Vágólapra másolva!
Elsöprő sikerrel mutatkozott be kedden, Dohában, a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetségének közgyűlésén Budapest 2024-es olimpiai pályázata. Fürjes Balázs, a pályázat vezetője az Origónak azt mondta, sokan gratuláltak, és elmondták, értik a Budapest 2024 üzenetét. A magyar főváros lehet az igazi alternatíva az Agenda 2020-ra, és bebizonyíthatjuk, hogy az olimpia nem csupán a leggazdagabb városok kiváltsága.

„A mai nap fontos mérföldkő az életünkben, ez volt az első alkalom, hogy a 2024-es nyári olimpiára pályázó három város kiálljon a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elé, és 1500 ember előtt bemutatót tartson. A helyszínen jelen volt a világ 206 olimpiai bizottságának vezetője, az olimpiai helyszínek kiválasztásáról döntő személyek fele, a világ legnagyobb vállalatának – a NOB főszponzorának – a vezetői, illetve a világsajtó" – mondta Fürjes Balázs, akit az Origo Dohában ért utol telefonon.

A pályázat vezetője azt mondta, hogy kiváló alkalom nyílt arra, hogy „bemutassuk a világnak Budapestet." A küldöttségben több olimpiai bajnok is helyet kapott, ott volt a katari eseményen Borkai Zsolt MOB elnök, Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója, Szilágyi Áron, Szabó Bence és Schmitt Pál, míg a paralimpikonokat Arlóy Zsófia képviselte.

A budapesti olimpia egyik látványterve, kerékpárosok a Várkert Bazár előtt Forrás: Budapest2024.org

sokan jöttek oda hozzánk gratulálni, és elmondták, értik, mit szeretnénk elérni. Minden magyar, aki ott volt büszke lehet, hiszen helyt álltunk. Bár az elégedettség és az öndicséret tilos, de úgy érzem, nagyon jó úton járunk" – tette hozzá.

Hogy melyek voltak a prezentáció leghangsúlyosabb elemei? „Szerettük volt bebizonyítani, hogy Budapest az igazi alternatíva az Agenda 2020 elképzeléseire, azaz a gazdaságos és megtérülő olimpiára mi jelentjük a valódi megoldást.

Nem is kerülnénk rossz társaságba, Stockholmtól kezdve Antwerpenen és Helsinkin át egészen Barcelonáig rendeztek már játékokat, és ezen városok javára is vált mindez."

Fürjes Balázs Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Fürjes kiemelte, hogy a pályázat nem szeretne csak a múltba révedni, de azért történelmi tényekről sem szabad megfeledkezni.

„Mindig hangsúlyoznunk kell, hogy igazi olimpiai nemzet vagyunk. A NOB-nak volt magyar alapító atyja, már az 1896-os első játékokon elindultak a versenyzőink, és amikor a szabad akaratunktól függött, részt is vettünk minden eseményen."

Emberléptékű olimpia Budapesten

Az ANOC dohai közgyűlésén először Los Angeles, majd Budapest után Párizs mutatkozhatott be. A prezentáció azért kulcsfontosságú, mert ezután a pályázó városoknak csupán három alkalommal lesz lehetőségük részletes prezentációban bemutatni az elképzeléseiket: a NOB értékelő bizottságának jövő májusi látogatásakor, a júliusi, lausanne-i technikai prezentáción, valamint szeptemberben, a limai helyszínkijelölő kongresszuson.

Az MTI beszámolója szerint

a magyar prezentáció emberléptékű és barátságos olimpiát ígért.

A 20 perces előadás elején Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok kardvívó és Arlóy Zsófia asztaliteniszező paralimpikon köszöntötte a résztvevőket, majd Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szólt a megjelentekhez.

"Magyarország olimpiai nemzet, 176 aranyéremmel, a modern olimpiai mozgalom alapítójaként, s az ötkarikás örökrangsor nyolcadik helyezettjeként" - mondta Borkai Zsolt. Hozzátette, azért vannak most jelen, hogy valóra váltsák Kemény Ferenc 1894-es álmát, vagyis a budapesti olimpiarendezést, amely - mint a MOB elnöke mondta - "nemcsak az ő álma, hanem a miénk is."

Ahol vérbeli sportrajongók élnek

A prezentáción Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes azt mondta, "Budapest fesztiválváros, egyre sikeresebb, magabiztos és szenvedélyes, eredményes, a játékok iránt elkötelezett város." Kiemelte, hogy Budapest a világ hetedik legsportosabb városa, amely a legtöbb helyet lépett előre ebben a rangsorban.

Hangsúlyozta, hogy a magyar fővárosban vérbeli sportrajongók élnek, a város pedig a közönségért és az új generációért létezik.

"A magyar emberek melegségétől és nyitottságától sugárzik ez a város, a fesztiválérzéstől, a sport iránti szenvedélyünktől. Amikor új lendületről beszélünk, Budapestről és annak olimpiai szenvedélyéről van szó" - jelentette ki a főpolgármester-helyettes.

Mizsér: Budapest a valódi megoldás

Mizsér Attila, a Budapest 2024 sportigazgatója arról beszélt, hogy a mostani a megfelelő idő egy újfajta olimpiai tervhez, amely a város fejlődéséhez illeszkedik.

A Hősök tere látványterve Forrás: Budapest2024.org

A budapesti olimpia emberléptékű és barátságos lesz, kivételesen rövid utazási időkkel, lehetővé téve egy elképesztő fesztiválélményt" - mondta Mizsér.

A sportigazgató kitért rá, hogy a budapesti egy biztonságos és megközelíthető környezetben rendezett olimpia lehet, amely valóban új és egyedülálló élményt nyújthat, s amelynek során

az egész város egyetlen, jól összekötött olimpiai parkká válik.

"Segíteni fogunk a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak és Önöknek abban, hogy kialakítsanak egy új, emberléptékű olimpiai tervet, amely új lehetőségeket kínál az olimpiai mozgalomnak és a jövőbeli rendező városoknak, s megvalósítható, kivitelezhető megoldásokat tartalmaz, melyek minden modern, közepes méretű világváros friss lendületére és képességeire épül" - jelentette ki Mizsér Attila.