Ezért imádtuk az NBA triplakirályát és legjobb színészét

Ray Allen
MIAMI, FL - JUNE 12: Ray Allen #34 of the Miami Heat takes a shot against the San Antonio Spurs during Game Four of the 2014 NBA Finals at American Airlines Arena on June 12, 2014 in Miami, Florida. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Andy Lyons/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
2016-ban olyan sztárok vonultak vissza az NBA-ből, mint Kobe Bryant, Kevin Garnett, Tim Duncan, Amar'e Stoudemire és Elton Brand. Most Ray Allen is búcsút mondott. Őt ugyan már 2 éve nem láttuk a pályán, de minden évben arról szóltak a hírek, hogy visszatérhet, ez azonban biztosan nem történik meg. 41 évesen végleg szögre akasztja a cipőt minden idők legjobb tripladobója és a liga legjobb színésze.

2016. november elsején levélben jelentette be visszavonulását Ray Allen egy, a 13 éves önmagának írt levéllel. A legszebb dobása volt az övé, amely páratlan eredményességgel is párosult. Ő szerezte a legtöbb hárompontost az alapszakaszban és a rájátszásban egyaránt (mindkét esetben Reggie Miller csúcsát döntötte meg).

Kétszeres bajnok, tízszer szerepelt All-Star gálán, és 2000-ből olimpiai bajnoki címe is van.

Nem láthatjuk többet az NBA történetének legszebb dobását Forrás: AFP/2014 Getty Images/Andy Lyons

Triplák

Egyszerűen öröm volt nézni, ahogy elengedett egy hárompontost vagy tempót. Spurs szurkolók most ne figyeljenek, de ha csak ezt az egy kosarat dobta volna életében, akkor is örökre emlékeznénk rá:

Ezzel mentették hosszabbításra a döntő hatodik meccsét, amelyet ezután megnyert Allen csapata, a Miami Heat, végül a hetedik meccsen is diadalmaskodtak, és NBA-bajnokok lettek.

A kiváló dobóteljesítményének van egy árnyoldala is, enyhe kényszerbetegsége miatt is gyakorolt egész életében, és ezért fejlesztette tökéjre a technikáját. Akkor is dobott, ha kialudtak a fények:

Vicces, hogy legtöbbször csak a dobását emlegetik, pedig a tripladobó-versenyek mellett újoncként a zsákolóversenyen is indult. Az ott elért eredményét nem akasztja majd ki a falra, de ez is a sokoldalúságáról tanúskodik:

Színész

Színésznek sem volt utolsó, Spike Lee 1998-as He Got Game (A játék ördöge) című filmjében ő játszotta Jesus Shuttlesworth-t, a szupertehetséges gimnazista kosarast. Denzel Washington, Milla Jovovich és Rosario Dawson oldalán tűnt fel a mozivásznon, és kiváló alakítást nyújtott. A Bleacher Report visszavonulása kapcsán egy nagyon jó videót készített filmbeli jelenetekből és pályafutása nagy pillanataiból:

Feltűnt a 2001-es Harvard Manben, de Kyrie Irving Uncle Drew sorozatában is, ahol Waltot alakítva szórja a triplákat. A formáját és az adottságait elnézve egyébként nem volna nagy csoda, ha 20 év múlva tényleg ezt csinálná:

Karrier

1996-ban a Minnesota Timberwolves választotta ki a játékosbörzén a Connecticut egyetem büszkeségét, de azonnal elcserélték Stephen Marbury-ért a Milwaukee Buckshoz, itt Glenn Robinsonnal parádéztak éveken át. Szupersztár, a liga egyik legjobb dobóhátvédje volt már, mikor 2003-ban Seattle-be került a már korosodó Gary Paytonért cserébe, és a Supersonics arca lett.

Egyénileg kiváló eredményeket ért el, az igazi csapatsikerekben azonban 30-on túl jöttek, 2007-ben Kevin Garnettel került Bostonba, összeállt a Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen szuperhármas, és már első közös szezonjukban bajnoki címet szereztek. Öt szezon után váltott, és 2012-ben a LeBron James, Dwyane Wade, Chris Bosh vezette Miami Heat tagja lett, ahol újabb bajnoki címet ünnepelhetett. 2014-ben szabadügynök lett, két éven át gondolkozott a visszatérésen, ám ez nem történt meg soha, és a levél megírása után ez már nem is fog.

13 éves Ray, megérte a sok gyakorlás, imádtuk nézni a játékodat!

A Sport1-en november 3-án este 20 órakor kezdődő Trash Talkban rengeteg érdekesség mellett Ray Allen visszavonulása is szóba kerül. Kivételesen az NBA-szakértő Tőrös Balázs lesz a műsor házigazdája, Bencsics Márk, Kovács Sándor és S. Kovács Ádám pedig az NFL és a UFC aktualitásait boncolgatja.