Legyőzheti bárki az utolérhetetlen jamaicaiakat?

Usain Bolt, atlétika
Jamaica's Usain Bolt celebrates after he won the Men's 100m Final during the athletics event at the Rio 2016 Olympic Games at the Olympic Stadium in Rio de Janeiro on August 14, 2016. / AFP PHOTO / Martin BUREAU
Vágólapra másolva!
A kilencszeres olimpiai bajnok jamaicai Usain Bolt, illetve honfitársa, Elaine Thompson a favorit az év legjobbja címre a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél.

Az IAAF szerdán hozta nyilvánosságra három-három fős szűkített listáját. A férfiaknál a Rióban - akárcsak négy éve Londonban, illetve 2008-ban Pekingben - triplázó, 100 és 200 méteren, valamint a 4x100 méteres váltó tagjaként aranyérmes Bolt mellett az 5000 és 10 ezer méteren négy évvel korábbi győzelmét megismétlő brit Mo Farah, valamint a 400 méteren a legendás Michael Johnson 17 éves világrekordját megdöntő dél-afrikai Wayde van Niekerk a jelölt.

Nehezen férhet kétség Bolt sikeréhez Forrás: AFP/Martin Bureau

A nőknél az olimpián két sprintszámban győztes Thompson, illetve a 10 ezer méter 23 éves világcsúcsát az atlétikai versenyek nyitónapjának első döntőjében átíró etióp Almaz Ayana, valamint a kalapácsvetésben világrekorddal győztes Anita Wlodarczyk közül kerülhet ki a győztes.

A végeredmény úgy alakul ki, hogy az IAAF végrehajtó bizottságának voksai 50 százalékban, az IAAF további tagjainak szavazatai 25 százalékban számítanak, és ugyancsak 25 százalékot tesz ki a közösségi médiában zajló szavazás eredménye.

A győzteseket a jövő hónapban Monacóban jelentik be.