dollárra becsült büdzsé többszörösébe, akár 18 milliárd dollárba is kerülhet

a négy év múlva esedékes nyári olimpia.

Íme az olimpiára ígért Nemzeti Stadion Forrás: AFP/Japan Sport Council

A költségek növekedésének megállítása érdekében a szervezők a nyertes pályázathoz képest jó néhány verseny helyszínét módosították, mivel sok tervezett létesítmény nem épül meg a japán fővárosban. Ezek helyett - az új tervek szerint - már meglévő versenyhelyszíneket fognak használni.

Mégis lesz új evezős- és kajak-kenu helyszín

A város kormányzója, Koike Juriko korábban azt közölte, hogy a költségcsökkentés egyik áldozata a Tokiói-öbölbe újonnan tervezett, evezős- és kajak-kenu versenyeknek otthont adó pálya lesz, hiszen ezeket a versenyszámokat a fővárostól 400 kilométerre lévő Toméban is le lehet bonyolítani. Mostanra azonban kiderült, a tomei helyszín felújítására olyan sokat kellene költeni, hogy inkább maradnak az eredeti terveknél, így felépítik a fővárosban az új pályát.