Vágólapra másolva!
Tizennégy éve a Zalaegerszeg színeiben a Manchester United ellen védett Bajnokok Ligája selejtezőn az Old Traffordon. 2007 óta az Atlanti-óceán partján él két gyerekével és párjával, Zsuzsannával. Ahogy az arrafelé szokás, a munka mellett sportol, a Vikingur Gøtával idén októberben megnyerte a feröeri labdarúgó-bajnokságot. Turi Géza Európa legidősebb felnőtt bajnok kapusa. Róla jelentetett meg terjedelmes cikket az Eurosport olasz nyelvű oldala.

“Francesco Totti már elmúlt negyven, de remélem, hamarosan újabb bajnoki címet nyer. És ott van Gianluigi Buffon, aki szintén benne van a korban, de még mindig a Bajnokok Ligájában véd.”- idézte az eurosport.it a 42 éves Turi Gézát, aki nem a kontinentális topfutball színpadán, de továbbra is magas szinten teljesít.

Nem a Serie A-ban, vagy a BL-ben, hanem a Effodeildin névre hallgató feröeri első osztályban lett bajnok a Vikingur Gøtával.

Napközben egy ablakgyárban keretezéssel foglalkozik, este edz és ő tartja a foglalkozásokat az U16-os csapatnak, amelynek tagja a 15 éves fia, ifjabb Turi Géza, azaz Dönci. Húga, Fanni is futballozik, ő apjára ütött, a kapuban próbálkozik. A gyermekek édesanyja, Zsuzsanna egy helyi élelmiszerbolt vezetője.

Turi Géza 42 évesen lett bajnok a Vikingur Gotával Forrás: Lantos Gábor

Minden évben felvetődik, hogy Turi Géza befejezi a pályafutását, aztán mindig rátesz egy újabb évet, az idei volt a hetedik idénye.

Egyedülálló élmény volt. Behúztuk az utolsó mérkőzést idegenben 3-1-re, így 61 ponttal zártunk, eggyel előztük meg a Klaksvíkot. Megnyertük a bajnokságot.”

Otthonra lelt Európa legszelesebb szigetén

Turi megtalálta a számítását a Feröer-szigeteken. „Ez az új otthonom, könnyen beilleszkedtem, a családom is jól érzi itt magát. 550 fős kis faluban élünk, teljes nyugalomban. A futball? Azt hiszem, hogy feröer-szigeteki labdarúgás mindig is az európai alsó kategóriába tartozik. Bár, ha megnézzük Izland milyen nagyot lépett előre az utóbbi időben, akkor ez nem is annyira biztos.”

Turi Géza egy 2015-ös feröeri bajnoki mérkőzésen Forrás: Lantos Gábor

„Ki gondolta volna ezt évekkel ezelőtt... Hála a külföldi edzők szakértelmének, a feröeri futball is sokat fejlődött az utóbbi időben. Nem véletlen, hogy a 2016-os Eb-selejtezőben oda-vissza legyőzte Görögországot, vagy az idén a letteket idegenben sikerült megverni, a magyarokkal meg otthon játszottak döntetlent...” – mondja a kapus.

Tizennyolc perc az Old Traffordon

2002. augusztus 27. a legszebb emlék Turi Géza karrierjében. Még akkor is, ha nem kezdett a Manchester United ellen az Álmok Színházában, de megadatott neki, hogy pályára léphessen a kedvenc csapata ellen. A BL-selejtező odavágóján a Zalaegerszeg Koplárovics Béla góljával 1-0-ra legyőzte a Unitedet a Puskás Stadionban. Bozsik Péter vezetőedző a szerb Szasa Ilicset állította a kapuba, Turi nem volt teljesen egészséges.

A magyar kapus lelkesen irányítja a védelmet Forrás: Lantos Gábor

A visszavágón újra Iliccsel kezdett a ZTE, a 73. percben jött el Turi ideje. A játékvezető kiállította a szerb kapust, 11-est ítélt a Unitednek. Jött Turi a kapuba, és jött Ruud van Nistelrooy is, azzal lett 4-0 a Unitednek. Turi bemutatott néhány védést, de a végén kapott még egyet, Ole-Gunnar Solkjaer gólja állította be a végeredményt.

Játszhattam az Álmok Színházában. Természetesen ez a karrierem csúcspontja!“ – idézi fel a manchesteri emlékeket a 42 éves Turi Géza.