Botrányba keveredett a világhírű Károlyi házaspár

Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző, torna
Budapest, 2016. január 14. Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző az M4 Sport - Az Év sportolója gálán a Nemzeti Színházban 2016. január 14-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Súlyos vádakkal illette és beperelte Károlyi Bélát és feleségét, Mártát egy önmagát megnevezni nem kívánó egykori tornász. A 24 éves felperes szerint az amerikai tornasportot halhatatlanná tevő erdélyi származású házaspár rettegésben tartotta a tanítványait, és akkor sem tettek semmit, amikor kiderült, hogy a több panasz után 2015-ben menesztett csapatorvos, Larry Nassar szexuálisan zaklatta a versenyzőket.

Szexuális zaklatás eltussolása és kegyetlen bánásmód vádjával perelte be Károlyi Bélát és feleségét, Mártát egy korábbi válogatott amerikai tornászlány, írja a Kronika.ro amerikai forrásokra támaszkodva.

A 24 éves felperest képviselő ügyvédi iroda a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságnál benyújtott hatvanoldalas vádiratban egyrészt Larry Nassar csapatorvost vádolta szexuális zaklatással, másrészt a Károlyi házaspárnak felrótta, hogy tudott erről, mégis szemet hunyt az esetek fölött.

„Ügyfelünk is áldozata az amerikai tornászcsapat volt orvosának. Annak a Larry Nassarnak, aki nyilvánosan elismerte, hogy rendszeresen alkalmazott kiskorú lányokon hüvelyi behatolással járó kezelést. A felperes szerint Károlyi Béla és Márta egy rettegéssel és megfélemlítéssel társuló mérgező környezetet alakítottak ki a ranchen, ami tökéletes volt ahhoz, hogy Nassar visszaéljen az ügyfelünk és több más gyermek helyzetével” – idézte a Kronika.ro az áldozat egyik ügyvédjét, John Manlyt.

Károlyi Béla magyar származású amerikai tornászedző Forrás: MTI/Kovács Tamás

A vádak szerint az edzőházaspár saját texasi edzőközpontjában verte, éheztette és megalázta a tornászlányokat.

Az ESPN megkeresésére Károlyi Márta nem kívánt nyilatkozni, míg az amerikai tornaszövetség elutasította a vádakat, és azt állította: amikor először felhívták a vezetők figyelmét arra, hogy az orvos nem megfelelően viselkedik a tornászokkal, kirúgták, és a vele kapcsolatban megfogalmazott gyanúkat továbbították az FBI-nak

Az Indianapolis Star úgy tudja, Nassar ellen legalább 16 esetben zajlik eljárás Michigan államban.

A tengerentúli törvények miatt a felperest megilleti a névtelenség, ezért a Jane LM Doe álnéven említett áldozatról egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy 1992-ben született, ezért még kiskorú volt, amikor 2005-ben először meghívást kapott Károlyiék edzőközpontjába. A válogatottnak 2006 és 2011 között volt a tagja.