Jóvátételt fizetnek eltiltott sportolóiknak az oroszok

Jelena Iszinbajeva, atlétika, magasugrás
2915726 08/18/2016 Yelena Isinbaeva, two-time Olympic pole vault champion, elected to the International Olympic Committee's Athletes' Commission, is seen here at the media center of the XXXI Summer Olympics in Rio de Janeiro. Alexey Filippov/Sputnik
Vágólapra másolva!
Negyvenkét orosz atléta kap az államtól anyagi kárpótlást, amiért nem vehetett részt a riói nyári olimpián.

A sorozatos doppingesetek nyomán a sportág orosz reprezentánsait kitiltották a brazíliai ötkarikás játékokról, s Moszkva utólag határozott úgy, hogy - a büntetést sajátosan ellensúlyozandó - legjobbjainak jóvátételt fizet.

Az összeg nagyságáról nem esett szó a hétfői bejelentésben, amelyet Dmitrij Sljahtyin, az orosz atlétikai szövetség (VFLA) elnöke tett. Korábban, augusztus 25-én Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő sem mondott konkrétumot, amikor közölte, hogy a részvételtől eltiltott sportolóik pénzügyi kárpótlásra számíthatnak.

Iszinbajeva jól keresett a kizárással

Egyedül a külföldön készülő távolugró, Darja Klisina indulhatott az olimpián, 67-en viszont nem lehettek ott Rióban, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság igazoltnak látta az oroszországi élsport államilag irányított doppingolását.

A távol maradni kényszerültek egyike a karrierjét éppen a riói szerepléssel lezárni készülő Jelena Iszinbajeva, a kétszeres olimpiai bajnok rúdugró volt, aki kitiltásuk után úgy döntött: befejezi pályafutását.

Jelena Iszinbajeva Forrás: Sputnik/Alexey Filippov

A hétfői moszkvai közlés szerint éppen Iszinbajeva az egyike annak a néhány orosz atlétának, aki a legnagyobb anyagi elismerésre számíthat: sajtóhírek szerint ő, továbbá a női magasugrás 2015-ös világbajnoka, Marija Kucsina és a 110 méteres gátfutás tavalyi vb-aranyérmese, Szergej Subenkov állami "fájdalomdíj" gyanánt egyformán 4 millió rubelt (18 millió forintot) kap.