Mikor egy sztár átadja a stafétabotot

Dak Prescott  Baltimore Ravens NFL
ARLINGTON, TX - NOVEMBER 20: Dak Prescott #4 of the Dallas Cowboys celebrates after the Dallas Cowboys beat the Baltimore Ravens27-17 at AT&T Stadium on November 20, 2016 in Arlington, Texas. Tom Pennington/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tony Romo a Dallas Cowboys korszakos irányítója, 10 éve töretlenül dirigálja csapatatát. Idén megsérült az előszezonban, és egy újonc, Dak Prescott kapta meg a lehetőséget, vele pedig szárnyalnak a texasiak. A szurkolók és a sajtó azt találgatta, hogy a veterán visszatérése után ki lesz a kezdő. Ennek maga Romo vetett véget pár napja.

Romo november 15-én egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy „félreáll", elismeri, hogy a Dallas Cowboysnak jelenleg az az érdeke, hogy Prescott nyugodtan, a lehető legnagyobb támogatással a háta mögött készülhessen a meccsekre.

„Amit Dak Prescott csinált, azzal kiérdemelte, hogy most ő legyen az irányítónk. Bármilyen nehéz is ezt kimondanom, kiérdemelte ezt a jogot. 8-1- es mérlegig vezette a csapatunkat, ami elképesztően nehéz dolog. Ha visszaemlékszem, számos ember segített nekem, amikor fiatal voltam, és ha én is ilyen lehetek Dak számára, akkor ezért mindent meg is fogok tenni. Mindannyian tudjuk, hogy valami varázslatos dolog történik a csapatunkkal, és nem fogom hagyni, hogy ez a zavaró szituáció negatívan befolyásolja Dakot vagy a csapatot. Dak tudja, hogy támogatom őt, ahogy én is tudom, hogy ő is támogat engem."

Tony Romo még augusztusban, a Seattle ellen Forrás: AFP/2016 Getty Images/Otto Greule Jr

A mérleg azóta már 9-1, legyőzték a Baltimore Ravenst is, dübörög tehát „Amerika Csapata" az újonc irányítóval.

De mi is történik itt pontosan?

A 2016-os szezonnak is úgy vágott neki a Dallas Cowboys, hogy a 36 éves veterán, Tony Romo lesz az irányító, aki mögött fejlődhet majd a negyedik körben draftolt, de remek előszezont produkáló Dak Prescott. Romónak azonban eltört egy csont a hátában, 6-10 hetes kihagyást jósoltak, így a 23 éves játékos kezébe került a karmesteri pálca.

Szeptember 11-én a franchise történetének negyedik újonc irányítója lett, aki a szezonnyitón kezdőként lépett pályára. Biztatóan mozgott, de kikapott a csapat, és azért valljuk be, kevesen gondolták, hogy egy (legalább) kilences győzelmi széria következik.

Aztán beindult a szekér, sorozatban jöttek a csapatsikerek, és Prescott is remek teljesítményt mutatott. Nem illetődött meg, és a csapat sem roppan össze annak súlya alatt, hogy elvesztette Romót. Az ötödik forduló után (ekkor már 4-1- re álltak) az irányító újonctársával, a futó Ezekiel Elliottal bekerültek a Hírességek Csarnokába, ők ugyanis az első újoncpáros, akik az első öt meccsükön 1000 passzolt és 500 futott yard fölé jutottak. Prescott a hatodik körben egy Tom Brady csúcsot is megdöntött, a karrier kezdetén dobott, interception nélküli passzkísérletek rekordját. Brady 162-vel tartotta, Prescott 177-ig jutott.

Íme a csúcsdöntés a Green Bay Packers elleni meccsen.

Teltek tehát a hetek Romo sérüléséből, és sokan találgatták, a Cowboys sorozatos sikerei ellenére visszakapja-e helyét a kezdőben. A Pittsburgh Steelers elleni nyolcadik győzelem után azonban maga Romo vetett véget a találgatásoknak a fentebb idézett sajtótájékoztatón:

Szóval Prescotté a feladat, hogy tovább repítse a csapatot, ez a nyilatkozat utáni első meccsen sikerült is a Baltimore ellen (klubrekordot jelentő kilenc győzelem zsinórban), és folytatódhat a hálaadásnapi-meccsükön a Washington Redskins ellen (Sport2, 22:30). Azonban felvetődik a kérdés, komolyan gondolta ezt Romo, tényleg ilyen könnyen átadja a stafétabotot, és mi lesz a sorsa, ha Prescott továbbra is ilyen jól muzsikál? És ha esetleg tovább jut vele a Cowboys, mint Romóval valaha is? Mert be kell vallani, az elmúlt tíz évben egyértelműen a liga jobb irányítói közé tartozott, de a kiugró eredménnyel adósak maradtak a dallasiak, és maga is betlizett a rájátszásban. Elképzelhető, hogy tényleg belenyugszik a csereirányító szerepbe, és beugróként rutinjával is tudásával segíti a csapatot, de válthat is, talán valahol nagyobb szükség van rá.

A hálaadásnapi meccsdömping miatt a Sport2-n és a megszokottnál korábban, 17 órakor kezdődő Trash Talk egyik kiemelt témája lesz Romo bejelentés és persze Prescott teljesítménye is. Emellett az NBA és a UFC aktualitásait is boncolgatják a szakértők. A műsorvezető Szaniszló Csaba lesz, szakértőkén Bencsics Márk, Dávid Kornél és Kun Zsolt foglal helyet a stúdióban. A Trash Talk után 18:30-tól a Sport2 három NFL-meccset is közvetít (Detroit Lions - Minnesota Vikings, Dallas Cowboys - Washington Redskins, Indianapolis Colts - Pittsburgh Steelers).