Szilágyi Áron: Ezért van nagy esély Budapest olimpiarendezésére

Daryl Homer, Szilágyi Áron, kard, vívás, Rio 2016, döntő
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - AUGUST 10: Aron Szilagyi of Hungary celebrates victory against Daryl Homer of the United States in the men's individual sabre gold medal bout on Day 5 of the Rio 2016 Olympic Games at Carioca Arena 3 on August 10, 2016 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Szilágyi Áron szerint Budapest prezentációját meglepődve, de nagy érdeklődéssel fogadták a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjai Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének múlt heti közgyűlésén.

A Vasas kétszeres olimpiai bajnok kardozója csütörtökön az M1 Ma Reggel című műsorában elmondta: neki a magyar prezentáció elején az volt a feladata, hogy megalapozza a hangulatot, mielőtt Mizsér Attila sportigazgató, majd Fürjes Balázs, a budapesti pályázat vezetője ismertette a magyar kandidálás tartalmát.

"Amikor felmentünk a színpadra, hirtelen csend lett a teremben, mindenki ránk fókuszált, nem voltak telefonálgatások, beszélgetések, ki-be járkálások.

- mondta. Megjegyezte azt is, hogy olyan városok, mint a 2024-es játékokra szintén kandidáló Los Angeles vagy Párizs pályázatával négy vagy nyolc éve is találkozhattak a NOB-tagok, de olyan városéval, mint Budapest, már nagyon régen nem.

Szilágyi Áron a riói győzelme után Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

A magyar főváros esélyeiről London és Rio bajnoka így nyilatkozott: "Valaki azt mondta, hogy Budapest olyan olimpiát, mint Rio, biztosan tudna rendezni. Ez igaz, de én nem így fogalmaznék. Amióta Thomas Bach, a NOB elnöke kitalálta és elfogadtatta az Agenda 2020-at, onnantól fogva egy olyan kétmilliós, de mégis globális város is jelentkezhetett és pályázhatott, mint Budapest, és úgy érzem, a magyar pályázatnak ez a legnagyobb esélye" - fogalmazott Szilágyi Áron.

Kijelentette, Dohában

kedvet kapott ahhoz, hogy a 2024-es olimpián is aktív versenyzőként vegyen részt,

bárhol is rendezzék majd.

A kardvívó beszélt arról is, hogy a hétvégén Moszkvában képviseli Magyarországot, ahol a Nemzetközi Vívószövetség arról határoz, hol rendezzék a 2019-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot. Úgy érzi, Budapestnek nagyon jó esélyei vannak Tbiliszivel és a lengyel várossal, Torunnal szemben, mert a nemzetközi szövetség és a vívók is szeretnek a budapesti versenyekre jönni, ezért szerinte jól fogadják majd a magyar főváros pályázatát.