Vágólapra másolva!
A Kazah Olimpiai Bizottság megerősítése szerint három olimpiai érmesük bukott meg tiltott szer használata miatt korábbi doppingmintáik újratesztelése során.

Közülük kettő, Irina Nyekraszova (63 kg) és Marija Graboveckaja (plusz 75 kg) nevét már korábban nyilvánosságra hozta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF). A mostani harmadik név a birkózó Aszbet Mambetové, aki társaihoz hasonlóan a 2008-as pekingi olimpián szerzett érmet, mégpedig bronzot a kötöttfogásúak 96 kilogrammos kategóriájában.

Miután Kazahsztán megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) értesítését, hogy az érintettek tiltott szert használtak,

mindhármuk eredményeit törölték.

A két női súlyemelő anabolikus szteroidokkal bukott meg, Mambetov esetében nem közölték, milyen doppingszert használt.

A három versenyző eredményeit törölték Forrás: Pavel Lisitsyn / RIA Novosti

Graboveckaja és Mambetov a kazah médiának azt nyilatkozta, hogy nem érzi magát vétkesnek, így nem adja vissza Pekingben szerzett érmét.

Kazahsztánnak az egyik legrosszabb a mutatója az újratesztelt mintákat illetően:

eddig három olimpiai aranyérmet veszítettek el a megismételt vizsgálatok következményeként.

A NOB még a riói olimpia előtt rendelte el a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni ötkarikás játékokon levett doppingminták ismételt elemzését, bejelentve egyszersmind, hogy a fejlettebb ellenőrzési technológiával elsősorban az érmes sportolókra összpontosítanak.