Ezért csúcs az NFL: briliáns húzással adtak pontokat az ellenfélnek

Cincinnati Bengals v Baltimore Ravens GettyImageRank2 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL
BALTIMORE, MD - NOVEMBER 27: The Baltimore Ravens react after defeating the Cincinnati Bengals 19-14 at M&T Bank Stadium on November 27, 2016 in Baltimore, Maryland. Patrick Smith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A hálaadásnapi mérkőzések után vasárnap 12 találkozóval folytatódott az NFL 12. játékhete. A kínálat elsőre nem tűnt túl izmosnak, csak egy olyan meccset láthattak a nézők, amelyen két pozitív mérlegű csapat találkozott egymással, ennek ellenére kiválóan szórakozott, aki amerikaifutballal töltötte az estét. Ha lemaradt, most összefoglaljuk mindazt, amire érdemes emlékezni.

Zseniális játékhívással szereztek 2 pontot az ellenfélnek

A Baltimore Ravens (6-5) 19-14-re legyőzte a Cincinnati Bengalst (3-7-1 - győzelem-vereség-döntetlen), a mérkőzés legvégén egy remek játékot bemutatva.

11 másodperccel a 4. negyed vége előtt a Ravens 19-12-es vezetés tudatában támadott, a saját 23 yardos vonaláról negyedik kísérletre 8 yardot kellett volna megtennie a first downhoz, ezért punthoz, azaz a labda elrúgására állt fel a speciális egység.

Ha a punter elrúgta volna a labdát, azzal a Cincinnati esélyt kapott volna egy visszahordásból elért TD-re – tehát az egyenlítésre. A Ravens ezt elkerülve nem rúgta el a labdát, a punter a kezében tartva táncolt hátra, miközben a támadófal - szabálytalanságok árán - megakadályozta, hogy a védők a rúgó közelébe kerüljenek.

Mire megtették, a 11 másodperc lecsorgott, a rúgó pedig kilépett az end zone-ból, ezzel a játék safetyvel ért véget. Ez két pontot jelentett a Cincinnati Bengalsnak (a támadók szabálytalanságai törlődtek), az eredmény pedig 19-14-re változott, a meccs viszont véget ért. A Ravens tudatosan szerzett két pontot az ellenfélnek, de ezzel az ötlettel biztonságban tartotta a győzelmét. Ezt egyébként nem először játszották el: a San Francisco elleni Super Bowl végén ugyanígy adtak két pontot az ellenfélnek, hogy ne maradjon idejük visszatámadni.

SAFETY

A támadó csapat tagját a saját endzone-jában szerelik, vagy kényszerítik ki a pályáról. Ezt nevezik safetynek. Safety jár abban az esetben is, ha támadócsapat a saját endzone-jában szabálytalankodik

Rekorder és újonc irányítók

Papírforma volt, hogy az AFC legjobb csapata, a sorozatban 16. alapszakaszát is pozitív mérleggel záró New England Patriots (9-2) a New York Jets (3-8) otthonából győzelemmel távozik, mondjuk a meccs finoman szólva sem volt sima. A két TD-passzal záró Tom Bradynek (ebből a második pont a győzelmet jelentő drive volt) ez csak egy volt a sok munkanap közül, de azért van mire emlékeznünk.

Brady karrierje 200. győzelmét érte el, ezzel Peyton Manningel holtversenyben minden idők legeredményesebbje lett. Ő lett az NFL történetének ötödik irányítója, aki elérte a 60 ezer passzolt yardot (Favre, Brees, Manning és Marino van előtte.)

És még egy durva statisztika Tom Bradyről:

az ő nevéhez fűződik a New England Patriots története összes győzelmének 40 százaléka.


A New Orleans Saints (5-6) 49-21-re elgázolta a Los Angeles Ramst (4-7), a Saints irányítója, Drew Brees 5 TD-passzal zárt, ezzel a mostani sorozatban a 9. olyan szezonja, amikor legalább 30 TD-passzt ér el. Ez a legtöbb az NFL történetében, holtversenyben Brett Favre-ral és Peyton Manninggel.

Jared Goff, a Rams irányítója, a tavaszi draft első választottja, második NFL-mérkőzését játszotta és kiosztotta első TD-passzát is, gyönyörű játék volt.

Goff végül 3 TD-passzig jutott, sajnálhatja, hogy sokra nem ment vele.

A Chicago Bearsnél (2-9) a sérült Jay Cutlert helyettesítő csereirányító (egész pontosan, a csere cseréje, mert az eredeti második számú irányító, Brian Hoyer is sérült), Matt Barkley szintén karrierje első TD-passzát osztotta ki vasárnap, szintén háromnál állt meg és szintén vereséget szenvedett, a Tennessee Titans (6-6) 21-27-re nyert.

Peches Matt Barkley, 2. fejezet: a Chicago elkapói 10 passzt ejtettek el a mérkőzésen, ez a legtöbb egy mérkőzésen az elmúlt évtizedben.

Elképesztő rúgóteljesítmény

A Baltimore Ravens (6-5) rúgója,

Justin Tucker egyetlen félidő alatt három field goalt (mezőnygólt) értékesített 50 yardnál távolabbról (52, 54, 57), erre 3 éve nem volt példa az NFL-ben.

Ha nehezen is, de meg is verték a csoportrivális Cincinnati Bengalst, amelyből sérülések miatt több kulcsember is hiányzott. Tucker a negyedik negyedben is szerzett egy hárompontost, így csapata 19 pontjából 12-t ő jegyzett. Így ünnepelte a legtávolabbi field goalját:

A Kansas City Chiefs (8-3) hosszabbításban nyert a címvédő Denver Broncos (7-4) ellen, ezen a mérkőzésen is a field goalok játszották a főszerepet. A ráadásban a Denver megpróbált 62 yardról egy field goallal előnyhöz jutni, de Brandon McManus elhibázta a pokolian nehéz kísérletet. Így a Chiefs remek pozícióból támadhatott, és meg is nyerte a meccset egy hárompontos rúgással, Cairo Santos elég keményen kicentizte.

Bizony, az kapufás volt.

Azért van, amiben nem Brady a legjobb

Az Atlanta Falconst (7-4) az Arizona Cardinals (4-6-1) ellen 38-19-es győzelemre vezető Matt Ryan irányító is történelmet írt:

ő a liga első olyan játékosa, aki sorozatban 50 mérkőzésen legalább 200 yardot passzolt.

A 12. játékhét egyik legjobb teljesítményét az Atlanta fiatal elkapója, Taylor Gabriel mutatta be. Gabriel két TD-t hozott össze, az egyiket egy 35, a másikat egy 25 yardos passzból. Két fontos infó: az első ránézésre közel sem NFL-méretű srácnak brutális sebessége van és az a Cleveland Browns mondott le róla, amely jelenleg 0-12-vel áll.

Defense! Defense!

(Védelem! Védelem!) A Kansas és a Denver meccsén remekeltek a védők, Justin Houston három sackkel tette pokollá az első félidőben a Denver támadóinak életét. A legutóbbi Super Bowl MVP-je (legértékesebb játékosa), a denveri Von Miller szintén három alkalommal vitte földre az ellenfél irányítóját, ezzel már 12.5 sacknél jár a szezonban, ez a legtöbb. Csak ezen a vasárnapon tíz szerelést (tackle) mutatott be, összesen 49-nél jár.

Az Oakland Raiders (9-2) remek meccsen, 35-32-re nyert Super Bowl-résztvevő Carolina Panthers (4-7) ellen. Khalil Mack, a Raiders linebackere a mérkőzésen összehozott interceptiont (az ellenfél passzának megszerzése), sacket, fumble-t (az ellenfél labdavesztése), megszerzett fumble-t (az ellenfél labdavesztése utáni labdaszerzés) és egy touchdownt. Az elmúlt 7 évben ő az első NFL-játékos, akinek mindez egy meccsen összejön.

Khalil Mack egyszerűen megállíthatatlan volt. A mérkőzés végén nemcsak két ellenfelén ment át, de még Cam Newton irányítótól is elvette a labdát és meg is szerezte azt. Ezzel biztosította be csapata győzelmét, nem véletlenül ünnepelték.

Az már biztos, hogy

a Raiders pozitív mérleggel fejezi be az alapszakaszt, erre az elmúlt 14 évben nem volt példa.

Ehhez egyébként az is kellett, hogy a fiatal irányító, Derek Carr azután is visszatért a pályára, hogy kificamodott az ujja a dobókezén. Húzott egy kesztyűt rá, aztán folytatta a szezonban már megszokott remek játékát.

Azt hitte, az NFL-ben nincs színészkedés?

A liga legkevésbé kedvelt játékosai közé tartozik a Cincinnati Bengals linebackere, Vontaze Burfict. Most sem lett népszerűbb, a Ravens elleni mérkőzésen olyat homorított, hogy a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára is bejelentkezhet érte.

Trash talk és egy tökéletes válasz

A New York Giants (8-3) idegenben ütött újabb szöget a Cleveland Browns (0-12) koporsójába, 13-27 lett ennek a meccnsek a vége. A lefújás után a Giants cornerbackje, Janoris Jenkins úgy érezte, a Twitteren kell lejáratnia magát. A Browns egyébként remek teljesítményt nyújtó (6 elkapás, 131 yard) receiverének, Terrelle Pryornak ezt üzente:

– írta a Twitteren.

Erre a válasz: "Janoris, jó meccset játszottál, kemény idők járnak,

Nehezen, de elkapta

Deandre Hopkinsé (Houston Texans) a vasárnap egyik legnehezebb elkapása.

Larry Fitzgeraldé pedig az egyik legszebb. Az Arizona Cardinals elkapója immáron minden idők 5. legtöbb elkapásával rendelkezik.

Viszlát, playoff!

Ezen a héten is búcsúzott egy csapat a rájátszásért folytatott küzdelemből. Egy héttel ezelőtt a Cleveland Browns, most a Miami Dolphins (7-4) ellen 31-24-es vereséget szenvedő San Francisco 49ers sorsa pecsételődött meg.

Ha most érne véget az alapszakasz, így nézne ki a rájátszás ágrajza:

A playoffba jutó csapatok jelen állás szerint Forrás: cbssports.com

Eredmények, 12. játékhét:

vasárnap:
Chicago Bears-Tennessee Titans 21-27
Buffalo Bills-Jacksonville Jaguars 28-21
Baltimore Ravens-Cincinnati Bengals 19-14
Atlanta Falcons-Arizona Cardinals 38-19
Cleveland Browns-New York Giants 13-27
New Orleans Saints-Los Angeles Rams 49-21
Miami Dolphins-San Francisco 49ers 31-24
Houston Texans-San Diego Chargers 13-21
Tampa Bay Buccanneers-Seattle Seahawks 14-5
Oakland Raiders-Carolina Panthers 35-32
New York Jets-New England Patriots 17-22
Denver Broncos-Kansas City Chiefs 27-30 - hosszabbítás után
csütörtökön játszották:
Detroit Lions-Minnesota Vikings 16-13
Dallas Cowboys-Washington Redskins 31-26
Indianapolis Colts-Pittsburgh Steelers 7-28
hétfőn játsszák:
Philadelphia Eagles-Green Bay Packers