Vágólapra másolva!
Az idei MotoGP-szezon sosem látott változatosságot hozott, az elmúlt nyolc futamon nyolc versenyző győzött, és még a vb-cím sorsa sem lefutott. Márquez és Rossi a bajnokesélyes, a hátralévő öt futamon bármi megtörténhet. És még egy sztárvendég is jön a hétvégén.

– mondta Matthew Birt szakkommentátor arról, hogy a MotoGP hétvégi futamán esetleg kilencedszer is más pilóta nyerhet. Birt 21 éve közvetít MotoGP-t, de olyat még nem látott, ami mostanában történik – nem is láthatott, mert a vb-sorozat 1949-es kezdete óta nem fordult elő, hogy egymást követő nyolc futamon nyolc különböző motoros nyert volna. Márpedig most éppen egy ilyen sorozatban vagyunk.

Vasárnap az aragóniai MotorLanden kiderül, hogy Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Peter Miller, Marc Márquez, Andrea Iannone, Carl Crutchlow, Maverick Vinales és Dani Pedrosa után jön-e még valaki.

Elég valószínűtlen, de ha mégis, Andrea Dovizioso esélyei a legjobbak. Az idén még nyeretlenek között egyedül ő győzött már MotoGP-futamon, gyári Ducatival versenyez, bár az olasz motornak nem kedvez a közelmúltban épített technikás spanyolországi pálya, a versenynaptár legfrissebb szereplője. Egy esőfutam talán segíthet, Dovizioso korábbi győzelme is vizes pályán született meg, és idén is vezette már a futamot az asseni és a brünni zuhéban.

Márquez vs. Rossi

Reálisan viszont valamelyik gyári Honda vagy gyári Yamaha győzhet, és nem csak a nagy számok törvénye alapján. Rossi a tizedik vb-címére hajt, Márquez pedig egy gyengébben sikerült szezon után érhet fel újra a csúcsra, miután 2013-ban újoncként minden idők legfiatalabb világbajnoka lett, majd egy évre rá megvédte a címét.

Márquez 43 ponttal vezeti a vébét, és még öt futam van hátra.

Nem tűnik behozhatatlannak, különösen mert Rossi a nyári szünet óta mind a négy versenyen előrébb végzett Márqueznél. A spanyol azonban nagyon kiegyensúlyozottan teljesít, a tehetsége mellé már a kellő rutinja is megvan, így Rossi csak 16 pontot tudott faragni a hátrányából az említett négy versenyen. Innen nézve a 43 pont azért komoly hátrány, ráadásul Márqueznek a MotorLand a kedvenc (ráadásul hazai) pályája.

Rossi dirtbike-edzésekkel tartja tűzben magát:

„A 43 pont még mindig túl sok – ismerte el a Rossi, a mezőny legidősebb tagja. – Márquez kiváló motoros, ha egy versenyen is megvered, akkor már szép munkát végeztél. Az idényem második fele eddig rendben van, és nem szabad kiengednem a hajrára sem.”

Márquez esélyeit növeli, hogy a Honda rengeteget javított az eddig a gyengéjének számító kigyorsításokon, a fejlődést pedig Rossi is észrevette. Amellett Márquez most sokkal hidegvérűbb, mint tavaly, nem akar mindenáron nyerni, elég, ha őrizgeti a tetemes előnyét. Nézzük csak az utolsó négy futamot:

Red Bull RingRossi 4.Márquez 5.
BrnoRossi 2.Márquez 3.
SilverstoneRossi 3.Márquez 4.
MisanoRossi 2.Márquez 4.

Vagyis Rossi ezeken a versenyeken nem tudott nyerni, és főleg nagyon kevés pontot hozott Márquezen. Rossi fordításához tehát Márquez hibája is kellene. Persze ez mindig benne van a pakliban, műszaki hiba is jöhet, és akkor egy csapásra éles lesz a hajrá.

A nagy visszatérő

Aragon más csemegét is kínál: a sérült Jack Miller helyére beugróként visszatér a korábbi világbajnok Nicky Hayden. Miller még Ausztráliában tört el pár csontot a jobb kezében, megpróbált versenyezni San Marinóban is, de csak az időmérőig jutott.

A Kentucky Kid néven is ismert Hayden rengeteg tapasztalatot visz a szatellit Hondához: 2003 és 2015 között 216 futamon indult, 25-ször dobogóra állt (köztük az első Aragóniai Nagydíjon, hat éve), 2006-ban pedig világbajnok lett. Azóta sem felejtett el motorozni, jelenleg ő vezeti a superbike-vébét.

Két másik versenyző a szérián belül tér vissza: Andrea Iannone visszakapja a gyári Ducatit, noha csak 80-90 százalékos lesz Spanyolországban, miután eltörte egy csigolyáját a legutóbbi verseny pénteki edzésén.

Fájdalom ide vagy oda, nem árt gyorsan visszatérni,

mert a helyére beugró teszter, Michele Pirro nagyot ment a hétvégén, behozta hetedik helyre a motort. Dovizioso meg közben megelőzte Iannonét a pontversenyben.

Visszatér Loris Baz is, aki még a hónap elején, Silverstone-ban bukott, és törte el két helyen a jobb bokáját. A francia pilóta sincs éppen topformában, fájdalmai vannak, de az orvosokkal egyeztetve úgy döntött, nekivág a hétvégének.

Megint Valencia dönt?

Ha Rossinak sikerül tovább csökkentenie a különbséget, a vb ismét Valenciában dőlhet el, ahogy tavaly is. Akkor a zárófutam előtt még ő vezetett hét ponttal, végül azonban Lorenzo lett a világbajnok, mivel Rossit megbüntették, és csak az utolsó helyről kezdhette a nagydíjat. A valenciai pályával éppen a héten hosszabbítottak szerződést, ennek értelmében legalább 2021-ig ott rendezik majd az idényzárót. Csak remélni tudjuk, hogy akad majd köztük a mostanihoz hasonlóan izgalmas szezon, amikor csak a legvégén, a Ricardo Tormo-pályán dől majd el minden.

A vb állásaA hátralévő futamok
1. Marc Márquez 223 pont
2. Valentino Rossi 180Szeptember 25.: Aragóniai Nagydíj
3. Jorge Lorenzo 162
4. Dani Pedrosa 145Október 16.: Japán Nagydíj
5. Maverick Vinales 136
6. Andrea Dovizioso 99Október 23.: Ausztrál Nagydíj
7. Andrea Iannone 96
8. Cal Crutchlow 94 Október 30.: Malajziai Nagydíj
9. Pol Espargaro 88
10. Hector Barbera 81November 13.: Valenciai Nagydíj