Vágólapra másolva!
Nyakba tett lábak, fejtetőn megtartott test, egylábas guggolás lábujjhegyen egyensúlyozva - a legtöbb embernek ez jut eszébe a jógáról. Hiába terjed egyre jobban a hozzá kapcsolódó eszmerendszer is, általánosságban még mindig a nyakatekert testhelyzetekkel azonosítják ezt a mozgásformát, amelynek tanításához Magyarországon semmilyen hivatalos végzettség nem szükséges. Még akkor sem, ha olyan ágazatról van szó, amelynek művelése bőven rejt sérülésveszélyeket.

Bármennyire is furcsán hangzik, idehaza bárki kinevezheti magát jógaoktatónak. Akár úgy is, hogy életében egyetlen gyakorlatsort sem csinált végig. Márpedig, ha a jógateremben az oktató és a tanítvány is amatőr, könnyen előfordulhatnak szakadással járó sérülések, illetve az ízületek is komoly veszélybe kerülhetnek. Miközben az emberek azért mennek le a jógastúdiókba, hogy saját egészségüket megőrizzék.

Jógázó ember Új-Delhiben, Indiában Forrás: India Today Group/Living Media India Limited/The India Today Group

Ám ha ott komoly végzettség nélkül dolgozó „szakemberek” fogadják a sportolni vágyókat,

abból nem egészségmegőrzés, hanem kórház és betegszoba lesz.

Ahhoz, hogy a sérülés elkerülhető legyen, ismerni kell a helyes testtartást, az ízületek tehermentesítésének módját, és azt is, hogy a gyakorló hogyan megy bele a különféle pózokba, majd hogyan jön ki belőle. Ennek biztonságos tanítása csak megfelelő anatómiai ismeretekkel lehetséges.

A taxiból vagy a tűzhely mellől is érkezhet az oktató

Bár a jógának rengeteg típusa létezik - a legismertebbek az ashtanga, a vinyasa flow vagy a bikram - ezekben az is közös, hogy a gyakorlatokat végzők komoly fizikai terhelésnek vannak kitéve. Ha csak az alábbi képre pillantunk, láthatjuk, mennyire bonyolult mozdulatsorokról van szó.

Az Eka pada galavászana nevű gyakorlatot mutatja be a cikk szerzője Forrás: Kőváry Anett

Mára a jóga meghódította a nyugati világot.

Egymás után nyitnak a jógastúdiók, rengetegen jógáznak vagy jógázni akarnak.

Arról nincs pontos adat, hogy hány jógastúdió üzemel az országban, és hányan foglalkoznak e keleti mozgásforma oktatásával. Ugyanis hivatalosan nincs érvényben a jóga tanítására vonatkozó bejelentési kötelezettség. A Központi Statisztikai Hivatalnál a sport- és szabadidős tevékenységek képzéséhez sorolják a jógaoktatást.

Sport vagy sem? Döntsék el önök Forrás: Cultura Creative/Oscar Bjarnason

Bármilyen sport oktatását a sportról szóló törvény szakmai végzettséghez köti.

Csakhogy a jóga hivatalosan nem sport, hanem szabadidős tevékenységnek számít.

Így a törvény szerint nem kell hozzá szakmai végzettség. Még akkor sem, ha egyes ágazataiban komoly szerepe van az anatómiának.

Az egy helyben ülés tanításához miért kéne engedély?

Az oktatók között régóta megvan a szándék arra, hogy megakadályozzák a szakma felhígulását, ezzel garantálva a minőségi oktatást. Csakhogy az egyes jógatípusok annyira eltérnek egymástól, hogy szinte lehetetlenség meghatározni, milyen legyen az egységes követelményrendszer.

Vannak olyan jógatípusok, amelyekben egyáltalán nincsenek pózok, csak mantrák.

Akik ezt a típust tanítják, joggal mondhatják, hogy nekik nincs szükségük az anatómiai ismeretekre, hiszen a tanítvány úgy jógázik, hogy kizárólag egy helyben ül. Ezért van az, hogy a meglehetősen szerteágazó és sokféle eszmerendszer összefogására tett kísérletek mostanáig szerény eredményeket hoztak.

Ennél a póznál is komoly figyelmet kell fordítani a helyes testtartásra Forrás: Németh Gergő

A 2006-ban megalakult Magyar Jógaoktatók Szövetségének nem az a célja, hogy összehasonlítsa egymással az egyes oktatókat és képzéseket, hanem az, hogy egy olyan minimális tudásszintet határozzon meg, amely elengedhetetlen a jóga biztonságos és hatékony gyakorlásához és oktatásához. A Magyar Jógaoktatók Szövetsége védjeggyel ellátott oklevelet ad ki azoknak az oktatóknak, akik a szervezet által előírt követelményeket teljesítik.

Az edzőtermekben is papírok nélkül izmoznak

Nemcsak a jóga szenved a szabályozatlanságtól, a fitneszben sem mindig ragaszkodnak a hivatalos iratok meglétéhez. Ha valaki ebben az ágazatban akar dolgozni, annak elég a legrövidebb fitneszinstruktori OKJ-s képzést elvégeznie. Még az erre épülő személyi edzői tanfolyam sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy munkát találjon. Idehaza a termek nem fektetnek túl nagy súlyt arra, hogy az edzők végzettségét ellenőrizzék. Az anyaggyűjtés során beszéltem olyan személyi trénerrel, aki megszerezte a szükséges papírokat. Ám amikor alkalmazni kezdték, a végzettségét igazoló okiratot még egyetlen budapesti teremben sem kérték el tőle.

Magyarországon a jógaoktató nem létező fogalom

A jóga sokszínűségét szem előtt tartva jött létre néhány éve a Magyar Jóga Közösség. A szervezet ötlete Németh Gergőtől származik, aki az ország egyik legnagyobb jógastúdió-hálózatát, a Mandalát alapította és vezeti. „Mivel a jógához semmiféle törvényi szabályozás nem tartozik, így jogi értelemben vett jógaoktató sincs Magyarországon - mondta az Origo kérdésére Németh Gergő. - Azaz bárki, akinek kedve van hozzá, felcsaphat oktatónak. Csupán egy vállalkozói igazolványt kell kiváltania hozzá, ennek persze semmi köze nincsen a jógához. Az adókategóriák között szerepel ugyan a jógatanfolyam kifejezés, de semmiféle iránymutatás nincs arra, hogy ezt mikor kell használni. Mivel nem vagyunk sport, így kamarát sem hozhatunk létre.“

Jógaóra a Mandala stúdióban Forrás: Németh Gergő

„Ki határozza meg, hogy mi legyen a szakmai minimum? Egy hatha jógát tanító guru vagy valaki, aki egy barlangban ül, és egész nap mantrázik? A nyugati társadalmakban inkább a mozgás és egészségmegőrzés irányából közelítenek a jógához.

Mi legalább regisztrált tagjai vagyunk az amerikai székhelyű Yoga Alliance minőségbiztosító szervezetnek, így kiadhatunk olyan elismerést, amellyel az oktató bárhol a világon igazolhatja a képzésen való részvételét. A Mandala Jóga Stúdiókban csak saját nevelésű tanárokkal dolgozunk. Tíz év alatt több száz oktatót képeztünk, a hat stúdiónkban jelenleg harminc végzett tanárt foglalkoztatunk” - ismertette saját szisztémájukat Németh Gergő.

Jógaoktatás törvényesen

Cikkünk megjelenése után nem sokkal a Magyar Jógaoktatók Szövetsége levélben kereste meg szerkesztőségünket. Ebben felhívták a figyelmünket arra, hogy szervezetük igyekszik mindenki számára elérhetővé tenni azt, hogyan lehet valaki jógaoktató úgy, hogy betartja a törvényeket. Az is kiderült, hogy a jógaoktatói tevékenység végzéséhez Magyarországon nincs szükség semmilyen OKJ-s képzettségre.

Magyarországon a Magyar Jógaoktatók Szövetségét (MJSZ) olyan jógaszervezetek és jógaoktatók hozták létre melyek/akik fontosnak tartották megőrizni a jóga értékeit és a minőségi jógaoktatást. A szervezet célja ugyanaz, mint a Yoga Alliance célja – a jógaoktatás minőségbiztosítása, azzal a különbséggel, hogy ezt társadalmi szervezetként, és nem üzletszerűen végzi. Ez azért jelentős különbség, mert a jógaiskolák körében köztudott, hogy nincsen szigorú szakmai követelménye, ha egy képzésre Yoga Alliance minősítést igényelnek – a lényeg, hogy ennek díját befizessék a képzés szervezői. Mivel a Magyar Jógaoktatók Szövetsége nem üzleti alapon működik, nálunk a hangsúly kifejezetten a szakmai színvonal szigorú megítélésén van.

A masszázstanfolyamtól a jógaoktatásig

A Jógaoktatói tevékenység végzéséhez Magyarországon nincs szükség semmilyen OKJ-s képzettségre. Az Egyesült Államokban viszont például létrejött a Yoga Alliance elnevezésű szervezet és az általa kibocsátott védjegy. Ha valaki az általuk jóváhagyott képzést szeretne indítani, akkor nemcsak a szervezetnél regisztrált oktatónak kell lennie, hanem ezerórányi, vagy kétévnyi tanítást kell igazolnia.

Egyre hitelesebbek a magyar jógaoktatók

Varga Judit vinyasa flow oktató is az amerikai Yoga Alliance által jóváhagyott rendszerben tartja képzéseit.

A leendő oktatók tanítását 2012-ben kezdte.

Idén már negyedik csoportját vezeti Magyarországon, de Balin és Mallorcán is dolgozott. „Az amerikai Yoga Alliance-nél nemcsak azt határozzák meg, hogy melyik öt tantárgyat kell tanítanunk, hanem azt is, hogy azon belül milyen tudásanyagnak kell szerepelnie. Minimum óraszámok vannak, sőt azt is megszabja a szervezet, hogy hány órát kell a leendő oktatónak a tanár társaságában töltenie.“

A jóga az Egyesült Államokban is hihetetlenül népszerű. Egy chicagói parkban készült ez a kép Forrás: AFP/2016 Getty Images/Daniel Boczarski

Varga Judit szerint az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest nyilvánvaló javulás történt a kérdésben idehaza. Legalábbis ami a jógaoktatók hitelességét illeti. „Nem feltétlenül attól lesz jó oktató valaki, hogy tucatnyi végzettsége van, és ez fordítva is igaz. Lehet valaki hiteles és megbízható tanár úgy is, hogy nincs róla papírja, elég ha egy-egy indiai gurura gondolunk. A nehézségek ellenére úgy látom, hogy a rendszer öntisztító, és ez a növekvő kínálatnak köszönhető. El fog jönni az az idő, amikor csak azok maradnak meg a piacon, akik színvonalas szolgáltatást nyújtanak" - mondja Varga Judit.

Egy életre szóló fájdalom is kialakulhat

Hogy mennyire nem a levegőbe beszélünk, arra jó példa Dominik esete, aki három éve jógázik és tavaly végzett el egy kilenc hónapos jógaoktató képzést is. Dominik szerint a jógázás közben szerzett sérülések alapvetően két okra vezethetőek vissza.

– mondta az Origo kérdésre. Dominik két jógasérülésen van túl. Első alkalommal az oktató erőltette bele egy olyan pózba, amely meghaladta a képességeit, ennek következtében szakadt el a jobb vállában a rotátor-köpeny. Másodszor saját türelmetlensége miatt sérült meg.

Idén szeptember 15-én New York egyik vasútállomásán tartottak nyilvános jógaórát Forrás: AFP/Don Emmert

Szabálytalan testtartással egyre beljebb erőltette magát az úgynevezett előrehajlító gyakorlatokba, így téve rá a fejét a térdére. Ebben a pózban a gerince melletti izmait terhelte meg, aminek később az lett a következménye, hogy a csigolyái recsegni kezdtek, majd el is mozdultak.

Ezeket az apró változásokat pedig csakis csontkovács tudta helyre rakni.

Dominik szerint egy-egy rossz mozdulat után hosszú évekig, de rosszabb esetben egy egész életen át tartó fájdalomérzés alakulhat ki.

Olykor hihetetlen balesetek történnek

Egy brit jógarajongó férfi éppen olyan pozícióban volt, ami a csípőizmok intenzív megfeszítésével jár, amikor hangos reccsenést hallott, és iszonyú fájdalmat érzett. Azonnal kórházba szállították, ahol kiderült, hogy eltört a combcsontja, így rögtön meg kellett műteni. A 39 éves páciens már két éve jógázott, az esetet megelőző nyolc hétben napi egy órát foglalkozott vele. Sérülése napján reggel felügyelet nélkül kezdte meg a gyakorlatokat. A sürgősségi osztály orvosainak feltűnt, hogy a férfi egyik lába rövidebb, és a sérülés miatt csípőből kifordult. A röntgenfelvétel törést mutatott a combcsont száránál. A szakértők úgy vélik, hogy ez volt az első eset, amikor valaki jógázás közben sérült így meg.

A „jógabumm” elérte Magyarországot is

Az évek óta tartó nagy „jógabumm“ a jelek szerint most ért a csúcspontra Magyarországon. Könnyű elveszni a hatalmas kínálatban, ezért ha valaki kezdő jógagyakorlóként megbízható tanár után kutat, legjobb, ha a Magyar Jógaoktatók Szövetsége vagy a Magyar Jóga Közösség és a Yoga Alliance védjegyét keresi az oktató neve mellett. Központi jogi szabályozás híján egyelőre ez a három szervezet jelenthet valamilyen garanciát a minőségre.

A témára hamarosan visszatérünk.