Az NFL-játékosok kétharmada fűre cserélné a fájdalomcsillapítót

Denver Broncos Victory Parade GettyImageRank2 Assembling SMOKING People SPORT HORIZONTAL American Football - Sport CROWD USA Denver Colorado State Capitol Fan - Enthusiast COMMEMORATION RALLY Photography Wafts NFL Civic Center Park Denver Broncos Steps De
DENVER, CO - FEBRUARY 09: Smoke wafts above the crowd as fans gather in Civic Center Park in front of the Colorado State Capitol to celebrate the Super Bowl 50 Champion Denver Broncos at a rally on the steps of the Denver City and County Building on February 8, 2016 in Denver, Colorado. The Broncos defeated the Carolina Pathers 24-10 in Super Bowl 50. Doug Pensinger/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint a többség szerint kevesebb lenne a ligában a gyógyszerfüggő, ha nyugodtan elszívhatnának egy marihuánás cigit. A játékosok ötöde tud olyan csapattársáról, aki ezt a tiltás ellenére meg is teszi.

„Ahol élek, ott legális a marihuána, ahol dolgozom, ott viszont nem” – mondta az észak-amerikai profi amerikaifoci-ligában (NFL) szereplő egyik játékos az ESPN amerikai sportlap által készített felmérés során. A közvélemény-kutatás során a liga 1696, első keretben (az NFL-csapatok 53 fős keretekkel dolgoznak) érdekelt játékosa közül 226-an válaszoltak a marihuána használatát firtató kérdésekre.

A válaszadók 71 százaléka szerint az Egyesült Államok minden államában legalizálni kellene a kannabiszt,

ami a megkérdezett játékosok 61 százaléka szerint segítene, hogy kevesebben szedjenek rendszeresen fájdalomcsillapítókat.

Az NFL-ben szinte mindennaposak a súlyos sérülések Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ronald Martinez

Az NFL-ben mindennapos szokás, hogy a játékosok a mérkőzések előtt fájdalomcsillapító injekcióval hozzák magukat játékra alkalmas formába. A leggyakrabban használt szer a Toradol – a megkérdezettek 64%-a elismerte, hogy vagy ezzel, vagy más készítménnyel rendszeresen él a mérkőzések előtt, miközben majdnem ugyanennyien vannak, akik

komolyan aggódnak a túlzott gyógyszerhasználat mellékhatásai miatt.

42% mondja azt, hogy tud olyan csapattársáról, aki már függővé vált a fájdalomcsillapítóktól.

Használják, mert jobban működik

Az ESPN kérdéseire válaszolók 22%-a vallott úgy, hogy van olyan csapattársa, aki a mérkőzések előtt inkább egy marihuánás cigaretta elszívásával küzd a fájdalmak ellen. Hogy melyik módszer volt hatásosabb a fájdalomcsillapításra? A válaszadók 41%-a marihuánát nevezte meg, míg 32 százalék inkább a gyógyszerre voksolt.

A marihuánát viszont tiltja az NFL szabályzata. Ha egy teszt során egy játékos vérében 35 nanogramm/ml-nél magasabb értéket mérnek, akkor pénzbüntetésre és eltiltásra számíthat. Ugyanakkor a játékosok szerint

a liga drogszabályzatát olyan könnyű kijátszani, mint elkapni egy pontos passzt:

mindenki tudja, hogy azokat a játékosokat, akiknek rovásán nincs drogügy korábbról, minden évben egy alkalommal, mégpedig április 20. és augusztus 9. között ellenőrzik. Erre az időre pedig valóban vagy tiszták maradnak, vagy szereznek be tiszta mintát.

Denverben rásegíthetnek a meccsélményre, miközben játszik a Broncos Forrás: AFP/2014 Getty Images/Dustin Bradford

Az ESPN azért készítette el a felmérést, mert november 8-án az Egyesült Államok négy államában fognak népszavazást tartani a marihuána rekreációs célú használatának legalizálásáról, további öt államban pedig az orvosi célú használat engedélyezéséről. Utóbbit 25 államban és a fővárosban (Washington DC) engedélyezik, a rekreációs célú használatot azonban egyelőre csupán négy szövetségi állam – Alaszka, Colorado, Oregon és Washington – szentesítette. Azaz a Denver Broncos és a Seattle Seahawks öltözőjében vígan lehet pöfékelni a meccsek előtt.