Vágólapra másolva!
Budapestnek van esélye az olimpiai rendezésre, a 2024-es játékok magyar pályázatában kulcskérdés a fenntarthatóság és az utóhasznosítás - hangoztatta több szakértő is kedden a Property Investment Fórum elnevezésű ingatlanpiaci szakmai rendezvényen.

Az eszmecsere előtt Fürjes Balázs, a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat vezetője arról beszélt, hogy a magyar főváros a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2014 decemberében elfogadott, a gazdaságos, megtérülő és kisebb játékokat támogató Agenda 2020 reformprogram, a stabil lábakon álló és fejlődő magyar gazdaság, valamint Magyarország olimpiai története miatt is esélyes az ötkarikás esemény megrendezésére.

Fürjes Balázs szerint az olimpia gyorsítópálya lenne Budapest fejlődésében, egyben garanciát adna arra, hogy a tervezett fejlesztések megvalósuljanak.

Az esélyekről szólva a pályázat vezetője azt mondta, a legfőbb kérdés, hogy a NOB komolyan veszi-e az általa elfogadott reformprogramot. Ő úgy látja, hogy a NOB-ban megvan a szándék arra, hogy a jövőben valóban rendezhessenek a kisebb városok is olimpiát.

"Budapest a megújulást jelentené, és bár a győzelem meglepetés lenne, egyáltalán nem reménytelen" - jelentette ki Fürjes Balázs.

A kerekasztal-beszélgetésen Ádány Tamás, az OTP Ingatlan Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az olimpiai falu elhelyezése nagyon lényeges, és kulcskérdés az utóhasznosítás is. Mint mondta, lényeges, hogy az olimpiai falu a versenyhelyszínekhez és a városhoz is közel legyen, felújításra, fejlesztésre váró területen. Hozzátette, a fejlesztéseknek köszönhetően emelkedni fognak majd az ingatlanárak, Budapest értéke is növekszik a világban.

Finta Sándor korábbi fővárosi főépítész, a Budapest 2024 építészeti és városfejlesztési igazgatója azt emelte ki, hogy Budapest egyik nagy előnye a kompaktság, az, hogy nagyon rövid utazási idővel lennének elérhetőek a helyszínek mind a sportolók, mind pedig a nézők számára.

Gerő János, a Wing Zrt. hotelprojektekért is felelős vezérigazgató-helyettese szerint a csepeli régió bevonása a tervekbe nagyon jó ötlet, különösen azért, mert az elmúlt időszakban sok ingatlanfejlesztő és befektető próbálkozott már sikertelenül ezen terület fejlesztésével.

Lőcsei Tamás, a PriceWaterhouseCoopers üzletágvezetője szerint elsősorban azt kell felmérni, hogy egy olimpiarendezés újra a világtérképre helyezi Budapestet és Magyarországot is, a pozitív hatások között pedig a munkahelyteremtést, a bevételi oldalon keletkező többletbevételt, illetve a bruttó hazai termék (GDP) emelkedését, valamint a turizmusban keletkező bevétel növekedését említette. Példaként beszélt Barcelonáról, amelynek turizmusa az 1992-es olimpia megrendezés után 68 százalékkal nőtt, és ezt a növekedést a katalán város meg is tudta tartani.

A 2024-es olimpiáért Budapest mellett Los Angeles és Párizs verseng, a győztest jövő szeptemberben, Limában választja ki a NOB.